Jump to content

kako legalizirati kucu koja nije u skladu sa trenutnim zakonom???

anonimno

Preporučene objave

Prije 2 godine sam dala punomoc arhiektu u ishodjenju gradjevinske dozvole. Tada je i zapoceta gradnja. U medjuvremenu smo imali nekoliko obiteljskih tragedija, tako da nisam ni kontrolirala sta se s dozvolom dogadja. Arhitekt me nazvao i rekao da mogu podici dozvolu. Kada sam otisla tamo saznala sam da on nikada nije ni predao zahtjev!

Od tada s njim ne mogu stupiti u kontakt naravno jer je dobio novac a nista nije obavio.

Sada imam nelegalno zapocetu kucu a da to stvarno nisam zeljela. Problem je u tome sto su mi rekli da sada taj projekt nije u skladu s novim zakonom i da ne mogu legalizirati kucu kakva je nego moram raditi neke izmjene.

Kao prvo novaca za izmjene nemam a jos uz to slijedi i kazna za bespravnu gradnju.

Zalosno je to da postoje takvi pokvareni ljudi koji na takav nacin zaradjuju novac.

Ocajna sam i ne znam kuda da krenem i kome da se obratim da legaliziram objekt takav kakav je jer su takve i sve ostale kuce u ulici, i nije mi jasno da bas sada ta jedna kuca mora izgledati drugacije. Molim za savijet!!!!

3:26 29/6/2006

Dijeli na drugim stranicama

Ako je ovo gore istina, stidim se svoje struke. Što se tiće tog arhitekta, žalite se Komori arhitekata. Oni će (nadam se) istražiti slučaj i oduzeti arhitektu licencu ako se dokaže krivnja. Nema puno nade ali pokušajte. To Vama ne znaći puno ali može poslužiti kao dokaz više u parnici za nadoknade štete, iako se puno ne nadam jer ste Vi ipak započeli gradnju prije dobivanja dozvole. Čak da je i on predao zahtijev, Vi bi ste bili na udaru kazne jer se sa gradnjom smije započeti samo onda kad se dobije dozvola a ne preda zahtijev.

Što se tiće promijena, možete li reći kakve su? Naime, možda se sve da bezbolno promijeniti ako se sa gradnjom nije daleko odmaklo.

Pozdrav i sretno

Pozdrav i hvala na brzom odgovoru!

Gradnju smo zapoceli tada jer smo tog istog arhitekta pitali i on je rekao da mozemo poceti bez problema. Nedavno je on i ostao bez dozvole za rad ali to mi nazalost nista ne pomaze. Kuca je uzidana do krova.

Odstupanja su sljedeca: kuce u ulici su sve radjene metar od jedne strane medje a 3 od druge, tako smo i mi radili ali sada su mi rekli da po novom kuca mora biti s jedne strane na medji s protu- pozarnim zidom ili s obadvije strane po 3 m od susjeda, zatim sve kuce u ulici imaju krov s padom prema susjedu, a sada po novom bi trebao krov imati pad prema ulici? Da li to ima smisla da jedna kuca odstupa od 60-ak drugih? Stvarno ne znam. I zadnji problem je terasa koja je pod krovom i rekli su mi da se ona racuna pod stambeni prostor pa onda kuca zauzima vise od 30% parcele sto po zakonu ne bi smjela. Ne bjezim od toga da platim kaznu jer sada znam da nismo smjeli poceti gradnju. Ta ce me skola skupo kostati. Voljela bi to nekako rijesiti, ali ne znam kako. Rekli su mi da ni jedan ovlasteni arhitekt mi ne smije potpisati takav projekt jer odstupa od zakona, ali mi nitko ne nudi neko konkretno rjesenje. Sve mi to izgleda vrlo cudno jer moja kuca ne odstupa po nicem od ostalih u ulici a ne mogu je legalizirati. Cak sam i fotografirala ulicu i nosila fotografije da svima pokazem stanje na terenu. Stvarno bi zelila to sto prije rijesiti jer bez dozvole ne mogu dobiti prikljucke za struju i vodu. Jos jednom vam puno hvala i ako znate sto bih mogla uciniti, pomozite!

Neke stvari su mi čudne. Naime, kad je riječ o udaljenosti kuće od granice parcele, velite da Vam dozvoljavaju da gradite na međi sa protupožarnim zidom. Međutim, to ne znaći da se ne smijete odmaknuti koliko god želite, jer zakon vam propisuje KOLIKO SE MAKSIMALNO SMIJETE PRIBLIŽITI MEĐI, a udaljiti se možete koliko hočete. A zid Vam je vrlo vjerojatno protupožarni ako je kuća zidanica.

Što se tiće orijentacije krova, mislim da je problem čisti nemar. Naime, s obzirom da mi je poznato kako se rade planovi, neki arhitekt je jednostavno napisao neki tekst koji se odnosi na cijelo područje a da nije niti prošao teren, pa je sada plan takav kakav jeste. Ako si referent da truda, i to se može dogovoriti jer velite da je cijela ulica sa krovovima u istom smijeru.

A postotak izgrađenosti je takav kakav je pa bez novih podataka mogu reći da ćete morati krov terase srušiti. Međutim, kako je rijeć samo o nadstrešnici, trošak nije velik.

Međutim, niste rekli najvažnije: jeste li vi konačno predali taj Vaš projekt za dobivanje građevinske dozvole ili niste ni pokušali?

Rekli su mi da ni jedan ovlasteni arhitekt ne smije potpisati projekt takve kuce jer svjesno krsi zakon. Zbunjuje me to jer traze da se preda projekt kakva je kuca ali takav projekt nije u skladu sa zakonom i nitko ni ga ne smije potpisati?? Stari projekt ne vrijedi jer ni ahitekt nema dozvolu vise. Tako da zahtjev nisam mogla ni predati. Jedna je arhitektica poslala upit u Komoru da joj ponude rjesenje. Sada cekam taj odgovor.

U Jutarnjem sam procitala da ce grad Split ponuditi legalizaciju nekoliko stotina kuca da bi se u tom naselju mogla srediti infrastruktura. I ne vjerujem da ce svi morati prepravljati kuce po trenutno vazecem zakonu! ! Ali ja nisam u Splitu.

Sto se tice terase, vecina kuca u ulici ima natkrivenu terasu ali su to napravili nakon dobivanja dozvole. Ja sam u svemu imala najbolju namjeru, napraviti kucu tocno kao i projekt.

Iskreno se nadam nekom rjesenju, kako predati projekt postojeceg stanja i to rijesiti konacno.

Hvala na odgovoru i savjetu!

Pa velite da imate arhitekticu pa Vam sve ove stvari može reći ona. Dakle:

S obzirom da Vi nemate niti lokacijsku dozvolu, prvo trebate predati projekt za istu. I u njoj možete tražiti što hočete, npr da želite sagraditi toranj od sto katova. Oni će vam zahtijev odbiti i to je to. Želim reći da arhitektu zakon ne brani da napravi projekt za lokacijsku kakva je stvarno Vaša kuća. Najgore što se može dogoditi je da projekt odbiju. Ono što arhitekta ne smije to je NAPRAVITI GLAVNI PROJEKT KOJI NIJE U SKLADU SA LOKACIJSKOM DOZVOLOM. Prema tome, neka se projekt napravi i preda te se probajte dogovoriti što se tiće krova.

Naravno projekr mora biti bez krova iznad terase. Pa i sami ste rekli da su i susjedi nadstrešnice napravili poslije. Prema tome, srušite nadstrešnicu (bolje rečeno razmontirajte) i kad sve prođe, ponovo montirajte.

Sretno

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija