Jump to content

Obavijest-optužni prijedlog


AngryBird

Preporučene objave

Za početak, dobra večer (ili jutro) svima. Nova sam uopće na nekom forumu, pa mi ne zamjerite ako u nečem pogriješim.

 

Naime, supruga je zaustavio tzv. "presretač" s obrazloženjem prolaska kroz crveno svjetlo na "građevinskom" semaforu (izvođenje radova na dionici ceste sa naizmjeničnim propuštanjem vozila) te pretjecanjem kolone vozila.

 

Sporno je da suprug nije pretjecao kolonu vozila već je obilazio samo JEDNO vozilo koje je skretalo sa glavne ceste na sporednu i tim postupkom nije nikoga ugrozio u prometu budući sa suprotne strane nije bilo prometa, a cesta je na tom dijelu iznimno pregledna i dopušteno je pretjecanje (isprekidana crta na kolniku). Vidljivost je bila odlična, a kolnik suh.

 

Istina je da je suprug prošao kroz crveno svjetlo, ali samo iz razloga, jer je odmah iza semafora stajao radnik građ. tvrtke koji je palicom signalizirao prolazak, pa je suprug pomislio da semafor ne radi i time nije nikoga ugrozio, jer se priključio koloni u kojoj je i posljednje vozilo, a možda i ono prije njega, prošlo kroz crveno svjetlo. Iza suprugovog vozila, drugih vozila nije bilo osim, naknadno i naravno, "presretača".

 

Dobio je na ruke obavijest da će se protiv njega podnijeti OPTUŽNI prijedlog, da može iznijeti obranu...

 

Suprug preko 20 godina vozi automobil, motocikl i povremeno kombi i nikada nije počinio nikakav prekršaj kojim bi ugrozio bilo sebe ili drugog u prometu i nema nikakvih prekršaja, plaćanja kazni - ikada!

 

Povrijeđena sam i revoltirana.

 

Istog smo dana, nešto kasnije, otišli na mjesto gdje se to dogodilo i malo snimali što se tamo događa i kako se tamo krše propisi i ugrožavaju životi, suprugov čin "kud svi, tud i mali Mujo" je - Plivadon. Od toga kako semafori reguliraju promet (za dionicu od cca 150 met. 3 min. drži crveno, a samo 1 min. zeleno svjetlo do toga da je kretanje u kružnom toku, u smjeru suprotnom od smjera prometa, uobičajena i "normalna" pojava?!

 

A zadržali smo se samo 40-tak min. Na policiju, naravno, nigdje nismo naišli.

 

Očajna sam. Što nam je činiti? Što sad s tom obavijesti? Koja je procedura? Koji postupak? Kako se braniti, jer branit ćemo se. Rukama, nogama, zubima. Učinjena nam je nepravda osobito tvrdnjom o pretjecanju kolone o čemu nema govora. Suprugov kolega koji se vozio s njime ponudio se odmah svjedočit. Kada se sve dogodilo, pokušao je opravdat supruga, ali mu je policajac rekao da ga ništa nije pitao...

 

Molila bih vas za pomoć i savjet.

 

Hvala unaprijed.

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto predmet ide na sud sudac će supruga pozvat da da izjavu nakon čega će donijet presudu.

 

Aha. Znači, sada ne možemo ništa dok ne dobijemo poziv na sud? A koliko se otprilike, ukoliko Vam je poznato, čeka poziv?

 

Na tu presudu ukoliko vam ne odgovara moći ćete uložit žalbu.Kolonu možete riješit svjedokom a crveno ostaje crveno bez obzira na duljinu trajanja i radnika iza semafora.

 

Ma crveno jest crveno osim ako je signalizacija neispravna, zar ne? A što drugo vozač može zaključiti nailaskom na takav semafor ako ga radnik građevinske firme palicom namjenjenom u te svrhe usmjerava da prođe kroz - takav semafor? U trenutku prolaska kroz crveno na semaforu suprug nije imao saznanja o radu semafora. U svakom slučaju, raspitat ću se i o izvođaču radova, a suprug će, budući tuda često prolazi, obratit pozornost na buduća događanja...

 

Btw, ukoliko suprug zamjeti istovjetno ponašanje radnika, može li se to nekome prijaviti i kome, budući sam mišljenja kako se takvim ponašanjem vozače dovodi u zabludu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm, vidim proceduralnu pogrešku, mislim da sud po službenoj dužnosti može odbaciti optužni prijedlog po čl. 239. st. 6. Prekršajnog zakona.

 

Ili pak se radi o manevru policije koja će na kućnu adresu ipak poslati ispravak u vidu obaveznog prekršajnog naloga.

 

Moguće je i više opcija.

 

Javite razvoj situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm, vidim proceduralnu pogrešku, mislim da sud po službenoj dužnosti može odbaciti optužni prijedlog po čl. 239. st. 6. Prekršajnog zakona.

 

Vezano za novčanu kaznu do 5000 kn? Ali policajac supruga tereti i za pretjecanje kolone O.o?! što je dodatnih 3000 kn _._

 

Nije "point" u iznosu; "point" je u sigurnosti prometa. Da li je suprugovim činjenjem bila ugrožena sigurnost prometa? Ne. Da li bi išta, osim prestretača i kazne, bilo drugačije da suprug nije zaobišao vozilo koje je skretalo i da je stao na semaforu? Ne.

 

I kakva, pobogu, kolona?! Jedno vozilo može bit kolona samo u vicevima o alkoholičarima.

 

Ili pak se radi o manevru policije koja će na kućnu adresu ipak poslati ispravak u vidu obaveznog prekršajnog naloga.

 

Moguće je i više opcija.

 

Javite razvoj situacije.

 

Ma, što god da dođe, žalit ćemo se. Žalila bih se ja odmah, ali ne znam ima li smisla i kome? Prikupila sam dobar komad zakona i pravilnika za proučavanje, pa ako mi nešto ne bude jasno, negdje zapnem, bit ću slobodna ovdje malo pitati, pa ako Vi ili netko bude od volje...

 

Hvala i do čitanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom stadiju postupka (obavijest i optužni prijedlog) nema upute o pravnom lijeku pa tako ni žalbe/prigovora .

Ići ćemo redom kako budu stizali dokumenti.

 

Da, ali budimo realni: prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu i pretjecanje kolone vozila su, nepoznavajući činjenice, IZNIMNO ozbiljni prekršaji.

 

S druge strane, bojim se za samu dostavu, jer smo već imali neugodnih iskustava: pokrenut postupak ovrhe greškom banke, a kredit se uredno otplaćivao. Uvidom u sudskoj pisarnici, dostava je bila "uredno" izvršena, a potpis primatelja, očito, falsificiran - potpisano moje ime i prezime. Banka je priznala grešku odmah, ali je sedam mj. trajao "postupak" administracije i povrata novca. Kojim iznosom vrednovati živce i manjak sredstava na tekućem računu uz dva školarca u istom kućanstvu? Prije dugo godina je policajac zaustavio supruga na motociklu, jer nije imao istaknutu tablicu na vozilu, a suprug ju nije istaknuo, jer je upravo išao sa teh. pregleda gdje nije bilo za kupiti okvira za tablicu. Nakon što je suprug pokazao tablicu, osiguranje itd. i objasnio situaciju, policajac je rekao da je sve OK i - pustio ga. Nakon godinu dana (možda i više, ne sjećam se) na vratima se pojavio policajac kako bi supruga priveo sudu?! Suprug se odmah odazvao pozivu i sudac ga je saslušao, izrešetao pitanjima i na kraju "zaključio": "Pa zašto ste Vi danas ovdje kod mene?"

 

Nakon takvih iskustava, ovo je za mene minsko polje. Još kad je gđica/ gđa Petpetica spomenula "manevre" policije...

 

Znate kako se kaže: "Tko se jednom na vruće mlijeko opeče i na 'ladan jogurt puše".

 

Ispričavam se, "malo" sam dugačka, ali... Na čudu sam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali budimo realni: prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu i pretjecanje kolone vozila su, nepoznavajući činjenice, IZNIMNO ozbiljni prekršaji.

 

S druge strane, bojim se za samu dostavu,..

Ta dva prekršaja tužitelj (policija) će morat dokazat.

Sljedeća dostava će bit sudski poziv (ako policija ostane pri svome i napiše optužni prijedlog sudu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo se ne sekirat unaprijed.Bolja solucija je optužni jer će svoju obranu iznosit pred sucem a nakon njegove presude imat će pravo žalbu višem stupnju suda.Da je dobio prekršajni nalog žalio bi se i sudac bi donio završnu presudu.Ovako su šanse za pobijanje veće.Možda presretač ima snimku pretjecanja "kolone" gdje se vidi da je pretjecano samo 1 vozilo.Ali može se dogodit da je pretjecanje kolone bilo i prije semafora pa su nakon praćenja supruga kasnije zaustavili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo se ne sekirat unaprijed.

 

A znam, ali...

 

Bolja solucija je optužni jer će svoju obranu iznosit pred sucem a nakon njegove presude imat će pravo žalbu višem stupnju suda.Da je dobio prekršajni nalog žalio bi se i sudac bi donio završnu presudu.Ovako su šanse za pobijanje veće.

 

Kažete: "Dvaput je dvaput, a Fata..." Šalim se, al' nije mi do šale...

 

Možda presretač ima snimku pretjecanja "kolone" gdje se vidi da je pretjecano samo 1 vozilo.Ali može se dogodit da je pretjecanje kolone bilo i prije semafora pa su nakon praćenja supruga kasnije zaustavili.

 

Ma, đavla crnog je presretač snimio. Čisto sumnjam. Nisam napisala u postu, ali presretač je bio parkiran sa strane, na zemljanoj površini, zamalo u blatu do koljena, otprilike odmah preko puta "raskršća" gdje je vozilo prije supruga skretalo, a suprug je bio zadnje vozilo u koloni inače. Znači, nekih pola km prije svega ovoga je suprug izlazio sa sporedne na glavnu cestu, propustio sva vozila i priključio se koloni, a zbog usporavanja tog vozila koje je vozilo ispred njega (da bi skrenulo na sporednu cestu) se napravio razmak između supruga i ostatka kolone... Ostalo je "legenda" _._

 

Btw, jučer suprug stane na tom istom semaforu, upali se zeleno svjetlo, kolona krene, a na cca pola dionice stane radnik na cestu i zaustavi promet RUKOM kako bi se bager premjestio. Naravno, u premještanju bagera se otvori zeleno svjetlo vozilima i s druge strane i nastane - show program!

 

Al' eto... "Nije radnik policajac..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažete: "Dvaput je dvaput, a Fata..." Šalim se, al' nije mi do šale..

U ovom slučaju ipak je dvaput dvaput jer je sistem sljedeći.Nakon žalbe na prekršajni nalog policija automatizmom šalje prednet na sud bez čitanja i razmišljanja te je tako potrošeno pravo na žalbu (nitko nikoga ne saslušava), dok u ovom slučaju sudac će saslušat optuženika a ipak živa riječ je bolja od napisane.Na sudu će se lako objasnit kolona (nije je bilo) kao i greška kod semafora-radnika.Ipak sud te radne semafore ne doživljava kao one prave.

Sve se to sudu na miran i bez ljutnje način može objasnit.

Policija je napravila svoje i ne zanima je ishod suda jer se ne gledaju prekršajni/optužni da li je presuda valjana ili odbačena nego se gleda broj napisanoga.Tko napiše više komada taj je bolji djelatnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju ipak je dvaput dvaput jer je sistem sljedeći.Nakon žalbe na prekršajni nalog policija automatizmom šalje prednet na sud bez čitanja i razmišljanja te je tako potrošeno pravo na žalbu (nitko nikoga ne saslušava), dok u ovom slučaju sudac će saslušat optuženika a ipak živa riječ je bolja od napisane.Na sudu će se lako objasnit kolona (nije je bilo) kao i greška kod semafora-radnika.Ipak sud te radne semafore ne doživljava kao one prave.

Sve se to sudu na miran i bez ljutnje način može objasnit.

 

Ma, što se tiče mirnoće i bez ljutnje, za to nema problema. Suprug je, ali fakat, cool tip kojeg je stvarno teško izbacit iz takta. Pa i u ovoj situaciji gdje je, recimo, imao opravdanog razloga, jer - nisi kriv, žalit se, protestirat, ostao je miran i nije se dao izprovocirat.

Ma i ja sam inače mirna, ali kad sam vidjela "optužni prijedlog" :panika: Što je sad, pak, to?!

 

Valjda će suprugu bit dodijeljen sudac (ili kako to već ide) koji će ga saslušat i donijet razuman sud.

 

Policija je napravila svoje i ne zanima je ishod suda jer se ne gledaju prekršajni/optužni da li je presuda valjana ili odbačena nego se gleda broj napisanoga.Tko napiše više komada taj je bolji djelatnik.

 

:zbunj: Zar takvim postupcima policija ne omalovažava rad sudaca? Ne znam, ali ja da sam sudac, takve bih rado sa barem 500 kn po plaći. :sudac: Da "bolji djelatnik"? E pa svašta...

 

Sivko - puno, puno hvala! Čitamo se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjda će suprugu bit dodijeljen sudac (ili kako to već ide) koji će ga saslušat i donijet razuman sud.

Ne znam, ali ja da sam sudac, takve bih rado sa barem 500 kn po plaći. :sudac: Da "bolji djelatnik"? E pa svašta..

Mora bit dodjeljen pošto predmet ide direktno na sud.(To je razlika između optužnog prijedloga i prekršajnog naloga koji se odmah daje vozaču ili naknadno pošalje).

 

Ne može ga sudac kaznit.E pa tako ide sa MUP-ovom statistikom (isto vrijedi i za DORH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mora bit dodjeljen pošto predmet ide direktno na sud.(To je razlika između optužnog prijedloga i prekršajnog naloga koji se odmah daje vozaču ili naknadno pošalje).

 

To sam "ubrala", nego sam mislila da sudac bude razuman, da sasluša što suprug ima za reć u tom predmetu (a ima za reć što se i kako stvarno dogodilo); da ne bude sudac neki nadr* (ako takvih ima, a posljedično iz Vašeg niže upisa, nije za začudit se)... U tom smislu, jel'...

 

Ne može ga sudac kaznit.

 

Šteta... :vrag:

 

E pa tako ide sa MUP-ovom statistikom (isto vrijedi i za DORH).

 

Ne mogu vjerovat. Pa ne valja to tako... Kakva je to statistika? Ne čudi onda ponašanje policajca ("... nemam ja što s tobom; to ćeš sa sucem..."). "Punat" je osiguran. Bez obzira na ishod? Kako to može bit logično?

 

Svašta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne bude onda žalba višem sudu.

 

Točno tako.Nitko nikoga ništa ne pita.Šefove statistike prema šefinama velike,znači dobro "tjera" da rade a ovi donji (s ceste)pokupe bolji koeficjent za isti posao.Svi sretni i zadovoljni osim naroda a njega ionako nitko ništa ne pita osim što mu svi kažu "pa plati".Možemo mi ući u 5 eu-a kad je mozak ostao u prvobitnoj zajednici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne bude onda žalba višem sudu.

 

Točno tako.Nitko nikoga ništa ne pita.Šefove statistike prema šefinama velike,znači dobro "tjera" da rade a ovi donji (s ceste)pokupe bolji koeficjent za isti posao.

 

Sivko dragi, nemojte se ljutit, al' uz najbolju volju nisam uspjela razumjet što ste htjeli napisat. Bit će "kahfa" popustila (kako ono je vrijeme upisa: 4:54 h)... :D Netko tjera šefove statistike prema velikim šefinama? A onda statistika lupa gluposti tek toliko da se nešto prikaže kao rad. Trebalo bi, ne znam, recimo, na jednu stranu stavit sve prijave po policajcu ponaosob, a s druge strane uspjeh finiša i s treće strane općenito uspjeh na nekom području u radu npr. prometne policije (sagledat koliko ljudotine bezbrižno čine prekršaje tipa parkinga na način da se onemogućuje prolaz invalidima u kolicima ili oduzimanje prednosti prolaza, čobanjenje na mob u vožnji, ne vezanje pojasa itd.), jer upravo je nevjerojatno kako naši vozači postaju "kulturni" s prelaskom npr. Slovenske granice. :namiguje: Dobro, navodno i tu ima raznih primjera iz prakse, ali to je, principijelno, to.

 

A kao što već napisah, ja sam na toj lokaciji u cca sat vremena natukla ozbiljnih "punata", koji se ne mogu pobijat na sudu, za bar "čvarak" na ramenu više! :D

 

Svi sretni i zadovoljni osim naroda a njega ionako nitko ništa ne pita osim što mu svi kažu "pa plati".

 

A poanta postojanja policije je - uzgoj mrkve? Nije mi uopće jasno kako velike šefine "puše" podastrte im statističke podatke kad kud god da se okreneš vidiš kako statistika nema veze sa stanjem na terenu (čast iznimkama)...

 

Možemo mi ući u 5 eu-a kad je mozak ostao u prvobitnoj zajednici.

 

Kako li ćemo ih samo pokvarit, ha?! :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.

Nije mi uopće jasno kako velike šefine "puše" podastrte im statističke podatke kad kud god da se okreneš vidiš kako statistika nema veze sa stanjem na terenu (čast iznimkama)...

Zato jer oni istim sistemom prezentiraju sigurnost (statistiku) najvećem šefu.I imaju jako velike šanse na još veće mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato jer oni istim sistemom prezentiraju sigurnost (statistiku) najvećem šefu.I imaju jako velike šanse na još veće mjesto.

 

:-? Ostadoh beztekstistična. A ustvari bih mogla bujicu ispisat, no ne bi imalo nikakvog smisla...

 

Sivko, mislim da smo otišli u "off", pa se bojim da bismo mogli snosit kakve posljedice. Nisam baš "na ti" sa sudjelovanjima po forumima, pa ne znam, ali... Nije toliko zbog mene, ali bi mi bilo stvarno žao da budete uskraćeni udijelit pametan savjet poradi, sad već pomalo, "ćaskanja"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bude kazne bit će blaga :moli: .

 

Ne tako Sivko, nikad čovjek ne zna kad može naletit na INTERCEPTORE! :smijeh: (da Vam malo opravim image; sad smo opet "on" :namiguje:)

 

Drugi nick dok ne prođe i peri dalje.

 

A ako mi zatreba savjet u vezi teme, a Vi na "čekanju"? A rokovi, Sivko?! A i onda više nije Sivko, nego "Sivko01"? Kako Vi mislite da Vas ja onda nađem? :-D

 

Fakat, kol'ko se cca čeka poziv suda? Jel' postoji mogućnost da se negdje povremeno kontaktira, pa da se sazna jel' uopće zaprimljeno, jel' u obradi i sl.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa javit ću se svakako.

Čekanje zavisi kad će policajac uopće napisat optužni,pa ga preda onome gore na pregled,pa onda službeno zaprimanje,pa slanje sudu,pa tamo zaprimanje pa dostava sucu koji ima previše posla,pa dok preispita optužni prijedlog,pa pronađe vrijeme za raspravu,pa poziv...može proći i više mjeseci.Zakonski rok je 4 godine za pokretanje,vođenje i dovršetak prekršajnog progona.

Na zastare po novom prekršajnom zakonu treba zaboravit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro jutro! :kavica:

 

Pa javit ću se svakako.

 

Onda dobro... Časna pionirska?! :-D

 

Čekanje zavisi kad će policajac uopće napisat optužni,pa ga preda onome gore na pregled,pa onda službeno zaprimanje,pa slanje sudu,pa tamo zaprimanje pa dostava sucu koji ima previše posla,pa dok preispita optužni prijedlog,pa pronađe vrijeme za raspravu,pa poziv...može proći i više mjeseci.

 

Obzirom koji smo datum, pretpostavljam tek iza ljeta. Ako i tada. (ako ne, onda iza N. godine... Ako ne, onda iza Uskrsa...)

 

Zakonski rok je 4 godine za pokretanje,vođenje i dovršetak prekršajnog progona. Na zastare po novom prekršajnom zakonu treba zaboravit.

 

Augh... Ma, htjeli (voljeli) bismo to čim prije riješit i ostavit iza sebe. Za 3 god. i 364 dana, hoćemo li se sjećat ove ružne epizode koju ionako želimo što prije zaboravit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dok ne dođe papir od suda zaboravit a onda se opet kreće. Časna pionirska.A ima i drugih.

 

Stiglo. Ali ne papir od suda, nego Obavezni prekršajni nalog (Petpetica je negdje na početku spomenuo tu mogućnost).

 

U kojem se, dakle, navodi kako je suprug pretekao 6-7 vozila u koloni, a potom prošao kroz upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Dakle - DIVLJAK! Ne mogu vjerovat... Kakav niz neistina...

 

Ima negdje nekakav "obrazac" (špranca) prigovora; što naglasiti, čime svjedočiti...?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je bitno što broj na optužnom prijedlogu i obaveznom prekršajnom nalogu nije isti?

 

Nigdje se ne navodi da se poništava optužni prijedlog br. XY

 

Ispada da me se sada tereti po obaveznom prekršajnom nalogu, a onda moguće, nekada ubuduće mogu dobiti i poziv od suda po optužnom prijedlogu - nije li tako?

 

Za isti "prekršaj" - dva dokumenta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili pak se radi o manevru policije koja će na kućnu adresu ipak poslati ispravak u vidu obaveznog prekršajnog naloga.

Policija može odustati od nečeg što su započeli i unutar zakonskog roka započeti drugi postupak po tom događaju o odustanku vas mogu, a ne moraju obavijestiti, nema tu nikakva dva postupka.

 

Iako je okrivljenik dobio kaznu u najblažoj formi stvar je i dalje zabrinjavajuća jer slijedi sasvim sigurno zabrana upravljanja od više mjeseci.

 

Spustite loptu na tlo.

 

Smirite strasti.

 

Sada treba napisati prigovor u normalnom tonu bez ikakvih nepotrebnih začina jer takvo nešto sud neće zanimati.

 

Poričete prekršaj, napravite to na komadu papira običnim riječima u kojima je potrebno opisati baš sve, mora sadržavati svaki najmanji detalj da opis bude znatno bolji nego onaj policijski, to je jedini način da sud povjeruje u okrivljenikovu priču.

 

Usput priložite razne potvrde kojima dokazujete da će zaštitna mjera zabrane upravljanja nanijeti okrivljeniku naročitu štetu i ugroziti poslovanje koji mu je jedini izvor prihoda.

 

Sve predati na policiji u policijsku postaju koja je izdala obvezni prekršajni nalog.

 

Postoji ogromna šansa da će sud okrivljenika ipak proglasiti krivim, ali da će policijsku kaznu znatno umanjiti.

 

Na odluku suda se nema pravo žalbe, onaj prigovor sa mogućom izjavom na sudu je jedina mogućnost obrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je bitno što broj na optužnom prijedlogu i obaveznom prekršajnom nalogu nije isti

Brojevi su različiti jer se optužni vode pod jednim a prekršajni pod drugim brojevima.Postupit kako Petpetica kaže a usput se može rukom nacrtat to sporno križanje i ucrtat cemafor sa onim radnikom i "sporno" zaobilaženo vozilo te na sudu zatražit sučenje sa policajcem te snimak prekršaja iz presretača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija može odustati od nečeg što su započeli i unutar zakonskog roka započeti drugi postupak po tom događaju o odustanku vas mogu, a ne moraju obavijestiti, nema tu nikakva dva postupka.

 

Znači, u prigovoru da ne navodim kako je najprije uručena obavijest, a potom smo zaprimili prekršajni nalog? Ili ipak da?

 

Iako je okrivljenik dobio kaznu u najblažoj formi stvar je i dalje zabrinjavajuća jer slijedi sasvim sigurno zabrana upravljanja od više mjeseci.

 

Kako to mislite "u najblažoj formi"?

 

Spustite loptu na tlo.

 

Smirite strasti.

 

Sada treba napisati prigovor u normalnom tonu bez ikakvih nepotrebnih začina jer takvo nešto sud neće zanimati.

 

Ne znam zašto ste stekli dojam da ću sud zamarati nepotrebnim začinima.

 

Poričete prekršaj, napravite to na komadu papira običnim riječima u kojima je potrebno opisati baš sve, mora sadržavati svaki najmanji detalj da opis bude znatno bolji nego onaj policijski, to je jedini način da sud povjeruje u okrivljenikovu priču.

 

Da li razumijete da moram napisati da policija laže? Bez strasti i sa spuštenom loptom, naravno.

 

Usput priložite razne potvrde kojima dokazujete da će zaštitna mjera zabrane upravljanja nanijeti okrivljeniku naročitu štetu i ugroziti poslovanje koji mu je jedini izvor prihoda.

 

Kakve potvrde? Kakvo poslovanje? Doduše, bit će ugroženo poslovanje suprugovog poslodavca u kojem će slučaju, silom prilike i na temelju laži, suprugov poslodavac postat vozač Miss Daisy. A može i javnim prijevozom u kojem slučaju, a poradi loše povezanosti, suprug će dolazit na posao - kad stigne.

 

Sve predati na policiji u policijsku postaju koja je izdala obvezni prekršajni nalog.

 

Ako se predaje osobno mora li policijska postaja o primitku izdati nekakvu potvrdu? Ili je to najbolje učiniti preporučeno s povratnicom?

 

Postoji ogromna šansa da će sud okrivljenika ipak proglasiti krivim, ali da će policijsku kaznu znatno umanjiti.

 

Na odluku suda se nema pravo žalbe, onaj prigovor sa mogućom izjavom na sudu je jedina mogućnost obrane.

 

Zašto postoji ogromna šansa? I koji "onaj prigovor"?

 

I još nešto, u prigovoru navodim ime i prezime svjedoka ili samo navodim da imam svjedoka događaja?

 

Napisali smo noćas prigovor. Onako kako se zapravo sve dogodilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bog Sivko, hvala što ste tu.

 

Brojevi su različiti jer se optužni vode pod jednim a prekršajni pod drugim brojevima.

 

Logično, ali nije logično da se ničim ne obavještavam (stranka sam u postupku) da je jedno poništilo drugo.

 

Postupit kako Petpetica kaže a usput se može rukom nacrtat to sporno križanje i ucrtat cemafor sa onim radnikom i "sporno" zaobilaženo vozilo te na sudu zatražit sučenje sa policajcem te snimak prekršaja iz presretača.

 

Snimke prekršaja iz presretača, očito, nema. I po samom zaustavljanju suprugu nije pokazana nikakva snimka. Kamo sreće da postoji snimka. U prekršajnom nalogu se uopće ne spominje presretač ili tako nešto (u obrazloženju se navodi da su prekršaji utvrđeni, pod A, izvršenim očevidom; ne na temelju vjerodostojne dokumentacije ili uređajima za nadzor i mjerenje...).

 

Što bi se uopće dobilo sučeljavanjem s policajcem? Uostalom, s kime da se sučeljavamo kad se iz prekršajnog naloga uopće ne da zaključiti da je ikada do ikakvog kontakta s policijom i došlo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logično, ali nije logično da se ničim ne obavještavam (stranka sam u postupku) da je jedno poništilo drugo.

U prekršajnom nalogu se uopće ne spominje presretač ili tako nešto (u obrazloženju se navodi da su prekršaji utvrđeni, pod A, izvršenim očevidom; ne na temelju vjerodostojne dokumentacije ili uređajima za nadzor i mjerenje...).

 

Što bi se uopće dobilo sučeljavanjem s policajcem? Uostalom, s kime da se sučeljavamo

Ne mogu vas kažnjavat za isti prekršaj optužnim prijedlogom i prekršajnima nalogom i oni to znaju.Neke posebne obavijesti nema jer je zakon donesen i stupio na snagu a novi obrasci naloga i prijedloga nisu odštampani na vrijeme i poslani na teren u dovoljnom broju.

U pismnenima se spominje djelatnik policije nevezano za vrstu vozila.Sud će znati koga treba pozvati.Sučeljavanje je u biti da nije bilo kolone vozila nego zaobilaženje jednog ili pretjecanje jednog vozila pa je drugi opis činjenica i drugi čl zakona.

Trebalo bi pisan u prek nalogu "Počinjeni prekršajutvrđen je: A. neposrednim zapažanjem ili obavljenim nadzorom" što znači da su prekršaj vidjeli ali nisu morali snimit.

Preporučeno s povratnicom poslat a navest ime svjedoka sa adresom i ne treba navodit da je došla obavijest da će bit podnesen optužni prijedlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pismnenima se spominje djelatnik policije nevezano za vrstu vozila.Sud će znati koga treba pozvati.Sučeljavanje je u biti da nije bilo kolone vozila nego zaobilaženje jednog ili pretjecanje jednog vozila pa je drugi opis činjenica i drugi čl zakona.

Trebalo bi pisan u prek nalogu "Počinjeni prekršaj utvrđen je: A. neposrednim zapažanjem ili obavljenim nadzorom" što znači da su prekršaj vidjeli ali nisu morali snimit.

Preporučeno s povratnicom poslat a navest ime svjedoka sa adresom i ne treba navodit da je došla obavijest da će bit podnesen optužni prijedlog.

 

Sinoć sam, opet, sve pažljivo isčitavala i gotovo sam uvjerena da za ono za što se supruga tereti da je napravio, jednostavno, nema šanse.

 

Tereti ga se da je u niti 120 met. kolnika (toliko ima od mjesta gdje je počeo "pretjecat") pretekao kolonu od 6 do 7 vozila, koja se pritom gibala, i prošao na znak crvenog svjetla na semaforu, a sve to upravljajući vozilom snage - 63 KS i težinom od gotovo tone i pol'!? O.o?!

 

Kako da to dokažem? Da li bih morala angažirati vještaka (i koliko to može koštati) i njegov nalaz priložit prigovoru?

 

Jer ako to mišljenje samo spomenem u prigovoru upitno je koliko će sud uopće obratiti pozornost na to? I hoće li uvažiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nacrtajte cestu i vozila koja su bila nja njoj.Možete priložit uz prigovor ali i ne morate.Možete samo ukratko u prigovoru navest da odbajucete prekršaj/e ali i prigovor napisat na 5 stranica.U svakom slučaju policija predmet šalje sudu na daljnju odluku.

I sudac ima koju "utakmicu u nogama" pa će donijet pravednu odluku (valjda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju policija predmet šalje sudu na daljnju odluku.

 

E, a da li će sud pozvati supruga ili može i ne mora?

 

I sudac ima koju "utakmicu u nogama" pa će donijet pravednu odluku (valjda).

 

"valjda" - e to je ono. Moram ga "natjerat" da apsolutno ničim ne bude u nedoumici; zato i pitam da li sud poziva na iznošenje obrane ili ono što napišemo, to je to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto će bit oprečno napisano u PN-u i prigovoru najvjerovatnjie će zvat na raspravu.Čim imalo bude u nedoumici mora oslobodit optuženika.

 

Ne, ne; pod "nedoumici" sam mislila na to da može ikako pomislit kako je apsolutno moguće vozilom tih i takvih karakteristika učinit ono za što se tereti vozač. Pobudit crv sumnje, ako već odmah ne shvati kako ne vozimo "Veyrona" - u tom smislu.

 

I da, shvatila sam da Prekrš. zakon obvezuje obrazloženje prigovora ako se prigovara na prekršpravne sankcije, a ako se poriče prekršaj ne. Ali se može? S time da bismo naglasili kako suprug poriče prekršaj.

 

I da li bi sud, kao dokaz uz skicu, priznao fotografiju dionice, snimanu istog tog dana, na kojoj se lijepo vidi sporedna cesta u koju je vozilo ispred skretalo, sama dionica, prometni znakovi, isprekidana crta na kolniku i na kraju dionice građ. semafor (u tom trenutku nema vozila, osoba)?

 

Sivko, dugujem Vam barem pivo. I veliku čokoladu! :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija