Jump to content

Blokade obrta, Žalbe, rokovi i izmjene zakona


Marela

Preporučene objave

Poštovana gospodo, poštovani forumaši;

Čitam Legalis već nekoliko godina, ali nisam naišla na odgovor kojim bih sada zadovoljila svoje neznanje i riješila nedoumicu.

Naime, riječ je o tome da sam neizmjerno ogorčena na zakone u Lijepoj našoj te sam odlučila konačno nekim stvarima i zakonima stati na kraj. Ne za to što sam buntovnik, nego za to što naši zakoni imaju toliko kontradiktornih kazivanja da to već prelazi u maltretiranje naroda.

Nadam se da će mi neko od vas pomoći u tome i da ću uspjeti u svojim nakanama.

Moja priča je vrlo duga, traje, a trenutni problem koji me muči odnosi se na slijedeće.

Priča 1.

Za vrijeme gradnje jednoga objekta u Zagrebu, naši uposlenici su uhvaćeni da se penju na skelu sa vanjske strane, da su nakon što su se popeli na skelu, zanemarili postojanje sigurnosnih vratašca te ih nisu zatvorili za sobom, da su držali bušilicu i započeli radnju bušenja u stropu a ta vratašca još uvijek nisu zatovrili. Sve to je vidio inspekcijski djelatnik te nas je pozvao na odgovornost. Imali smo sve papire o položenim svim ispitima i sve dozvole za rad na siguran način te o tome posjedujemo i dokaze koje smo podastrli dotičnom inspektoru. Dobili smo kaznu koja je basnoslovna i strašna.

Priča 2.U isto to vrijeme jean radnik odlazi na produženi vikend, dobio je slobodan petak, te ponedeljak. No on se ne pojavljuje na posao ni u srijedu te ga nakon što smo ga nazvali na mobitel pozivamo na posao jer smo vezani vrlo strogim ugovorom. On nam na to odgovara da mu pišemo godišnji na što smo naravno rekli da ne dolazi u obzir, da on zna za ugovor i sl. Budući se on ne pojavljuje na posao, svi radnici jedan dan bojkotiraju rad i žele godišnji odmor. Molili smo ih u očaju da nam to ne rade i da smo nemoćni te ovom radniku na temelju 3 dana izostanka bez opravdanja, a sve podkrijepljeno njegovim boravkom na moru i kupanju dok firma jeca da završi posao kojim se ugovorom i obvezala, dajemo otkaz i o tome je on obaviješten također mobitelom o čemu može svjedočiti svaki radnik. Budući taj naš radnik je i naš dobar prijatelj, sve vezano za njega je diskutabilno u firmi i budući svi znaju da je prijavljen kod tete a da živi u kući kod nevjenčane supruge, u tom telefonskom razgovoru kada mu je rečeno da je odjavljen i postavljeno mu je piutanje gdje da pošaljemo papire, on nam odgovara da će on po dolasku sa mora doći po njih. I tako je i bilo. Međutim, on je nakon što je dobio papire otišao u inspekciju i prijavio nas. Tada nastaje naš pakao.

Inspektor nas poziva da podastremo papire što mi i činimo, ali nas kažnjava što nismo papire o zaštiti na radu dali radniku, što nismo papire o odjavi i sl. poslali poštom, što smo mi objasnili stanje o njegovoj prijavi i sl, ali inspektor na to kaže da, trebali ste papireposlati poštom, a nakon što vaam se vrate kao nedostavljeni odnijeti ih i pohraniti na sud. Inspektor tvrdi da smo sve papire o zaštiti na radu morali dati radniku i da je to praksa, bez obzira što smo mi platili sva predavaanja i polaganja. Sve radnje koje sam opisala dovele su uz još neke do toga da je bojkot u poslu izvršilo još par ljudi i mi bivamo blokirani. Sada je došlo sudsko rješenje u kojem se kaže da moj suprug treba ići u zatvor jer ove kazne nije platio. Još uvijek smo blokirani, ali o tome zbog čega, drugom prilikom.

Moje pitanje je slijedeće,

Ako sam petkom preuzela rješenje o pritvoru, a rok za žalbu je 3 dana, šta je sa subotom i nedeljom i da li petak opće spada u 1. dan.

 

Za tim, zbog čega mi nismo imali neki sudski postupak u ovakvim radnjama? Da li mi možemo negdje reći kako je bilo a ne da se radnici štite bez obzira koliko štete nanose svom poslodavcu?

Ako mi neko može pomoći, bit ću zahvalna, jer mislim da završiti u zatvoru zbog neplaćene kazne a zanemariti koliko je štete prouzrokovalo nekoliko buntovnika u malom obrtu, zanemariti da smo mi ostali bez kruha zbog radnji koje je ta mala skupina igrača prouzrokovala nama itd. je strašno.

Molim vas za pomoć. Srdačno vas sve pozdravljam i zahvaljujem na trudu onom ko mi odgovori.

Htjela bih samo dodati da nismo nikada kažnjavani niti imali kakvih sporova i prekršaja, a obrt koji smo imali u trenutku kada se ovo dogodilo je bio star tek 2 godine. Mislim da je sve jasno.

Marela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada je došlo sudsko rješenje u kojem se kaže da moj suprug treba ići u zatvor jer ove kazne nije platio. Još uvijek smo blokirani, ali o tome zbog čega, drugom prilikom.

Moje pitanje je slijedeće - ako sam petkom preuzela rješenje o pritvoru, a rok za žalbu je 3 dana, šta je sa subotom i nedeljom i da li petak opće spada u 1. dan.

 

Što se rokova tiče, u pravu vrijedi generalno pravilo - ako je riječ o rokovima koji su određeni u danima, za prvi dan roka uvijek se uzima prvi sljedeći dan iza dana u kojem je obavljena dostava nekog pismena koje je vezano za rok. A što se tiče zadnjeg dana roka - ukoliko bi zadnji dan roka pao na državni blagdan ili praznik ili neki drugi neradni dan, tada rok istječe protekom prvog idućeg radnog dana. Konkretno, u ovom vašem slučaju rok je počeo teći u subotu i isteći će u ponedjeljak u 24:00h.

 

Što se ostatka vaše priče tiče, moram priznati da vas ne razumijem potpuno - znači, vaš suprug je (pretpostavljam kao vlasnik obrta) kažnjen novčanom kaznom zbog prekršaja počinjenih uslijed povrede odredaba zakona iz područja radnog prava (Zakona o zaštiti na radu ili Zakona o radu ?), a po provedenom inspekcijskom nadzoru? I sad nije platio tu kaznu(e), te je ona zamijenjena kaznom zatvora? Jer ovo kako ste vi nazvali ovo "rješenje o pritvoru" mi nikako ne leži u ovu priču. Možda bi ipak dobili kvalitetniji odgovor da ste ovo pitanje postavili u forumu "Radno pravo" ili "Prekršajno pravo".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste shvatili, da. Ovo rješenje je došlo i u njemu je izrečena zatvorska kazna, a zbog ne plaćene kazne koju ste isto tako dobro shvatili. Da baš zbog toga. Hvala na odgovoru, ma da me razočarao. Znala sam za ovo, ali mi nije jasan zakon. Spadaju mi subota i nedelja i dane za žalbu iako je subota prvi a nedelja drugi dan, koja glupost? Zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spadaju mi subota i nedelja i dane za žalbu iako je subota prvi a nedelja drugi dan, koja glupost? Zar ne?

 

Razumijem vas, jer imate praktički samo sutrašnji (odnosno već današnji) dan da nađete odvjetnika koji je specijaliziran za predmete ovakvog karaktera i da se napiše žalba, koja mora otići najkasnije sa 23:59h preporučenom pošiljkom. Zakon je tu suviše "krut", slažem se, pogotovo kod ovakvih kratkih rokova, al nažalost nemate drugih opcija. Pokušajte pronaći odvjetnika koji se više bavi ovom granom prava, i neka napiše što je moguće bolju žalbu u ovom vremenu koje vam je ostalo. A onda ćete vidjet dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Veteran. Da jadno, zar ne? No, pokušat ćemo se izboriti da ovo ne ode tako daleko. Naime jadno je a i paradoks, da ako radnici nisu položili sve što je potrebno za određeno radno mjesto, poslodavac plati kaznu, a ako poslodavac plati sva predavanja, ispite i sve što zakon predviđa, opet nema koristi. Za što? Za to što radnik opet ne mora poštivat zakon o sigurnosti na radu a ni sam zakon o radu, jer i radnici znaju da su zaštićeni pa baš ih briga ako poslodavac zbog njihovog propusta plaća kaznu pa čak i u stotinama tisuća kuna. Fakat mi nije jasno, da smo bar neka firma, neka velika lovatorska firma..nego mali obrt koji je jedva preživljavao. Strašno. Poslodavac plaća kaznu za sve, a ako je tako, čemu plaćanje svih tih predavanja i polaganja o zaštiti na radu, kad poslodavac plaća i kad griješi on a i kad griješi radnik?? Ćemu opće sve ovo u ovoj zemlji? Jadno. Ali šta sada, ne znam kakao se iz ovoga izvući?

Zahvaljujem i vama Novače na odgovoru, hvala vam i poželite mi sreću momci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija