Jump to content

Smanjenje place zakonito ili ne?

jole46

Preporučene objave

U nasoj firmi djeluju tri sindikata. Prekosutra bi trebali potpisati kolektivni ugovor ali jedan sindikat ne zeli potpisati. Ako dva sindikata potpisu a jedan ne dali kolektivni stupa na snagu? Drugo pitanje,spadam u grupu zasticenih sindikalnih povjerenika i zanimaju me moja prava u sljedecoj situaciji. Poslodavac zeli izdvojiti dio radnika u novu tvrtku i ponuditi im nove ugovore o radu sa manjom placom. Smije li i meni smanjiti placu? Radnici koji bi dobili takve ugovore,imali bi pravo i na obestecenje za razdoblje od godine dana. Sto bi u tom slucaju bilo samnom? Meni mandat u sindikatu traje jos dvije godine

Dijeli na drugim stranicama

Mozda ce ovako biti jasnije.

Spadam u grupu zasticenih sindikalnih povjerenika i zanimaju me moja prava u sljedecoj situaciji. Poslodavac zeli izdvojiti dio radnika u novu tvrtku i ponuditi im nove ugovore o radu sa manjom placom. Smije li i meni smanjiti placu? Radnici koji bi dobili takve ugovore,imali bi pravo i na obestecenje za razdoblje od godine dana. Sto bi u tom slucaju bilo samnom? Meni mandat u sindikatu traje jos dvije godine. Ovo je stavka iz kolektivnog ugovora:

Poslodavac je dužan osigurati sindikalnom povjereniku uvjete za nesmetano obavljanje dužnosti i ne smije mu, za vrijeme obnašanja dužnosti i 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti bez prethodne suglasnosti Sindikata čiji je član otkazati ugovor o radu ili ga na neki drugi način dovoditi u nepovoljniji položaj. (3) Stranke potpisnice utvrđuju da broj povjerenika koji uživaju zaštitu iz prethodnog stavka može biti najviše do 3,0 % članova pojedinog sindikata

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija