Jump to content

isplata plaće-smanjenje plaće


MarioSB

Preporučene objave

1.Da li poslodavac koji je s radnikom sklopio ugovor na minimalac (2.814 kn-prije 3 god)a daje mu tri godine plaću veću od minimalca (3700kn buto) može tom radniku sad smanjiti plaću na način da mu isplaćuje minimalac 2984kn bruto kao što je bilo dogovoreno u ugovoru.(sad se samo promjenio minimalac)

Naime do sad mu je iznos preko 2814kn bruto isplačivao kao stimulaciju( na platnoj listi piše stimulacija) iako za tu stimulaciju nisu bili određeni nikakvi kriteriji?

Ukratko:ugovorena plaća je bila 2814kn bruto, poslodavac mu je unatoč tomu isplaćivao 3700kn bruto i sada mu je nakon tri godine vratio na minimalac.Jeli to zakonito?

 

2.Da li poslodavac koji ima više od 20 zaposlenih i koji na platnim listama ima iskazane stimulacije i preko 1000kn,a nije vezan nikakvim kolektivnim ugovorom mora imati nekakav pravilnik o kriterijima za određivanje stimulacije?

 

Ako netko može argumentirati sa zakonskim normama bio bih zahvalan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Može. Vidite ugovor o radu.

2) Nekakva interna odluka o toj vrsti isplate mora postojati.

 

Nemam namjeru navoditi sve zakonske norme koje bi bile relevantne za gornje odgovore, pogledajte Zakon o radu i s time u vezi ugovor o radu za prvi dio, a za drugi je malo kompliciranije, no u svakom slučaju unaprijed mora postojati odluka ili odredba pravilnika o radu koja jasno definira kriterije za ostvarivanje ove vrste prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija