Jump to content

Kako se bira izborni predmet u srednjim školama?


mississipi

Preporučene objave

Poštovani! Moj sin je pao iz fizike na kraju razreda srednje škole. Kad sam vidjela da mu je to izborni predmet, pošizila sam na njega riječima je li normalan da je uzeo fiziku za izborni predmet kad je već i ranije jedva prolazio iz nje. On mi je rekao pa nisam lud da izaberem fiziku. Kad sam ga pitala tko mu je izabrao rekao mi je da nema pojma. Mene zanima da li je to po zakonu da se djeci nameće izborni predmet. Iako je mene strah da ju je ipak "izabrao" u neznanju jer je na početku svakog razreda išao bna upis u sljedeći razred. Ali sam milijun posto uvjerena da mu je netko objasnio i napomenuo da će mu fizika biti izborni predmet da nikako ne bi pristao (samo je pitanje da li bi imao takvu mogućnost). Moje pitanje glasi: On sad ide na 2. rok popravnog ispita iz fizike jer je na prvom pao. Pošto me je strah da ju neće savladati, možemo li se mi kao roditelji buniti da mu je taj predmet nametnut, tj. da mu je podmetnut na upisu u sljedeći razred bez obrazloženja, tj. bez mogućnosti biranja između više predmeta? Ja se sjećam da sam imala pravo birati u srednjoj školi između engleskog i biologije, pa sam izabrala engleski, te je škola na osnovu izbornog predmeta formirala 2 odjela. U sinovljevoj školi ima samo jedan odjel njegovog smjera. Može li škola to navesti kao opravdanje što je sama izabrala izborni predmet i smije li škola ponuditi samo jedan izborni predmet i onda ga nametnuti bez da učenike pita žele li ga ili ne. Ispričavam se na duljini posta i hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerila sam u zakonu: Članak 22.

 

Nastavni plan i program donosi Ministarstvo.

Nastavnim planom utvrđuju se obvezni i izborni predmeti, njihov raspored po razredima, tjedni broj nastavnih sati po predmetima i ukupni tjedni i godišnji broj nastavnih sati i izvannastavne aktivnosti.Izborni predmeti obvezni su za sve učenike koji se za njih opredijele.

(Sin se kune da ih nitko nije ništa pitao za odabir izbornog predmeta, niti da li žele izborni predmet ili ne, znam po tome što svi učenici njegovog razrednog odjela idu na fiziku, a priznat ćete da to nije baš najomiljeniji predmet )

 

Članak 27.(2) Izborni predmeti obvezni su tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele, a učenik bira izborni predmet ili izborne predmete na početku školske godine.

(3) Učenik može prestati pohađati izborni predmet nakon pisanog zahtjeva i obrazloženja roditelja učenika i učenika učiteljskom vijeću ili nastavničkom vijeću do početka školske godine pod uvjetom da obveznu satnicu zamijeni drugim izbornim predmetom ili aktivnošću u školi.

(Mi kao roditelji uopće nismo znali da mu je to izborni predmet dok nije donio izvješće o neprolasku na prvom popravnom roku na kome je to pisalo. Da smo znali, već bi na početku šk.g. tražili neki drugi predmet. Išla sam redovito na sastanke i informacije i nikada mi razrednica nije rekla da je to izborni )..

 

Ne znam je li to po zakonu, na stranici škole piše, nakon nabrojana 3 ponuđena predmeta Napomena U 1., 2., 3. i 4. razredu bira se jedan od ponuđenih izbornih predmeta.

Smije li škola nametnuti neki predmet,bez obrazloženja samo kako bi popunila satnicu nekom profesoru?

Vjerujem svome sinu da im nisu ništa drugo ponudili jer nije lud izabrati predmet koji mu škripi kroz cijelo školovanje.

 

Molila bih da mi netko pomogne, jer u slučaju da ne prođe niti na 2. roku, podnijeli bismo žalbu uz ovaj argument. Možete li me barem uputiti kome bih se mogla obratiti za stručan savjet, naravno uz diskreciju, jer mislim da mu ne gine ponavljanje razreda kada bi došlo do škole. Znate naš sustav, u kojem "pravda" nikada nije na strani pravde i moćnici se međusobno štite, a jado nastrada

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija