Jump to content

Djetetovo prebivalište

antonia001

Preporučene objave

Zanima me da li i na koji način mogu djetetu promijeniti prijavu prebivališta bez prisutnosti oca koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.Ja sam već prijavljena na toj adresi,i da napomenem da otac ne živi više s nama tj. rastali smo se prije nego je otišao u zatvor.Jako mi je hitno da dijete ima prijavljeno prebivalište gdje i ja kako bih ostvarila neka prava.

Dijeli na drugim stranicama

po onome sto ja znam ,u slucaju da postoji pravomocna sudska odluka o skrbnistvu u tom slucaju joj ne bi ni trebala suglasnost oca dijeteta. sa druge strane ukoliko je otac dijeteta prije nego sto ih je napustio bio prijavljen na istoj adresi gdje i majka dijeteta i ukoliko se jos nije odjavio ,misljenja sam da bi u tom slucaju mogla prijaviti prebivaliste za dijete. Ovako joj za sada ostaje samo da se obrati centru za socijalni rad gdje dijete ima prebivaliste i zatrazi njihovu suglasnost te na osnovu iste moze prijaviti dijete na svoju adresu.

po onome sto ja znam ,u slucaju da postoji pravomocna sudska odluka o skrbnistvu u tom slucaju joj ne bi ni trebala suglasnost oca dijeteta.

Niti jedna presuda o razvodu braka kao svoj dio ne sadrži i odluku o skrbništvu (pod skrbništvo se stavlja djecu BEZ odgovarajuće roditeljske skrbi, dakle niti jednog od dva moguća roditelja). Drugo, roditeljska skrb je i nakon razvoda- oboje roditelja. O skrbništvu nema ni slova kad se radi o razvodu braka.

U slučaju povjeravanja na zajednički život (što sa skrbništvom blage veze nema), prema trenutno važećim propisima, moguće je pomoću pravomoćne takve odluke djetetu mijenjati prebivalište/boravište (uz rizik da to postanu bitno promjenjene okolnosti pa bude zatražena i nova odluka suda, bilo o povjeravanju djeteta, bilo susretima i druženjima s njim). Razlog tome jest upravo činjenica da oboje roditelja imaju pravo roditeljske skrbi, kako prije, tako i kasnije.

Ovaj je roditelj spriječen u pogledu izvršenja roditeljske skrbi (sprječava ga kazna zatvora), pa bi uz taj argument bilo moguće konstatirati da za to vrijeme o djetetu skrbi samo jedan roditelj, a ne oboje kao što bi u drugoj situaciji bio slučaj.

u tom slucaju imate samo dvije opcije a to je kao sto sam vec rekla da se obratite centru i zatrazite njihovu suglasnost za promjenu prebivalista ili mozete otici na mup i pitati ih dali se ipak moze nesto uciniti buduci da je otac u zatvoru.mislim da vas slucaj nije jediinstven tako da se nadam da ce se ipak nesto moci po tom pitanju uciniti.

Upravo zato što ovaj slučaj nije jedinstven i što su roditelji u brojnim slučajevima preseljenje djeteta koristili kao način da djetetu uskrate i otežaju viđanje sa drugim roditeljem, potrebna je suglasnost drugog roditelja, a ako to do sada i nije najjasnije regulirano, izmjene Obiteljskog zakona će to predvidjeti, uz sankcioniranje roditelja koji na taj način manipulira djetetom.

Naravno, ovo sve što sam napisao, posebno dio koji se odnosi na manipulaciju djetetom, ne tvrdim da se to dešava u konkretnom slučaju.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija