Jump to content

Legalizacija kuće koja nije u skladu sa građ. dozvolom

vs1

Preporučene objave

Pozdrav

Kako u naslovu piše otac mi je napravio kuću osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za kuću je dobio građevinsku dozvolu još tada ali je nije napravio po projektu. Tlocrtno je kuća veća za cca. 5-10 kvadrata ali je dosta manja po kubikaži (jednu etažu nije napravio).

Predao je zahtjev za legalizaciju.

I sad pitanje, da li netko zna kako se plaćaju kazne, vodni i komunalni doprinosi? Po razlici površine, kubikaže ili ponovno sve?

Nebi bilo fer da se sve mora ponovno platiti jer je već jedanput to plaćeno (osim kazne).

Hvala.

Dijeli na drugim stranicama

Kaznu plaćate za volumen cijelog objekta jer ste u startu od početka gradnje odstupili.

Naprotiv.

projektant će napraviti projekt izvedenog stanja cijele kuće (trenutno stanje). U tom će projektu prikazati gabarite objekta na koji se odnosi glavni projekt (na temelju kojeg je izdana građ. dozvola), kao i gabarite/dijelove objekta koji su nadograđeni "nelegalno" tj. izvan projekta.

u skladu stim će u projektu i prikazati obračun bruto površina i kubature (volumen).

Plaća se naknada za legalizaciju, komunalni doprnos i vodni doprinos za volumen onog dijela objekta koji odstupa od građevinske dozvole (glavnog projekta na temelju kojeg je izdana građ. dozvola).

Naravno, projektant će vam naplatiti svoj posao po m2 i to za cijelu kuću.

Pročitajte mišljenja ministarstva pa onda dajite savjete drugima. Ako je objekat u startu rađen po tloctima u projektu a naknadno je nadograđen onda se za naknadu (kaznu) plaća samo razlika m3. Međutim ako je već u startu odstupio od gabarita građevinske plaća kaznu za kubaturu cijelog objekta.Dali je to pravedno ili ne o tome se može raspravljati ali mjerodavno je ono što kaže ministarstvo.

• 2 tjedna kasnije...

Pitanje:

kako legalizirati samo dio objekata koji su nadograđivani jedan na drugi?

postoji kuća koja je legalizirana jer je evidentirana prije 1968., postoji i na nju nadograđena veranda koja nije.

također postoji pomoćni objekt koji je pretvoren u ljetnu kuhinju.

i na kraju, na tu ljetnu kuhinju s jedne strane, a na legaliziranu kuću s druge strane, nadograđen je treći objekt, uz građevinsku dozvolu, ali ona ne odgovara stvarnom stanju građevine, koje je veće od onog što piše u građevinskoj (2sobni stan umjesto sanitarnog čvora).

pitanje je suvlasništva i zato pitam za parcijalno legaliziranje, taj 2sobni stan nije moj i nemam veze s njime, moja je nelegalizirana ljetna kuhinja i veranda, pošto je cijela čestica i svi objekti na njoj u zajedničkom vlasništvu četvero suvlasnika, mogu li ja kao vlasnik verande i ljetne kuhinje, pokrenuti legalizaciju samo ta dva objekta i kako?

Pozdrav!

U fazi smo gradnje kuće za koju smo dobili građevinsku dozvolu u lipnju 2009.

Kuća ima podrum, prizemlje i dva kata.

Tijekom izgradnje odstupili smo od građevinske dozvole tako da smo u podrumu napravili struju i vodu i 1 kupaonicu, a u prizemlju malo izmijenili unutarnji raspored i promijenili neke otvore (dodali 2 prozora i jedna balkonska vrata nisu 90cm širine nego 160). Osim toga, prema glavnom projektu balkoni su nam bili ukoso (stvarno je to ružno izgledalo, ali navodno se u projektu drugačije nije moglo), a mi smo ih napravili ravne, znači normalne pravokutne balkone. Na prvom i drugom katu ukupno imamo 4 apartmana, a po projektu ih je 3 (nisu namjenjeni za prodaju). Nigdje nismo dirali nosive zidove i nismo mijenjali vanjske gabarite.

Zanima me da li mi moramo to legalizirati sada do 30.6. ili moramo samo prije dobivanja uporabne dozvole (a kuća se polako gradi pa to neće biti tako brzo) tražiti izmjenu glavnog projekta? I može li nam tijelo koje je nadležno za to odbiti potvrditi te izmjene? Da li projektant mora biti isti onaj koji je napravio glavni projekt ili može biti neki drugi arhitekt?

I još nešto; u projektu je predviđeno grijanje na struju, a mi bi se vjerojatno grijali na pelete, dakle treba nam dimnjak. Imamo pogodno mjesto za to u jednom kutu kuće, ali me zanima kakva je tu procedura?

Hvala!

Pozdrav.

molimo Vas za pomoć. Radi se o slijedećem. Suprug i ja smo 2002. godine kupili kuću pokojnog HRVI-a tj. od njegove mame kao vlasnice. U kupnji kuće sudjelovao je i brat pokojnog branitelja, ali vlasnica je bila majka koja je također umrla. U procesu legalizacije utvrdili smo kako kuća nema građevinsku dozvolu. Postoji li ikakav način da spomenutog brata kao jedinog nasljednika prisilmo da nam u tome pomogne tj. zaprijetimo tužbom (npr. za skrivene mane stvari ili sl.)? Unaprijed se zahvljujemo svima na Vašoj svesrdnoj pomoći.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija