Jump to content

Uzdržavanje punoljetnog djeteta

Preporučene objave

objavljeno:

U obiteljskom zakonu članak 210. stavak (1) piše "Roditelji su duzni uzdržavati punoljetno dijete koje se skoluje u srednjoj školi odnosno pohađa sveucilišni odnosno strucni studij u skladu sa posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze."

Može li mi itko reci što znači redovito i uredno ispunjavanje obveza?

Unaprijed hvala

• 8 mjeseci kasnije...
odgovoreno:

Mislim da bi trebalo iščitati sve članke u svezi toga... Piše, između ostalog, ukoliko dijete izgubi jednu godinu, u srednjoj školi, uz opravdane razloge (bolest koja onemogućuje redovito obavljanje školskih obveza, trudnoća, isl.), obveza uzdržavanja ostaje. Ukoliko se radi o gubitku jedne ili dviju školskih godina, bez opravdanih razloga, mislim da se može prekinuti uzdržavanje, zbog neredovitosti ispunjavanja obveza, sudskim putem, naravno.

odgovoreno:

Niste dobro razumjeli...

Učenik srednje škole je redoviti učenik i nakon što padne 2 godine, bez obzira na razlog, a to je određeno posebnim propisima vezanim uz školstvo.

Ali, odredbe koje govore o tzv. mirovanju statusa a prenesene su iz dotada uvriježenih odredbi statuta visokoškolskih ustanova, razdoblje pod određenim okolnostima (bolest, trudnoća sl.) smatra se da su i za to vrijeme obveze izvršavane.

Ovo, naravno, ne podrazumjeva gripu ili operaciju zuba, jer to ne bi ni fakultet priznao kao opravdanje za mirovanje godinu dana ili semestra.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija