Jump to content

(Ne)sposobnost za rasuđivanje - hitno!!


posteni

Preporučene objave

Pozdrav svima!!

 

Molio bih poznavatelje Zakona da mi pojasne odredbu iz Obiteljskog zakona koja glasi:

Brak ne može sklopiti osoba lišena poslovne sposobnosti ili osoba nesposobna za rasuđivanje.

 

Za poslovnu sposobnost sve znam, ali mi nije jasno u kojem slučaju osoba nesposobna za rasuđivanje ne bi mogla sklopiti brak?

Može li nesposobnost za rasuđivanje biti trajno stanje i kako se to oduzima, odnosno vraća i tko to procjenjuje i preko koga jer sam za jedno kazneno, odnosno protupravno djelo psihijatrijski utvrđen neubrojivim (uz preciziranja duševne smetnje trajnog paranoidnog poremećaja ličnosti i psihotične dekompenzacije) pa me iskreno i realno zanima da li bi me to moglo kočiti za općenitu sposobnost za rasuđivanje tako da se mogu izjasniti na sudu?

Inače se duže vrijeme normalno liječim kod psihijatra.

 

Nadam se da me shvaćate pa Vas molim da mi objasnite što je to nesposobnost za rasuđivanje, kako se procjenjuje, oduzima i vraća.

Napominjem da mi ne spominjete poslovnu sposobnost jer ju imam.

 

Hvala svim dobrim dušama na pomoći!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76, može li neubrojivost za protupravno djelo uz preciziranje moje duševne smetnje trajne psihotične dekompenzacije uz prisutan paranoidni poremećaj ličnosti indicirati to da ne mogu sklopiti brak, odnosno da sam općenito nesposoban za rasuđivanje?

Taj dio mi baš nije jasan pa Vas molim za pojašnjenje tako da se to na sudu pobije.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pošteni, vidim da se nitko nije javio sa konkretnijim saznanjima po vašem pitanju, pa ću iznijeti svoje mišljenje.

 

Za ovaj kazneni dio sam vam već objasnio, a što se tiče ovog sklapanja braka, smatram da vam to neće predstavljati problem, osim ukoliko netko baš potegne to pitanje, koje će se onda morati utvrditi vještačenjem.

 

Znam kaj vas muči - ova "duševna smetnja trajnog paranoidnog poremećaja ličnosti i psihotične dekompenzacije". Međutim, ona je vezana primarno za neubrojivost kod počinjenja kaznenog djela (tamo je na kraju krajeva i dijagnosticirana), ali ta dijagnoza ne povlači automatski za sobom i vašu nesposobnost za rasuđivanje. Matrix vam je lijepo opisao što znači nesposobnost za rasuđivanje - da ne razumijete značenje svojih riječi, a iz ovih vaših postova zaključak je upravo suprotan. Neubrojivost i nesposobnost za rasuđivanje dva su potpuno različita instituta, na kraju krajeva regulirana su i u različitim granama prava.

 

Stoga smatram da će nadležni matičar bez problema utvrditi kako vi i vaša buduća supruga ispunjavate sve pretpostavke za sklapanje braka, jer ova pretpostavka sposobnosti za rasuđivanje ne utvrđuje se nikakvim posebnim dokumentom, već primarno razgovorom matičara sa konkretnim osobama se to može utvrditi ili barem posumnjati u ispunjavanje te pretpostavke, a mislim da kod vas neće biti nikakvih problema glede toga. Osim, ako bi netko matičaru prijavio ovu činjenicu neubrojivosti iz kaznenog postupka koji se vodi protiv vas, uslijed čega bi matičar sasvim sigurno zatražio "provjeru" vaše sposobnosti za rasuđivanje, što bi se ponavljam, utvrdilo vještačenjem.

 

Ako netko od kolega ima više saznanja ili iskustva s ovom problematikom, neka me ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija