Jump to content

''Oduzeto zemljište''


anonimno

Preporučene objave

Molio bih Vas da mi odgovorite na sljedeće:

Da li vlasnik zemljišta kojemu je od strane države isto ''oduzeto''(i za to nije plaćena nikakva naknada!, a predmetno zemljište se i dalje vodi na vlasnika ) na način da se na navedenoj površini nalazi park(zelena površina) ima pravo na povrat navedenog zemljišta (primjerice rei vindikacijom odnosno vlasničkom tužbom) te u tom slučaju ukoliko je to moguće, kakav status (po pitanju mogućnosti gradnje) bi to zemljište tada imalo, odnosno ukoliko to ne bi bilo moguće, da li u obzir dolazi pitanje naknade štete (i što je onda sa zastarnim rokom?) i u kojem obliku, tržišnom naknadom ili nešto treće ili je ipak moguće kroz vlasničku tužbu (koja ne zastarijeva) tražiti naknadu za navedeno zemljište?

Unaprijed hvala za sve suvisle odgovore!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam bas sigurna. U pitanju je nekoliko zakona: Zakon o naknadi imovina oduzete za vrijeme komunisticke vladavine, Zakona o izvlastenju i Zakon o vlasnistvu i drugim stvarnim pravima. Svaki od njih regulira na svoj nacin oduzimanje zemljista, prvenstveno praveci razliku je li zemljiste oduzeto temeljem zakona, rjesenja o eksproprijaciji ili deposedaciji (drustveno vlasnistvo) i u svima postoje rokovi za trazenje povrata tj. restitucije nekretnine iil naknade stete. Ono sto meni nije jasno je: koji se zakon primjenjuje u ovom konkretnom slucaju? Tko ima pravo na naknadu? Sto ako se takvo zemljiste steklo npr. prije 2 godine, ima li novi vlasnik pravo na kakvu naknadu sto je njegovo zemljiste u naravi javna povrsina, iako ta javna povrsina postoji vec 40 godina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz početni post-narav zemljišta se promijenila ,sada je javna(zelena) površina, odnosno park, a konkretno zemljište je izvlašteno od strane bivše države ,iako za to nije plaćena nikakva naknada, dok,kako sam to naveo ,vlasnik se i dalje nalazi u zemljišnoj knjizi kao vlasnik za predmetnu parcelu.

Koje su daljnje mogućnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je bivša država to zemljište oduzela na temelju tadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, a koliko sam shvatila je, vlasnik ima pravo podnijeti zahtjev nadležnom gradskom uredu za imovinskopravne poslove zahtjev koji temelji na čl. 46. Zakona o izvlaštenju koji propisuje da postupci izvlaštenja u kojima do donošenja novog Zakona o izvlaštenju nije doneseno pravomoćno rješenje o izvlaštenju ili nije isplaćena naknada, može vlasnik podnijeti zahtjev za nastavak postupka u kojem će se odrediti naknada. Nema roka, dakle ukoliko imate temelja to zatražiti po čl. 46. aktualnog Zakona o izvlaštenju, možete i sada pokrenuti postupak, odnosno vlasnik. Zemljište se neće vratiti u naturalni povrat pošto je u međuvremenu izgrađeno, ali može se dobiti novčana naknada ukoliko se ispune pretpostavke iz Zakona.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je izvlaštenje izvršeno na temelju propisa koji su bili na snazi do 22. ožujka 1978., a naknada nije isplaćena do stupanja na snagu ovog zakona (Zakon o izvlaštenju, stupio je na snagu 18. veljače 1994.g.), vlasnik nekretnine ima pravo na naknadu, ali zahtjev za određivanje naknade je morao biti podnesen u roku od godine ndana od dana stupanja na snagu Zakona o izvlaštenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma radi se o tome da je vlasnik upisan i dalje u zemljišne knjige upravo iz razloga što država nije izvršila svoju obvezu isplate naknade za ekspropirano zemljište, a koje jest ekspropirano(zelena površina), pa se zbog toga ona i nije mogla upisati u zemljišne knjige.

Malo mi je to nelogično(i s pravne i sa logične strane) da vlasnik prema čl. 47 Zakona o izvlaštenju ima pravo podnijeti zahtjev za određivanje naknade u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Zakona.Osim toga taj člank kaže ''...ima pravo podnijeti zahtjev za određivanje naknade...'', dakle,kako se u navedenom slučaju radilo o tome da je naknada određena već u vrijeme bivše države ali nije isplaćena, taj članak bi se mogao onda u ovom slučaju i drukčije tumačiti(vezano uz zastarni rok)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po čl. 47. ima pravo u roku od godine dana, ALI PO ČL. 46., a koliko sam shvatila ovo je situacija koja se može podvesti pod čl. 46. nema roka, dakle možete podnijeti zahtjev nadležnom uredu za imovinskopravne poslove u gradu/općini. Iz razloga jer vam nije isplaćena naknada. Mislim da je tako, pošto nemam Zakon pri ruci nisam 100% sigurna, ali pročitajte čl. 46., pa ako je to vaš slučaj, niste zakasnili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 46.: "Odredbe ovog Zakona primjenjuju se na započete postupke eksproprijacije u kojima nije, do stupanja na snagu ovog Zakona, donijeto konačno rješenje i postupke određivanja naknade u kojima nije donijeta pravomoćna odluka ili ako ta rješenja, odnosno odluke budu poništene ili ukinute."

U postupku eksproprijacije u pravili su donošena dva rješenja: jedno o eksproprijaciji i jedno o određivanju naknade. U rj. o eksp. se nije stavljala clausula intabulandi, već u rj. o naknadi s uvjetom da će prijenos vlasništva btit izvršen po pravomoćnosti rj. o naknadi i uz potvrdu banke da je naknada plaćena. Međutim postoje rj. o ekspr. u kojima stoji clausula intabulandi bez ikakvih uvjeta.

Mislim da ništa ne košta obratiti se uredu državne uprave za imovinsko-pravne poslove s zahtjevom za određivanje naknade, jer se neće revalorizirati određena naknada, već će se ići na utvrđivanje tržište vrijednosti u trenutku podnošenja zahtjeva ili se obratiti jedinici lok. samoupr. i dogovoriti se s njom oko naknade i pitanja vlasništva.

Takva površina se ne može prodati, odnosno tko bi je kupio kad se na njoj ne može graditi, pa u slučaju otuđenja od strane knjižnog vlasnika, vjerujem da bi jed. lok. samoup. reagirala i pokrenula sudski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ovdje uopće nije odlučno povjerenje u zemljišne knjige, jer se slučaj odnosi na osobu koja je i dalje u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik a ne na treće osobe.

Vezano uz pretposljednji post, da li okolnost da nema(nije doneseno) rješenja o naknadi, jer ste naveli da je riječ o dva postupka ,znači da cijeli postupak eksproprijacije nije bio pravno valjan, pa se u tom slučaju ne primjenjuje čl 47 Zakona o izvlaštenju (vezano uz zastaru od 1 godine) te je stvar i dalje ''tekuća'' prema čl 46 Zakona, i uopće da li se čl 46 Zakona primjenjuje i na eksproprijacije na temelju propisa koji su bili na snazi do 22. ožujka 1978?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju da postoji rj. e eksproprijaciji, ali ne i rješenje o naknadi, mišljenja sam da se primjenjuje čl. 46 i da nema zastare u tim slučajevime bez obzira na temelju kojih propisa je ekspr. izvršena, premda se iz teksta može različito tumačiti, a tumačenje ovisi koji ga ured drž. uprave primjenjuje, odnosno koga u ministarstvu dopadne povodom žalbe (iz iskustva)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija