Jump to content

Rjsenje za ukradeni bicikl - sto uciniti

babo03

Preporučene objave

Pozdrav svima,

necu puno duljiti ali se nadam da ce ovo pomoci nekome, ili ce vas barem nasmijati.

Prosle godine mi je ukraden bicikl Caprine Spirit 40 (kupljen 2007) iz zajednicke prostorije::: http://www.dropbike.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=78823&p=313155#p313155

Nije bilo kraja mom cudjenju i veselja kada sam primio Rjesenje opcinskog drzavnog odvjetnistva u ZG da su ulovili lika koji ga je ukrao, „Sejad Mujic“. No, radost je nakon drugog pazljivog citanja nestala.

#1 Vrijednost ukradenog je procijenjena, od strane policije, na 1500kn, a od 1.1.2013 vrijedi novi zakon koji vrijednosti ukradenog ispod 2000kn tretira kao „mala vrijednost ukradene stvari“ i zbog toga se ne radi o „kaznenom djelu za koje se progoni po sluzbenoj duznosti

#2 iako je djelo napravljeno prije novog zakona, „primjenit ce se zakon koji je najblazi za pocinitelja“ i stoga se „postupak mora pokrenuti privatnom tuzbom te se kaznena prijava odbacuje…

Zakljucak: „stavi mu soli na rep“ icon_exclaim.gif

Frustrira me sto ocigledno sustav nema mehanizam onemogucavanja ovakvih djela jer osobi ovo nije prva kradja bicikla.

Razmisljanja:

a) Privatna tuzba nema smisla ako lik nema stalna primanja (osim osobne satisfakcije)

b) ako i ima stalna primanja, sigurno nisam prvi u redu za naplatu stete

c) nemam nista od podataka o liku da se ga pokusam stisnuti da se dogovorimo; (da li ce onda samo ukrasti jos nekoliko biceva da mene „pokrije“)

d) sto dobivam s „Imate pravo izvrsiti uvid u spis Drzavnog odvjetnistva“? Mozda samo adresu od osobe. Koja je procedura zatrazivanja istog?

f) Pricao o NN, 150kn na hrelicu i alkoholu mi se cini malo „nabiflana“ i naginje mi kao standardna izvlakusa

Par interesantnih crtica iz rjesenja da ne morate citati cijeli tekst:

„Iz obavljenog obavijesnog razgovora s osumljicenim Sejadom Mujicem razvidno je da isti priznaje da je izvrsio kradju predmetnog bicikla, te da je isti iduceg dana u jutarnjim satima prodao NN osobi za iznos od 150kn, a koji iznos novca je kasnije potrosio na alkohol“

Cijelo rjesenje je na:

http://www.scribd.com/doc/150933572/Caprine-40Cro-rjesenje2

Svaki komentar/savjet je dobrodosao.

LP,

Ivan

Dijeli na drugim stranicama

#1 Vrijednost ukradenog je procijenjena, od strane policije, na 1500kn, a od 1.1.2013 vrijedi novi zakon koji vrijednosti ukradenog ispod 2000kn tretira kao „mala vrijednost ukradene stvari“ i zbog toga se ne radi o „kaznenom djelu za koje se progoni po sluzbenoj duznosti

#2 iako je djelo napravljeno prije novog zakona, „primjenit ce se zakon koji je najblazi za pocinitelja“ i stoga se „postupak mora pokrenuti privatnom tuzbom te se kaznena prijava odbacuje…

Ovo je djelomično točno razmišljanje. Naime, ovdje nije bitna promjena zakona, već činjenica da je promijenjena sudska praksa kroz redefiniranje neodređenih vrijednosti u Kaznenom zakonu od strane sjednice Kaznenog odjela VSRH od 27.12.2012. Jedno od elementarnih pravila kaznenog materijalnog prava jeste da se prema počinitelju kaznenog djela mora primijeniti zakon koji je (naj)blaži po njega, međutim u ovom predmetu to nije slučaj, jer iako doista jeste došlo do promjene KZ-a, u zakonskim opisima krađe (po starom i novom KZ-u) nije došlo do apsolutno nikakve promjene, već je ovdje odlučno da je promijenjena sudska praksa, a ona, kakva god bila, blaža ili stroža, uvijek se može primijeniti retroaktivno. Vama dođe na isto, ali je pravni rezon državnog odvjetništva pogrešan.

a) Privatna tuzba nema smisla ako lik nema stalna primanja (osim osobne satisfakcije)

Točno.

b) ako i ima stalna primanja, sigurno nisam prvi u redu za naplatu stete

To treba provjeriti.

c) nemam nista od podataka o liku da se ga pokusam stisnuti da se dogovorimo; (da li ce onda samo ukrasti jos nekoliko biceva da mene „pokrije“)

Zato možete izvršiti uvid u državno-odvjetnički spis i pribaviti te podatke.

d) sto dobivam s „Imate pravo izvrsiti uvid u spis Drzavnog odvjetnistva“? Mozda samo adresu od osobe. Koja je procedura zatrazivanja istog?

Pojavite se u pisarnici Općinskog državnog odvjetništva u ZG-u, velite ja sam taj i taj, došao sam izvršiti uvid u spis broj : K-DO-...

e) Pricao o NN, 150kn na hrelicu i alkoholu mi se cini malo „nabiflana“ i naginje mi kao standardna izvlakusa

Pravo je okrivljenika da se brani kako god želi, može reći da su njemu izvanzemaljci ukrali ovaj vaš bicikl, ako želi.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija