Jump to content

Samohrani roditelji

renesansa

Preporučene objave

Čitam redovito sve postove i moram primjetiti da se odmah SKOČI na nekog tko spomene termin "samohrani". mislim da nisu svi upućeni do te mjere u zakone i pravila. da jesu, vjerojatno ne bi nemilice tražili pomoć na sve strane. ja bih radije uputila ljude u ispravan termin i pomogla nego samo skakala na nekog i kritizirala.

sa terminom "samohrani" se koristi jako puno ljudi koji i to ne opravdavam pa ih opomenem kad god to čujem. kod nas u firmi u kolektivnom ugovoru stoji "samohrani" i nakon mog apela da se to promijeni to nisu učinili. ni sama to nisam znala prije koju godinu dok i na mene tu nisu "skočili" :D:D::D:D:D:D

dakle, temin je: zakonski zastupnik djeteta..

lp :D

Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nisu svi upućeni do te mjere u zakone i pravila. da jesu, vjerojatno ne bi nemilice tražili pomoć na sve strane. ja bih radije uputila ljude u ispravan termin i pomogla nego samo skakala na nekog i kritizirala.
Da, pojam "samohrani/a" je vrlo raširen, čuo sam ga čak i iz usta stručnih/nadležnih osoba u općejezičnom smislu "roditelj koji živi sam s djetetom/djecom bez partnera/ice".

Međutim, ako sam dobro shvatio pojašnjenje jednog pravnika, "samohrani roditelj" je samo onaj roditelj koji doista nema onog drugog da mu financijski i na druge načine pomaže u brizi i odgoju djece pa taj roditelj mora doista "sam hraniti". Npr. nakon smrti majke ili oca.

Da, pojam "samohrani/a" je vrlo raširen, čuo sam ga čak i iz usta stručnih/nadležnih osoba u općejezičnom smislu "roditelj koji živi sam s djetetom/djecom bez partnera/ice".

Zakon o socijalnoj skrbi pod pojmom "obitelj" smatra bračne drugove, djecu i srodnike koji zajedno žive, privređuju i zajedno troše prihode. Pod jednoroditeljskom obitelji smatra obitelj (v. prethodno) koju čine djeca i jedan roditelj. Samohran je roditelj koji nije u braku, nije u izvanbračnoj zajednici, skrbi sam o djetetu i uzdržava ga. Bitan dio se nalazi prije tog popisa, a glasi: "Pojedini izrazi u smislu ovoga zakona imaju ovo značenje:"

Dakle, u smislu "ovoga" (Zakona o soc. skrbi), ne i svih drugih.

Tko "sam skrbi o djetetu" određuje Obiteljski zakon.

Drugdje spomenuti opisi proizlaze prvenstveno iz njegove odredbe, koja kaže da samo jedan roditelj skrbi od djetetu ako je drugi roditelj:

a) umro, b) proglašen umrlim, c) lišen roditeljske skrbi, d) potpuno lišen poslovne sposobnosti, e) djelomice lišen poslovne sposobnosti ali u odnosu na roditeljsku skrb, f) je spriječen.

Ovo se ne dokazuje osobnim poimanjem, folklornim mišljenjima ili odokativnim procjenama, već odgovarajućim "papirom".

Iz tih razloga su ovakvi uvjeti propisani u Zakon o osobnom imenu kada jedan roditelj može sam odrediti/promijeniti djetetovo osobno ime ili njegov dio.

Osobni odbitak prema Zakonu o porezu na dohodak se ne može dijeliti drukčije od 50:50 osim suglasno (u braku, razvedeni, nikad vjenčani, svejedno).

Konačno ni odluka o kriterijima za upis u srednje škole, aktualno uvijek u ovo vrijeme godine, nastoji ukloniti mogućnost proizvoljnih tumačenja po ustanovama. U ne baš rijetkim slučajevima, djeca su dobivala upisni bod na račun pravomoćne odluke o razvodu braka roditelja, kak'ti "samohranih". Itd.

Obzirom da čak i u službenim situacijama prebrojne osobe rabe riječi "samohrani" i "skrbništvo", upućujući (svjesno ili nesvjesno) ljude na njihova nepostojeća prava (vrtić, škola, šalteri itd), u najmanju ruku tako uzgajaju njihovo uvjerenje da su nešto što nisu. Bitno je "skočiti", educirati upitopostavljače i usputne čitatelje, jer im tako olakšavamo život, a izbijamo folklor njegovanja nečeg što u propisima kao takvo ne stoji.

S druge strane i nažalost, iznimno su rijetke osobe koje imaju djecu a znaju nešto o pojmu roditeljske skrbi osim doslovce samo to- roditelj skrbi o djetetu.

Baš jednako tako, strahovito je mnogo osoba koje se imaju namjeru razvesti ili prekinuti izvanbračnu zajednicu pa se bave "tko će dobiti skrbništvo".

Još gore od toga- stravično je ogroman broj onih koji i nakon povjeravanja djece (a roditeljske skrbi se ne lišava ni jednog od roditelja) i dalje sebe spominju kao samohrane, a u istom paketu obično ide nekakvo skrbništvo koje vjeruju da su "dobili". I to također ima svoj dobar udio u stavu/odnosu prema djetetu i drugom roditelju, dakle razlog više za iskorjenjivanje.

Samoprozivanje "samohranim" omalovažava drugog roditelja djeteta, a rječju "skrbništvo" osoba omalovažava podjednako drugog roditelja i sebe (pod skrbništvo= dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pa bude stavljeno pod skrbništvo treće osobe).

Prije više godina se jedna naša vrlo cijenjena korisnica upitala: zašto se ljudi vole nazivati baš samohrani i kad nisu, zašto ne npr. samoleteći? Prefiks "sam" je isti.

Samoleteći, samohodajući, samospavajući, samokuhajući, samošopingirajući, samoperući, samočisteći (nastaviti niz)...

:tilt:

uređeno: od newbie

Ogroman je broj onih koji i nakon povjeravanja djece (a roditeljske skrbi se ne lišava ni jednog od roditelja) i dalje sebe spominju kao samohrane, a u istom paketu obično ide nekakvo skrbništvo koje vjeruju da su "dobili". I to također ima svoj dobar udio u stavu/odnosu prema djetetu i drugom roditelju, dakle razlog više za iskorjenjivanje.

Samoprozivanje "samohranim" omalovažava drugog roditelja djeteta.

A zamislite samoprozivanje samohranom od strane majke koja je zlorabivši biološke okolnosti, zlorabivši činjenicu da se ne radi niti o bračnom, niti o izvanbračnom odnosu, u potpunosti obespravila oca dobrih namjera te na taj način "sama sebi" dijete povjerila na brigu i odgoj iako je otac od jutra do večeri svakog dana angažiran po mnogim pitanjima brige za dojenče.

Ne vidim gdje je tu "samohranost" i u pravu ste. Omalovažavajući i ponižavajuće-nepravedan osjećaj. I takve izjave spadaju u repertoar psihološko-emocionalnog nasilja.

Smatram da se zakonima i propisima treba uspostaviti što veća ravnoteža između roditelja po pitanju njihovih prava i obveza naspram djece ne bi li se spriječili ovakvi nemili psihički pritisci.

Žao mi je što sam izvazvala toliko polemika svojim pitanjem, ali moram priznati da mi nitko nije odgovorio na pitanje, pa nisam saznala ništa korisno od vas osim da termin samohrani roditelj ne postoji.

Znači kao majka koja sama uzdržava svoje dijete, živi sama s djetetom, otac dijete nikada nije priznao (u rodnom listu djeteta ne piše njegovo ime), otišao je iz Hrvatske i ne može mu se ući u trag. Ja nemam nikakva prava? Konkretno me zanima noćni rad?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija