Jump to content

KBC Rebro - tužba zbog nemara


suki123

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Trebam savjet ili pomoć...

 

Nezgodnim okolnostima (da ne objašnjavam sve kako) ozljedio sam koljeno koje je nateklo i počelo jako boliti. S obzirom na sve bolove, otišao sam na hitnu na Rebro. Na pregled su me primili nakon pola sata, gdje je tip (stažist) nekoliko puta usred mog objašnjavanja što se dogodilo otišao van sobe. Nakon što se udostojio saslušati, poslao me na rengen da se vidi da li je nešto slomljeno i ispostavilo se da se na slikama ništa ne vidi te su me imobilizirali longetom i rekli da dođem u srijedu (a bila je subota) sa uputnicom na kirurgiju kod specijalista... Tako sam i napravio. Naručen sam bio u 10 ali kako to kod naših bolnica ne funkcionira, došao sam na red u 14 sati.

 

Ušao sam unutra, razrezali su mi longetu i doktor je rekao da je mali izljev vode u koljenu. Nisam stručnjak, ali ako imaš praktički napuhano koljeno kao da ti je netko nabio lubenicu, ne znam baš da je mali izljev ali reko, dobro... Čovjek valjda zna. Vratili su mi tu staru longetu i rekli da dođem za tjedan dana. Bez ljekova, bez ičega osim savjeta: Mirujte.

 

U tih tjedan dana, bolovi su bili sve veći te sam na poziv hitnoj dobio savjet da pokušam sa Andolima i da bi trebali pomoći. Sljedeći tjedan kad sam došao na kontrolu, opet su razrezali longetu i rekli da podljeva nema dok se jasno vidjelo da je podljev još veći nego što je bio! Na moje pitanje što je sa koljenom, doktor mi je rekao samo: "Sve je u redu. Ligament JOŠ nije pukao!". Na što sam ja ostao jednostavno u šoku jer nisam mogao vjerovati da netko zapravo čeka da se nešto dogodi pa da onda reagira.

 

Otišao sam kući i nazvao jednu privatnu polikliniku koja je specializirana za zglobove i ligamente te otišao tamo na pregled.

 

Nakon ultrazvuka i pregleda, jasno je bilo vidljivo da je pukao jedan ligament i da je zdrobljen jedan dio meniskusa te da je hitna rehabilitacija i operacija potrebna kako bi se spriječilo krivo zarastanje ligamenta.

 

S obzirom na medicinsku dokumentaciju i postupak liječnika na KBC Rebro, da li imam pravo na tužbu zbog nemara i krive dijagnostike? Što bi mi savjetovali?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najveći problem je u tome što su mi u poliklinici napravili ultrazvuk i otkrili veliku količinu krvi koja se počela grušati. Ono što je još gore od toga je što to stoji već dva tjedna bez ikakvog nadzora tako da su se i ligamenti već stisli lagano i izgubio sam pokretljivost tog koljena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

na osnovi Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11) prema čl. 1095. koji uređuje naknadu štete u slučaju tjelesne ozljede ili narušenja zdravlja, imali bi pravo pokrenuti postupak za naknadu troškova liječenja i drugih troškova s tim u vezi te na zaradu ako je izgubljena zbog nesposobnosti za rad za vrijeme liječenja.

 

Ukoliko ste zbog nesposobnosti za rad izgubili zaradu ili su vam trajno povećane potrebe ili vam je mogućnost daljnjeg razvijanja umanjena, odgovorna osoba bi vam bila dužna plaćati određenu novčanu rentu i naknadu za štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je rizik, uspjeh nije zagarantiran. Kako kolega Ude savjetuje, probajte sami procijenit isplati li vam se ulaziti u postupak. Sve ovisi koliko imate vremena i novaca. Što se tiče osnovanosti tužbenog zahtjeva, odluka je na sudu ali stavite sve pluseve i minuseve na papir. Ja vam samo pomažem oko procedure u slučaju da se odlučite na ulaganje tužbe.

 

Za slučaj da imate ispunjene uvjete za to, mogu vam savjetovati i da uzmete 'besplatnog odvjetnika' :) Evo par informacija o tome pa vidite imate li možda pravo:

 

Stranka ima pravo na besplatnu pravnu pomoć prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći (NN 62/08, 44/11, 81/11) (u daljnjem tekstu: ZBPP) ukoliko ispunjava uvjete za sve pretpostavke.

Potrebno je ispuniti i obrazac koji se predaje u jedinici lokalne samouprave (Ured državne uprave).

 

Besplatna sekundarna pravna pomoć (čl. 4. st. 3. i 4. ZBPP) obuhvaća pravni savjet, sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima, zastupanje u sudskim postupcima, pravnu pomoć u mirnom rješavaju spora te oslobađanje od plaćanja sudskih pristojbi i oslobađanje od plaćanja troškova sudskog postupka.

 

Sekundarna pravna pomoć se prema čl. 5.a st. 2. ZBPP ostvaruje pod uvjetom da je riječ o složenijem postupku, da podnositelj zahtjeva nema sposobnosti sam se zastupati, da zahtjev koji podnositelj postavlja nije očito neosnovan ili neostvariv, da su materijalne prilike podnositelja zahtjeva takve da bi angažiranje moglo ugroziti uzdržavanje podnositelja zahtjeva i članova kućanstva te da nije riječ o obijesnom parničenju (odnosno da očekivanja ponositelja zahtjeva nisu očito nerazmjerna sa stvarnom situacijom, da nema zlouporabe prava te da njegova očekivanja nisu u očitoj suprotnosti s konačnim mogućim ishodom ili principima poštenja i morala).

 

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva nadležnom uredu ili izravno ovlaštenim udrugama, sindikatima, pravnim klinikama i uredima državne uprave.

 

Potrebno je pribaviti potvrdu porezne uprave o visini dohotka podnositelja zahtjeva i članova kućanstva (detaljnije o tome na koga se odnosi je navedeno u čl. 3. ZBPP) te njihove izjave o imovini (čl. 16.st. 4. ZBPP) ili stranka može priložiti prilikom podnošenja zahtjeva uredu njegovu pisanu izričitu suglasnost i suglasnost članova njegova kućanstva o dopuštanju uvida u sve podatke o imovini i dohotku.

U izračun se ne uzimaju dohodak i primici po osnovi nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti (čl. 26. st.1. ZBPP). Korisnik je dužan prema čl. 5.b st. 3. ZBPP već u tužbi priložiti rješenje o odobravanju korištenja sekundarne pravne pomoći, rješenje o oslobođenju od plaćanja troškova sudskog postupka ili rješenje o oslobađanju od plaćanja sudskih pristojbi ili naznačiti da je takav zahtjev podnesen i to opravdati podnošenjem rješenja o odobravanju korištenja sekundarne pravne pomoći ili rješenja o oslobađanju plaćanja sudskih troškova ili pristojbi u roku 45 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

hvala Vam puno na odgovoru. Jedna stvar mi samo nije jasna... Ovdje ste spomenuli da idem u spor ako imam vremena i novaca. S obzirom da mi je i bilo u planu zatražiti odvjetnika bez prava na nagradu, da li samim time, ako stvar i dođe do suda i izgubim, da li onda ja plaćam sudske troškove s obzirom na navedeno:

 

Besplatna sekundarna pravna pomoć (čl. 4. st. 3. i 4. ZBPP) obuhvaća pravni savjet, sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima, zastupanje u sudskim postupcima, pravnu pomoć u mirnom rješavaju spora te oslobađanje od plaćanja sudskih pristojbi i oslobađanje od plaćanja troškova sudskog postupka.

 

i ovoga:

 

Korisnik je dužan prema čl. 5.b st. 3. ZBPP već u tužbi priložiti rješenje o odobravanju korištenja sekundarne pravne pomoći, rješenje o oslobođenju od plaćanja troškova sudskog postupka ili rješenje o oslobađanju od plaćanja sudskih pristojbi ili naznačiti da je takav zahtjev podnesen i to opravdati podnošenjem rješenja o odobravanju korištenja sekundarne pravne pomoći ili rješenja o oslobađanju plaćanja sudskih troškova ili pristojbi u roku 45 dana od dana podnošenja zahtjeva.

 

Hvala još jednom na odgovoru!

 

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija