Kovin objavljeno: 10. srpanj 2013. Dijeli objavljeno: 10. srpanj 2013. ODLUKU O POSLOVNO UVJETOVANOM OTKAZU UGOVORA O RADU 1. Radnici se daje poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno vrijeme 2008. godine zbog gospodarsko-organizacijkih razloga. 2. Radnici iz točke 1. ove odluke ugovor o radu postaje istekom otkaznog roka od 2 (dva) mjeseca. 3. Otkazni rok počinje trećim danom uručenja ove odluke. 4. Za vrijeme trajanja otkaznog roka radnica nije dužna raditi. 5. Radnica ostvaruje pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor za 2013. godinu. 6. Poslodavac se obavezuje isplatiti otpremninu od 6/3 (slovima: šest trećina) prosječnih mjesečnih bruto plaća koje je radnica ostvarila u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, najkasnije do dana prestanka radnog odnosa. Obrazloženje Potreba za radom radnice na poslovima prodavača prestala je jer su zbog loše gospodarske situacije i slabih financijskih rezultata, smanjene narudžbe i prodaja. Poslodavac je prinuđen, a radi očuvanja nastavka obavljanja dijelatnosti, smanjiti ukupni broj radnika na način ukidanja nekih radnih mjesta, odnosno smanjenja broja izvršitelja, pa tako i smanjenja broja izvršitelja na poslovima prodavača na kojem radi radnica. - RADIM NA POSLOVIMA PRODAVAČA I RADIM DOBAR PROMET ŠTO SE VIDI KROZ MOJU PLAĆU (NA OSNOVU PROMETA OSTVARUJEM STIMULACIJU). JEDNA SAM OD PRVIH DJELATNICA KOJA JE PRIMLJENA NA NEODREĐENO RADNO VRIJEME. SADA TRENUTNO IMAJU VIŠE ZAPOSLENIH NA UGOVOR O RADU, A MENI DAJU OTKAZ. Poslodavac je razmotrio mogućnost da se uz dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje radnice zaposli na nekim drugim poslovima, no ne postoji druga mogućnost zapošljavanja radnice niti uz dodatno obrazovanje ili osposobljavanje. - PO MENI POSTOJI MOGUĆNOST DA RADIM I U SKLADIŠTU GDJE JE TRENUTNO VIŠE ZAPOSLENIH NA ODREĐENO ILI NEKAKAV UGOVOR O RADU. U SVAKOM SLUČAJU NISU ZAPOSLENI NA NEODREĐENO Pri odlučivanju o otkazu imale su se u vidu okolnosti socjalnog statusa. - SAMOHRANA SAM MAJKA S DVOJE DJECE. RASTALA SE 2010. GODINE I OD TADA SAM U PODSTANARSTVU I SUDIM SE S BIVŠIM OKO PODJELE IMOVINE I NADOKNADE ŠTETE. Poslodavac se o namjeravanom otkazu savjetovao sa sindikalnim povjerenikom koji se nije očitovao. - MOJA FIRMA NEMA RADNIČKO VIJEĆE, A SINDIKALNI POVJERENIK MI GOVORI DA SE S NJIME NIJE NITKO POSAVJETOVAO Obzirom da je radnica na radu u sustavu provela više od pet godina, otkazni rok iznosi 2 (dva) mjeseca. Sukladno članku 61. Zakona o radu, radniku će se isplatiti naknada za neiskorišteni godišnji odmor za 2013. godinu. Odluka o isplati otpremnine temelji se na odredbi članka 119. Zakona o radu. Evo ovo je Odluka o poslovno uvjetovanom otkazu koji je moja prijateljica dobila jučer 09.07.2013. Interesira me (nas) što nam je dalje raditi kako ne bi pogrešila u proceduri. Dakle želi se vratiti na posao. Član je sindikata (ima ih dva u firmi) i nazvala je sindikalnog povjerenika koji je danas bio kod direktora, a ovaj mu je pak naveo sasvim druge razloge otkaza, odnosno rekao je da joj je otkaz uručen zbog nedolično ponašanja, često kasni na posao i nešto u tom stilu, ali da je bolje da su joj uručili otkaz u ovoj formi. Povjerenik joj je rekao da se sutra javi sindikalnom odvjetniku. Danas je otišla na radno mjesto iako su je savjetovali da ide na bolovanje. Poslušati će sutra sindikalnog odvjetnika, ali ja bi da me netko i ovim putem savjetuje. - Kakva je procedura što joj je dalje po redu činiti? - Da li treba sve jedno ići na posao i nakon početka otkaznog roka iako piše da ne mora? Što je bolje Raditi, ne raditi ili otići na bolovanje? - U slučaju da nastavi raditi i napravi normu (promet) dovoljan za stimulaciju da li bi tada trebala dobiti tu stimulaciju? -To je vanjska firma koja ima prodajna mjesta u svim većim gradovima Hrvatske i da li je dobro da piše višim direktorima i što da piše, zamolbu ili prijeti tužbom? - što je bolje za nju da su joj dali ovakav otkaz ili otkaz zbog nedoličnog ponašanja za koji očito nemaju nikakva dokaza? - Da li je potrebno uzeti vanjskog odvjetnika i podnesti tužbu? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
burn odgovoreno: 11. srpanj 2013. Dijeli odgovoreno: 11. srpanj 2013. Ovaj otkaz je bolji od onog zbog skrivljenog ponašanja radnika, jer s ovim ima pravo na otpremninu i naknadu s biroa. Ukoliko gospođa želi i dalje raditi, mora u roku od 15 dana od dana kada je zaprimila ovu Odluku - uputiti Zahtjev za zaštitu prava poslodavcu i navesti sve ovo što ste naveli tu. Molim da prosurfate pdf Radno pravo jer smo na milijon mjesta pisali o Zahtjevu za zaštitu prava. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.