Jump to content

zastara prava na utvrđivanje postojanja duga


drot38

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas odgovor na slijedeće. Moj pokojni otac imao je dug u HZMO po osnovi mirovinskog osiguranja kojeg je 2003.g. preuzela Porezna uprava. Otac je preminuo u 6. mjesecu 2009.g. U 8. mjesecu 2009. godine dobili smo opomenu Porezne uprave za njegov dug, međutim opomena nije preuzeta te je nepotpisana vraćena u Poreznu upravu. Ubrzo nakon toga dopisom smo zatražili otpis duga zbog smrti dužnika. Do današnjeg dana Porezna uprava nije riješila taj zahtjev. Zanima me mogu li sukladno čl. 94. st.1. OPZ-a zatražiti utvrđivanje zastare prava na utvrđivanje duga (nakon proteka roka od 3 godine od dana podnošenja zahtjeva za otpis duga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema zastare (barem u navedenom roku).

dug je postojao za života preminule osobe.

nasljednici imaju obvezu vračanja duga do vrijednosti nasljeđene imovine.

ako iza oca nema imovine za nasljeđivanje (koja je u vrijednosti duga ) nemojte priznati dug.

ni pismeno ni usmeno ni u šali. priznanjem duga imate obvez vratiti isti dug u traženom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Pokojnik je ostavio imovinu što znači da i dalje imamo problem. Možete li mi, molim Vas, pojasniti slijedeće. Naime, kao što sam već navela, dva mjeseca nakon očeve smrti pristigla je opomena Porezne uprave koja je nepotpisana vraćena u Poreznu upravu. Nedugo nakon toga zatražen je otpis duga koji zahtjev do današnjeg dana nije riješen. Obzirom da je dio duga nastao prije i u 2002. godini taj dug je sa 01.01.2013. g. ušao u apsolutnu zastaru sukladno odredbama Zakona o doprinosima. Za dio duga koji se odnosi na 2003. pa do 2009. godine Porezna uprava izdala je opomene i to 2006., 2007. i 2009. godine. Zadnja opomena iz 2009. godine nije uručena dakle ona iz 2007. godine zadnja je koja prekida tijek zastare. Od 2007. do 2013. godine proteklo je više od 5 godina čime bi trebala nastupiti relativna zastara duga zaključno sa 2007. godinom (dug iz 2008. i 2009.g. nije u zastari). Zanima me, obzirom da je 2009. godine podnijet zahtjev za otpis duga pokojnika jeli tim zahtjevom prekinut tijek zastare ili tijek zastare prekida jedino službena radnja državnog tijela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tijek zastare prekida radnja službenog tijela, dakle porezne uprave. sve što ste naveli je točno, znači nastipila je relativna zastara duga zbog proteka 5 godina.

napominjem da je po novom OPZ-u ako je propisno poslano bilo koje pismeno, bez obzira da li je uručena, smatrat će se uručeno.

ako je je bilo upisano založno pravo ne nekretnini na iznos duga, onda nema zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija