Jump to content

"Naseljeno mjesto" - stvarno i policijsko tumačenje


vjev

Preporučene objave

Koreničani 1.jpgUstav, zakone, uredbe, odredbe (definicije), itd donose Sabor ili Vlada, i jedino ih oni mogu i promijeniti.

Odredba naseljenog mjesta: "Naselje je prostor na kojem se redovi ili skupine zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta." Pitanje je: da li je ova odredba polovična ili ne, s obzirom da nigdje ne piše koji se najmanji broj zgrada smatra redom ili skupinom. U matematici i nula može biti dio niza/reda, ali je prirodno nemoguće da policija određuje ovo pitanje po matematici. Ukoliko ne postoji jasnija odredba, logičnije bi bilo primijeniti gramatiku Hrvatskoga jezika (1,2,3,4 nasuprot 5 do beskonačno).

Pitam ovo zbog događaja u prometu zbog kojeg sam morao platiti kaznu, iako smatram da su policija i sudac prekršajnog suda prekoračili svoje ovlasti. Vozio sam cestom od smjera Slavonske magistrale prema Daruvaru. Na dionici ceste gdje se odigrao slučaj s obje strane ceste su šuma i pokoja livada. Dakle, radi se o cesti otvorenog tipa (max. 90 km/h /uključen otpust od 10/). Potom u toj pustari nailazite na znak s nazivom naselja, bez znaka ograničenja brzine. U ovom slučaju Koreničani. Nakon znaka, nekih pola kilometra, nalaze se 2 (dvije) kuće, jedna s jedne, druga s druge strane ceste. Nakon još oko 1300 m, poslije ovećeg zavoja nalaze se 4 kuće, po dvije sa svake strane ceste. To su Koreničani, 4+2 kuće. Vozio sam 94km/h, dakle, 4km/h više od max. 90. Nakon nekog vremena dobio sam prijavu za prebrzu vožnju "kroz naseljeno mjesto u kojem je najviša dopuštena brzina 50km/h", i dvije uplatnice, 2000Kn + 100Kn. Uputio sam žalbu, i računajući da ću doći pred sudca/sutkinju prikupio slike cijele dionice, odnosno tog "naseljenog mjesta". Pred sud nisam stigao, nego sam dobio rješenje: kazna se smanjuje na 700Kn + 100Kn za nekakve troškove. Taj sud je u Daruvaru, a i sudac je iz Daruvara. Da ne zna za Koreničane bilo bi isto kao kad Zagrepčanin nikad ne bi prošao, i vidio, kroz Trg bana Jelačića. Masnim slovima na rješenju stoji da nemam pravo žalbe na rješenje. (RH Ustav o tome ima drugačiji stav.)

E, sad se ja pitam, da li policija, ali i sud ima pravo tumačiti odredbe kako im odgovara, ili onako kako piše, ili se jednostavno radi o udruženom....? Naime, daruvarska policija smatra Koreničane "naseljenim mjestom", valjda zato jer kuća kod koje je snimljeno moje vozilo pripada obitelji policajca koji je i pokrenuo prijavu. Ako policija ima pravo tumačiti odredbe kako im odgovara, onda zakoni i sve ostalo nisu ni potrebni, jer svaka cesta prolazi kroz područje koje pripada bar nekom mjestu, bližem ili daljem, i možete biti kažnjeni za prebrzu vožnju, što nas odvodi od prava u anarhiju, policijsku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znakove postavljaju cestari na osnovu prometnog elaborata kojeg ne piše policija.U vašem slučaju samo koriste postavljene znakove.

Što se tiče brzine (vaše tumačenje) stoji ovako

"1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio."

Pravo na žalbu ste potrošili žaleći se na policijski prekršajni nalog.(Ne vidim da je povrijeđen Ustav).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znakove postavljaju cestari na osnovu prometnog elaborata kojeg ne piše policija.U vašem slučaju samo koriste postavljene znakove.

Što se tiče brzine (vaše tumačenje) stoji ovako

"1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio."

Pravo na žalbu ste potrošili žaleći se na policijski prekršajni nalog.(Ne vidim da je povrijeđen Ustav).

 

Ovdje nije riječ o brzini vožnje, nego da li se 2 kuće mogu smatrati naseljenim mjestom po službenoj odredbi. Tu je jedini problem. Ako je red/niz jedna zgrada, onda ova odredba nije potrebna, ako jedna-dvije zgrade nisu red/niz, onda je policajac prekršio, što god već, zakon, propis, i prešao svoje ovlasti, isto kao i sudac koji zna kako ti Koreničani izgledaju. Ja propise o vožnji dobro znam, kroz naseljena mjesta i na otvorenim cestama.

Ustav: II. TEMELJNE ODREDBE

Članak 18.

(1) Jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom.

(2) Pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenima zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita.

 

Na drugoj strani "Daruvarskog ipsilona", (za Koreničane se skreće na desno, za Končanice na lijevo.), mjesto Končanice koje izgleda kao omanji gradić, na mjestima kuća na kući, brzina 80 km/h, osim na L zavojima gdje je 50km/h. Ista općina, ista policijska postaja. Dakle, problem je da li su Koreničani naseljeno mjesto bez ili s navodnicima. Razlika je velika, pogotovo s pravnog/zakonskog gledišta.

 

Ipak, hvala što ste pročitali post.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policiji odredba o naselju nije bitna jer svi vide od gdje do gdje se prostire naselje (ali po znakovima).I oni i sudac su se držali zakona.Ako znate zakone onda znate da nije dozvoljena brzina 80 kako ste naveli nego 50 km/h (osim ako nije prometnim znakom drugačije određeno).

Što se tiče Ustava to je riješeno jer ste imali pravo žalbe.Ukoliko niste zadovoljni preostaju vam izvanredni pravni lijekovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nitko ne voli one koji misle svojom glavom, dovode u pitanje autoritet ovlaštenih....zakon je nekome brat, nekome krvnik, ovisno o srodstvu sa onime tko ga tumači i provodi.

Mi smo samo "stoka sitnog zuba", naročito sad u Europi...moderna inkvizicija nema giljotinu, već instrumente naplate, ukoliko postavimo logično pitanje ! To je najopasnije !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ne voli one koji misle svojom glavom

Nitko ne voli one koji ne poštuju pravila, možda jedino njima slični.

 

Pravila određuje Hrvatski sabor, njima zakone može predložiti svaki zastupnik, obratite se onome koji je izabran iz vaše izborne jedinice, dogovorite da predloži zakon kojim zakoni ne vrijede za "one koji misle svojom glavom" pa ćemo vidjeti kakvu podršku će te dobiti među narodnim poslanicima.

 

Ako bi uspjeli profitirao bi i ja, za sebe također smatram da "mislim svojom glavom", ali se ne slažem sa vama da me baš nitko ne voli, da sam "stoka sitnog zuba" niti da bilo tko može biti izuzet od poštivanja pravila.

 

Svejedno, držim vam fige.

 

:idemo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na nekoj globalnoj razini poimljanja, ne tako doslovno.

Moramo se složiti da predstavnici vlasti i zakona, ipak ne vole pitanja, nije preporučljivo dovoditi u pitanje njihov kriterij pri određivanju kazne, iako je ponekad nelogičan.

Pristalica sam unapređivanja ljudske svijesti, ali ne dresurom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija