Jump to content

maloljetno dijete darovni ugovor


wella

Preporučene objave

Molim za savjet zanima me šta je u mom slučaju moguće i ispravno .Ovako radi se o mojoj majci koja kuću koju je nasljedila od svoje majke (moje bake) ne želi darovnim ugovorom prepisati na mene iz nekih svojih inata već želi napisati na moje dijete koje je maloljetno ,mene zanima da li ona to može samo tako bez nas roditelja i našeg odobrenja staviti na ime mog djeteta a njeno unuče ,ako da šta to znači da li moje dijete onda zahvaća ovaj neki zakon o plaćanju poreza na nekretnine i da li će nam to donjeti probleme da se ime mog djeteta povlači tam gdje još nema potrebe ,totalno nas zbunjuje ta situacija u kojoj smo se našli i gdje ne možemo postići nikakav dogovor s mojom majkom .

unaprijed zahvalana za svaku informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

nevidim razloga zbog cega vam predstavlja problem da vasa majka daruje vashem sinu nekretninu,izuzev ako se osjecate povrijedjenom zbog vasih prava na nuzni dio nasljedstva.Sin vam zbog toga nece imati nikakav problem,niti ce biti u obvezi platiti porez na promet nekretnina.

Nakon sklapanja darovnog ugovora darovatelj ili zakonski zastupnik djeteta(roditelji) podnosi prijedlog za njegovu provedbu u zemljišnu knjigu. Svaki takav ugovor sastavlja se u obliku javnobilježničkog akta, uz obvezu javnog bilježnika da provjeri je li za njegovo

sklapanje dobiveno odobrenje.

Ugovor u ime djeteta potpisuju njegovi roditelji kao zakonski zastupnici te podnose prijedlog za njegovu provedbu u zemljišnu knjigu. Kao vlasnik nekretnine upisuje se dijete, no s obzirom na to da je takav vlasnik podvrgnut ograničenjima glede slobodnog upravljanja ili raspolaganja nekretninom, to se uz njegovo ime u vlastovnici posebno naznačuje(zabiljezba maloljetnosti).

U Zakonu o porezu na promet nekretnina nema razlike s obzirom na to je li osoba koja stječe nekretninu maloljetna ili punoljetna, bitno je da su ispunjeni uvjeti propisani zakonom.Kao i u svim drugim slučajevima, predaje se zahtjev za oslobođenjem (odnos baka-unuk oslobodjen od placanja poreza), a Porezna uprava razmatra sve relevantne činjenicei utvrđuje ispunjenje traženih uvjeta u svakom pojedinom postupku.(obveza je prijavit poreznu obvezu u roku od 30 dana od sklapanja ugovora).

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija