Jump to content

kupac nije u cjelosti isplatio dogovorenu kupoprodajnu cjenu za nekretninu


cici2909

Preporučene objave

Dakle, radi se o slijedećem, ja sam prodala suvlasnički dio nekretnine i sklopili smo kupoprodajni ugovor u kojem je navedeno da trenutkom zaključenja ugovora prodavatelj (ja) potvrđuje primitak djela ugovorene kupoprodajne cjene npr. 90000 tisuća eura, dok se kupac preostali iznos od npr. 10000 tisuća eura obavezuje isplatiti prodavatelju najkasnije do 31.03.2013. nakon kojeg će prodavatelj izdati kupcu valjanu tabularnu ispravu podobnu za prijenos prava vlasništva. S obzirom da je kupac dao veliku svotu pristali smo da se stavi predbilježba u gruntovnici o uknjižbi prava vlasništva.

E sad, 31.03. je prošao a kupac se na sve moguće načine izmotava i odugovlači platiti taj preostali iznos. Šta mi je raditi? Na lijep način očito ne ide a ne želim se s njim vući po sudu ako baš ne moram. Da li ta predbilježba ima kakvu zastaru, odnosno da li on neograničeono može biti predbilježen na moju nekretninu. Da li ja mogu taj stan iznajmiti u međuvremenu dok čekam da me isplati u cjelosti? Molim vas za savjete,šta mi je činiti, koja su moja prava i na što da pripazim. Ne bih htjela čekati možda godinama da me isplati do kraja a da ja u međuvremenu moram snositi troškove održavanja kuće u kojoj više ne živim.

Puno vam hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je prošao rok za isplatu ostatka ugovorene cijene

pismeno (preporučeno sa povratnicom, što treba čuvati ) pozvati dužnika na plaćanje ostatka ugovorene cijene do X datuma, poslije čega teku zakonske zatezne kamate (12%/g)

treba paziti na zastaru (5 godina od roka za isplatu navedenog u ugovoru)

nakon tri godine tužbom tražiti isplatu duga uvečanog za zakonske kamate.

 

račune platiti i skupljati i od kupca potraživati povrat uplaćenog (zastara nakon 5 godina )

uvečano za zakonske zatezne kamate (ako su u pitanju paušali a ne potrošnja).

stan nemožete izdati, nije vaš,prodali ste ga.

 

ili možete podnijeti tužbu i tražiti poništenje ugovora zbog neizvršavanja ugovorenih obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a šta kad nastupi zastara potraživanja dug i kupac podnese tužbu kojom traži tabularni izjavu. sud donese presudu koja može zamjeniti tabularnu ispravu. kupac je platio značajan iznos ugovorene cijene a ti kao prodavatelj ne tražiš isplatu ostatka cijene ili poništenje kupoprodajnog ugovora, zbog neizvršavanja ugovorene obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija