Jump to content

Rizična kupnja stana, problemi s predugovorom! Pomozite!


partijaner

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

 

Zanima je pravni savjet. Naime priča je slijedeća. 19.3. sam potpisao kod javnog bilježnika predugovor o kupnji stana, na kojem se nalazi nekoliko ovrha i zabilježbi šta od banke šta od ostalih potraživača. Unaprijed smo dogovorili cijenu koja je i navedena u ugovoru. U istom stoji klauzula da obje strane ja kao kupac te s druge strane prodavatelji (troje vlasnika) obavezujemo da nećemo odustati od istog. I isto tako da bi do 2.4. trebao početi plaćati dugovanja prodavateljima ako do tog datuma pristignu sva pismena očitovanja navedenih ovrhoditelja. Sve bi to bilo uredu da u međuvremenu 27.3. prva a 5.4. još dvije zabilježbe od jedne banke kojom se zabranjuje otuđivanje, i opterećenje daljnje nekretnine te da se banka osigurava iznosom namirenim od prodaje. Budući da do 2.4. nismo uspijeli realizirati plaćanje jer je kupnja procijenjena kao rizična, ja sam odustao od cijelog procesa. Prodavatelju nisam isplatio nikakvu kaparu niti je isto navedeno u predugovoru. Prodavatelj se sada osijeća oštećeno pa me zanima da li me on može tužiti za to što sam odustao od rizične kupnje stana? Kod javnog bilježnika sam potpisao ugovor o raskidu predugovora na što se se s druge strane prodavatelji potpisala dva od tri vlasnika. Treći se ne želi potpisati i stvara određene zapreke. U međuvremenu me je zvala financijska savjetnica iz banke koja je stavila zabilježbe u teretni list i pokušava me ubjediti da su novonastale zabilježbe zapravo od već navedenog terećenja. Samo da navedenima nisu htjeli do sada stavljati na teret dodatne troškove. Na što sam joj ja odgovorio da je u predugovoru navedeno na mi prodavatelji jamče da pored navedenih ovrha,tereta, i zabilježbi ne postoje nove, te da sam ja odustao jer su se pojavile nove tri ovrhe, te da ni u jednom trenutku ne mogu biti siguran da neće pristignuti nove ovrhe u međuvremenu plaćanja dugova drugim potraživačima, što predpostavljam da može proći i više od 48 sati.

Ja sam i dalje čvrsto pri odustajanju ali ona sada traži sastanak sa odvjetnikom banke, a ako sam ja i dalje u odustajanju da će prodavateljima pokrenuti prodaju, a time meni nameće grižnju savjesti.

Molim vas recite mi što mi je činiti, jer se sad osijećam ali i nalazim u poziciji kao da sam nekome dužan, te da li mogu završiti na sudu i da me sud kazni sa isplatom neke naknade prodavateljima iako ponovno napominjem nismo nikakvu kaparu dogovarali.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

isplati im kunu i preuzmi dugove (kao i kupovina poduzeća sa dugovima, koju prodaju vrši RH)

ali ipak procijeni dali ti se isplati.

 

pojavile su se nove plombe i hipotekarna opterećenja (promjena okolnosti)

koja nisu bila u trenutku sklapanja ugovora. to mjenja ugovorenu cijenu nekretnine.

ili traži od prodavatelja da isplate dug i oslobode nekretninu hipoteke.

 

prouči Zakon o obveznim odnosima

 

4. Izmjena ili raskid ugovora zbog promijenjenih

okolnosti

Pretpostavke za raskid

Članak 369.

(1) Ako bi zbog izvanrednih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, a koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine.

 

5. Nemogućnost ispunjenja

Nemogućnost ispunjenja za koju ne odgovara nijedna strana

Članak 373.

(1) Kad je ispunjenje obveze jedne strane u dvostranoobveznom ugovoru postalo nemoguće zbog izvanrednih vanjskih događaja nastalih nakon sklapanja ugovora a prije dospjelosti obveze, koji se u vrijeme sklapanja ugovora nisu mogli predvidjeti, niti ih je ugovorna strana mogla spriječiti, izbjeći ili otkloniti te za koje nije odgovorna ni jedna ni druga strana, gasi se i obveza druge strane, a ako je ova nešto ispunila od svoje obveze, može zahtijevati vraćanje po pravilima o vraćanju stečenog bez osnove.

 

dodatne hipoteke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Ne vjerujem da se isplati jer su dugovi 90 posto primarno dogovorene cijene, jednostavno sam odustao od procesa i ne zelim vise imati posla s tim. Zanimalo me je samo da li prodavatelji imaju pravne osnove za tuzbu. Ali iz ovog clanka zakljucujem da nemaju. Prema tome da i nadju odvjetnika koji zeli prihvatiti proces, mislim da ce sudac autamatski odbiti daljnje rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija