Jump to content

Kako pronaci vlasnika zarasle parcele?


jaandooo

Preporučene objave

Postovanje!

Prije nekoliko mjeseci sam kupio gradiliste na kojem namjeravam uskoro sagraditi kucu i tamo zivjeti s obitelji.

Problem je sto uz jednu (duzu) stranu gradilsta se nalazi parcela koja je u potpunosti zarasla kako s visokom travom i grmljem, tako i sa vec debelim drvećem (mogu reći da je šikara). Na toj susjednoj parceli se takodjer nalaze i temelji (zapoceta je gradnja). Prethodni vlasnik koji je posjedovao ovo sada moje gradilište (5 god.), je kosio/uređivao nekih 2m od medje i ovu zaraslu parcelu nebili se na neki nacin zastitio od mogucih "zivotinjica" koji tamo zive. Prema njegovim saznanjima, vlasnica parcele je istu dobila kao poklon od nekog svoga ljubavnika, nezna se gdje trenutno zivi (cak je nesto nacuo da je otisla za vrijeme rata van Hr, sto znaci da nitko nije obradjivao/uredjivao parcelu najmanje 20-tak godina) i da li je uopce ziva, te da li ima nekakvih naslijednika.

Ja sam zainteresiran da u potpunosti ocistim tu susjednu šikaru/parcelu, a ako se pojavi sansa, mozda bih i kupio tu parcelu.

Preko broja cestice, dosao sam do katastarskog lista, na kojem pisu podaci vlasnice (samo ime i prezime, te adresa, bez jmbg-a ili datuma rodjenja). Na toj adresi se sada nalazi jedna tvornica i imam informaciju da tamo nikad nije bila nikakva stambena zgrada.

Moja pitanja su slijedeca:

- da li slobodno mogu ocistiti tu parcelu od trave/gramlja/drveca bez da pokusam pronaci vlasnicu i dobijem njezino dopustenje ili bih ju trebao prvo probati pronaci

-na koji nacin da ju najlakse/najbrze pronadjem (policija, odvjetnik...)

-sta u slucaju aku ju ne uspijem pronaci

-sta u slucaju ako saznam da je pokojna, te da nema nasljednika?

Uglavnom, volio bih da nam uz buducu kucu bude koliko-toliko uredna parcela, a ne šikara s visokim drvecem.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

U katastru je registriran posjednik te parcele . Vi nemate nikakvo pravo da dirate tu

česticu ,da ju kosite a kamoli da siječete stabla.Ako ste zainteresirani za kupnju trebati ćete pronaći vlasnika ili njegovog nasljednika.Za adresu posjednika trebate podnijeti pismeni zahtjev MUP-u.U gruntovnici u povijesnom izvatku vidljive su adrese vlasnika i nasljednika .

Bez valjanog pravnog posla Vi ne možete stupiti u posjed niti postati vlasnikom dosijelošću ma koliko bespravno kosili .

Zemljište koje je napušteno pripada lokalnoj samoupravi .Vlasnik ne može izgubiti pravo vlasništva zato što nije pokosio tj. zato što je zemljište zapušteno .Pojam zapuštenog zemljišta se bitno razlikuje od pojma napuštenog .Da bi se zaštitili od životinjica imate pravo ograditi Vaš posjed zidom do 1.60 m bez dozvole za građenje .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija