Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa stranim drzavljaninom


krcanka

Preporučene objave

Pozdrav svima

 

Po nacionalnosti sam Hrvat (rodjen u Njemackoj, gdje radim i zivim) i imam Njemacko drzavljanstvo. Moj stric koji zivi u Hrvatskoj i nema nikakvih nasljednika osim mog oca i mene zeli sklopiti samnom Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju.

Interesira me dali je to zakonski moguce posto sam strani drzavljanin (od 1.7. je i Hrvatska u EU), dali trebam platiti kakav porez na imovinu koja ce biti obuhvacena Ugovorom?

Molio bi ako netko zna nesto vise u vezi Ugovora o dozivotnom uzdrzavanju sa stranim drzavljaninom da mi odgovori na gore navedena pitanja a moze da me i uputi kako da to rijesim jer stric uporno hoce da to napravimo.

Unaprid zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju odredbe članka 356. stavka 2. Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima,strane fizičke i pravne

osobe mogu, ako zakonom nije drugačije određeno, pod pretpostavkom uzajamnosti,

stjecati pravo vlasništva nekretnina na području Republike Hrvatske ako suglasnost

za to dade ministar vanjskih poslova, po prethodno pribavljenom mišljenju ministra

pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, ako zakonom nije drugačije određeno...

Jedini jasan uvjet koji zakon pretpostavlja je postojanje uzajamnosti između

Republike Hrvatske i države čije državljanstvo ima stjecatelj nekretnine,sto u konkretnom slucaju znaci ako to isto mogu uciniti gradjani Hrvatske u Njemackoj pod istim uslovima,postoji uzajamnost.

Njemačka država u ovom pogledu ne pravi razliku

između vlastitih državljana i stranaca. Strane fizičke osobe nisu ničim ograničene u

stjecanju prava vlasništva na nekretninama u Njemackoj,sto znaci da nebi ni vi bili ograniceni u HR.

Porez se plaća ovisno o

rodbinskom odnosu između osoba koje su sklopile ugovor i broju godina uzdržavanja. Ako sin, kćerka ili unuk sklope ugovor s uzdržavanom osobom, ne plaćaju porez. Oni koji nisu obuhvaceni oslobadjanjem od placanja poreza u smislu ugovora o doz.izdrzavanju,platit će porez po stopi od

5%, ovisno o trajanju tog ugovora.

U prilogu posta su vam dostavljene odredbe Zakona o porezu na promet nekretnina,iz kojih se mozete informirati.

Članak 3.

Domaće i strane fizičke ili pravne osobe izjednačene su glede plaćanja poreza na promet nekretnina ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Članak 4.

(1) Predmet oporezivanja je promet nekretnina. Prometom nekretnina, u smislu ovoga Zakona, smatra se svako stjecanje vlasništva nekretnine (udaljnjem tekstu: stjecanje nekretnine) u Republici Hrvatskoj..

Članak 8.

(1...)

(2) Pri stjecanju nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji je ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježnikuili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, do smrti uzdržavanog...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 11 stav 7.Zakona o porezu na promet nekretnina,odredjuje da porez izmedju ostalog neplacaju bračni drug, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji u odnosu na primatelja uzdržavanja stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju,.Iz navedene odredbe se vidi da vi niste u istoj skupini koja bi bila obuhvacena opcim oslobodjenjem.

Valja naglasiti da bi vasha porezna obveza nastala trenutkom smrti primatelja uzdrzavanja a ne trenutkom sklapanja ugovora.

Članak 16.

(1...)

(2) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, uz primjenu olakšice iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Postovani postojao je I na sudu je priznat ugovor on dozivotnom izdrzavanju u Kom majka ostavlja svu svoju pokretnu I nepokretnu imovinu a narocito Stan svom sinu. A obzirom da je postovala bracna zajednica sud mi je po sad izvrsnoj odluci priznao polovinu predmetnog Stana u Bosni I Hercegovini. S obzirom da je ugovor gladi I na svu nepokretnu I pokretnu imovinu I da je svekrva posjedovala imovinu I u Hrvatskoj da li ja imam zakonsku osnovu da potrazujem I dio u Tom imanju ( vikendica I zemlja) Dok smo bili u braku mi smo zivjeli u Bosni I on je jos Bosanski drzavljanin. Ja Sam sada Americki gradjanin I po principa reciprociteta Hrvatska priznaje Kansas kao jednu od clanica. Pokrenuli Sam u zk proces da se stavi postojanje tereta da se nebi ova nekretnina tretirala kao nasljedje I ja bila izostavljena sa ostavinske rasprave Ali da li postoji realna osnova I prostor a za dokazivanja postojanje ugovora ako u ugovoru ne Stoji konkretno koja nekretnina. Sta Hrvatski zakon I time kaze. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija