Jump to content

Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole


mala1crna

Preporučene objave

Pozz,

 

u subotu me zaustavila policija i napuhala sam 0,6 i napisana mi je kazna na iznos od 1.000,00 kn i mjesec dana bez vozačke pa me zanima sad da li mogu napisati prigovor za neoduzimanje vozačke dozvole (iako sam platila jučer 2/3 kazne) jer ovo mi je prvi prekršaj u 6 godina? Ima li mogućnosti da mi oproste i da mi ne oduzmu vozačku?

 

Hvala Vam unaprijed na odgovorima,

lp :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ulovljen s 0,68, zabrana na 3 mjeseca. Auto mi treba za posao, ali da li je pametno podnositi prigovor za smanjenje zabrane, jer su me prošle godine zaustavili za alkohol i tada mi je nakon prigovora ukinuta zabrana, pogotovo jer postoji mogućnost i povećanja kazne? Da ne ispadne 6/9/12 umjesto 3. Vezano za sudove, radi se o dva različita grada (prošle godine o Gospiću, a sad ZG), mislim koliko su dobro povezani, pretpostavljam da stoji negdje da sam podnio prigovor, ali da li je i sadržaj prigovora vidljiv. U slučaju da ne podenesem prigovor, koliko otprilike se čeka nakon plaćanja kazne na obavijest policije o početku zabrane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Nedjelju me policija zaustavila i napuhao sam 0,79

na licu mjesta sam dobio obavezni prekrsajni nalog, novcana kazna iznosi 1000 kn te 100 kn troškovi prekršajnog postupka i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom na mjesec dana

koliko sam razumio iz prijasnjih postova bolje bi bilo da odmah ne placam kaznu jer time ona postaje pravomocna vec da napisem prigovor za ukidanje zabrane i smanjenje novcane kazne posto mi je auto potreban za posao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznaću krivnju, nije u tome problem, no Asus16 je prije 2godine ovdje stavio da je uložio prigovor, pa mu je sud povećao kaznu. Istina, on je nešto poricao oko samog postupkaalkotestiranja, nije baš bio jasan, pretpostavljam da je radi toga povećanakazna.

Nije 3 mjeseca malo, pogotovo jer mi treba auto za posao, aliopet je manje od 6. Znam da se ponavljam – znači priznajem krivnju, pokajem se,najgore što mi se može desiti je da mi sud potvrdi kaznu od 3 mjeseca?

Što staviti u prigovor vezano za kajanje, s obzirom da samveć pisao prije 8-9 mjeseci da se kajem i da neću više. Zato sam i pitao da li sudiz drugog grada ima uvid u tekst prijašnjeg prigovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje, pozdrav ima par pitanja pa bih trebao pomoć .

Napuhao sam ravno 1.00 nakon oduzimanja 0.90 i dobio 1000 kuna + mjesec dana zabrane , e sad ja sam prije cca. 9 mjeseci napuho 0,63 nakon oduzimanja 0,53 i dobio 1000 kuna bez oduzimanja vozačke koju sam platio i to je to ,pa mi nije jasno kako za istu stvar vrijede druga pravila ili postoje neki "razredi" za koje ne znam.

Nisam uspio nać u zakonu gdje pišu mjere oduzimanja tj. koliko mjeseci za određen broj promila ja sam našo samo novčano tj. recimo 0,5- 1 piše 1000-3000 kuna ,1-1,50 3000-5000 kuna itd.

 

Mislim novčana kazna mi nije toliki problem međutim kao i većini auto mi treba za posao .Priznajem krivnju i svjestan sam da sam zaje.. :D , ali dali postoji veća šansa da mi sud poveća zabranu pošto sam u istoj godina napuho preko 0,5 (bez zaštitne mjere) ili mi se isplati uložit prigovor ?

U slučaju da pišem prigovor, dali da u prigovoru spominjem uopće prethodnu kaznu koja je bila samo novčana iako "spada" u isti razred ili da se držim ovoga što ste prije sugerirali ljudima ?

 

Evo samo javljam da je prigovor prošao tj. vozačka mi ostaje ukida se mjera zabrane a kazna ostaje 1000 + sudski troškovi . Zahvaljujem se na pomoći i imam jedno pitanje još dali vrijedi 2/3 kazne ili moram platit 1000 ? , Živili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sivko, Drot13, znači ne može mi sud povećati zabranu od 3 mjeseca ako ulažim prigovor, a imao sam u manje od godine dana isti prekršaj? Ne bih htio da mi poveća zabranu. Sivko, naveo si da će me pitati, znači da će me zvati na sud? Mislio sam ako ne poričem prekršaj, već samo tražim smanjenje zabrane, da to rješavaju bez ročišta. Da li tražiti u prigovoru samo smanjenje ili je ok tražiti potpuno ukidanje zabrane, s obzirom da sam već imao isti prekršaj u kratkom periodu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znovi, već ti je rečeno, a previše si kompliciraš. Zaboravi prekršaj koji i već imao, ovo je novi i odvojeni slučaj. Prigovor pišeš na isti način (priznaješ i kaješ se, neće se ponoviti...), samo ne navodiš da nisi kažnjavan (jer jesi). Tražiš smanjenje kazne i ukidanje mjere jer sud nije vezan time što ti tražiš, nego će samostalno odlučiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kratku update:

Moj prigovor je prihvaćen! Trebalo je oko mjesec dana do odgovora.

Kazna je smanjena s 4000kn na 1500kn (1000kn ako platim u roku 2mj. - tako piše) i mjera zabrane upravljanja vozilom je ukinuta.

Sudski troškovi 200kn (100kn+ dodatnih 100kn od prije)

 

Ovo mi je veliko olakšanje. Nije dosta što sam popravak auta morao platiti, još onoliku kaznu da plaćam, a sve radi magle i skliske ceste.

Puno hvala na podršci i savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je u nalogu istaknuto upozorenje da se plaćanje novčane kazne smatra odricanjem odnosno odustajanjem od prava na prigovor?

 

 

 

Moralo je nešto doći. Osim ako niste u međuvremenu promijenili adresu.

 

Danas je stiglo. Ako odmah platim 2/3 kazne tj. 2000 kn jel to to ili moram 3000 platati ali imam mogućnosti na 3 puta?

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Ljubazno molim mišljenje i savjet. Pokušat ću kronološki iznijeti svoj slučaj:

29.9.2012. - prekršaj (vožnja pod utjecajem alkohola)

7.2.2013. - javna rasprava (priznajem prekršaj)

20.2.2013. - rješenje (3.000,00 kuna i 3 mj. oduzimanje vozačke)

28.2.2013. - prigovor/žalba (u kojoj navodim nezaposlenost i potrebu vozačke zbog potrage za poslom)

8.3.2016. - presuda (3.000,00 kuna i zaštitna mjera 3 mj. oduzimanje vozačke).

Moje pitanje je: imam li ikakve osnove za obnovu prekršajnog postupka? Pošto su se okolnosti u međuvremenu (čitaj: 3 i pol godine) promjenile, te su mi sada automobil i vozačka dozvola vrlo potrebni zbog posla.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, prije 2 dana sam bio vani sa društvom, svi su se opili (ja sam popio 3-4 pića) i onda mi je prijatelj pao u kafiću i razrezao ruku, te je počela krv šikljati i kako sam ja najmanje popio htio sam ga odvesti na hitnu koja se nalazi cca 600m od kafića. Eksirao sam piće i stavili smo ga odmah u auto te sam ga krenuo voziti, tad me zaustavila policija cca 200m od kafića. Objasnio sam im o čemu se radi i da jurim na hitnu no pitali su me kad sam i što zadnje pio, rekao sam prije 2 min sam popio i odmah su mi dali da pušem (znači nije prošlo 15 min od zadnjeg konzumiranja pića), napuhao sam 1,12 tj. 1,02, u zapisnik su stavili razmak između zaustavljanja i puhanja 15min mada to nije bilo tako. Napisali su mi čl.199. 7. 3000kn i 1 mj zabrane, te su mi rekli da se mogu žaliti s obzirom da je bio hitan slučaj! Kako da napišem prigovor? Da spomenem i ovo što su mi odmah dali puhati ili...Nezaposlen sam, nisam kažnjavan za alkohol nikad..da priložim potvrdu o zaprimanju prijatelja na hitnu (jer su ga na kraju šivali) i potvrdu o nezaposlenosti?Unaprijed hvala....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, zanima me ima li smisla prilagati prigovor ako sam već kaznu platio? Napuhao sam 0.79 jučer, i danas ujutro sam platio kaznu. Kriv jesam tu nema što, ali mi auto treba i mjesec dana ne mogu biti bez vozačke. Tu po postovima vidim neki kažu da se ne plaća, neki su i platili pa mi je malo konfuzno. Policajac mi je rekao da plaćanjem prihvaćam cjelokupnu kaznu, ali na nalogu nigdje to nije navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije na nalogu navedeno, onda se možeš žaliti.

 

Tako sam si i mislio, samo eto policajac na porti nije baš bio od neke koristi, uputio me da se javim njihovoj referentici za skraćeni kazneni postupak u ponedjeljak što ću i učiniti.

 

Kakve su mi šanse da mi se uvaži žalba i ukine mjera zabrane od jednog mjeseca? Mladi sam vozač (22god), imam vozačku već 2 godine i nikada do sada nisam bio zaustavljen (osim 2 puta od carinske inspekcije u rutinskim kontrolama) niti sam imao ikakvih prekršaja. U žalbi sam naveo da živimo samo brat i ja u kući (roditelji su nam u inozemstvu), obojica studiramo i radimo te pošto jedini ja imam vozačku dozvolu te zbog obaveznih predavanja na faksu i posla izvan predavanja ovisim o automobilu (priložiti ću izvod žiro računa jer nemam ugovor o radu već radim na studentski ugovor, kopije indeksa od brata i mene, kopije uplatnica da je kazna plaćena te kopiju moje osobne iskaznice).

 

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima. Da ne otvaram novu temu nastavit cu u ovoj. Slicna prica i kod mene, sinoc zaustavljen 1,41odnosno 1,31. 3000 kn i 3 miseca bez vozacke. Koliko sam svatia a i pise u nalogu da placenjem ostajem bez prava na prigovor. E sad kaznjavan nisam nikad, prije cca 3 godine sam dobia upozorenje zbog brzine. 66km/h u zoni od 50km/h. To je sve u 17 godina koliko imam vozacku. Pitanje je da li da saljem zalbu jer je i ovo neki minimum? Kaznu bi platia ali bi volia ako bi moglo bez zabrane upravljanja? Ili bar da smanje na 1 misec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo upozorenje otprije 3 godine kao da ga ni nema.

 

Obzirom na sve ostalo, prigovor koncipirajte na način da ne poričete prekršaj, već da se ne slažete sa zaštitnom mjerom (moguće i kaznom ?) i gdje objašnjavate zašto vam je potreban automobil. Smanjenje je u tom slučaju, obzirom na dosadašnju neosuđivanost, izgledno, ali najvjerojatnije samo za mjesec dana, jer prekršaj je malo "oštriji", što i sami shvaćate.

 

Uglavnom, sa tako koncipiranim prigovorom (neporicanjem prekršaja) vi ne možete proći gore od ovog sada, možete samo dobiti, i u pogledu zaštitne mjere, i u pogledu kazne (ako ćete i nju osporavati).

 

I obzirom na napomenu na nalogu - nikako ne plaćati kaznu sada, jer se time smatra da ste se odrekli prava na prigovor, pa onda da ga i podnesete, biti će odbačen kao nedopušten.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani .

U prvom jesecu sam uhvaćen sa 1,37 promila , odnosno 1,27.

Oduzeta mi je vozačka na 12 sati.

Rečeno mi je da ču kaznu dobiti na kučnu adresu.

22. 2 2016 na kučnu adresu mi stiže RIJEŠENJE o ispravku greške u obveznom prekršajnom nalogu gdje se mjenja broj naloga od 511-15-14-OPN-12/2015 na 511-15-14 -OPN-12 /2016. zato što nije na prekušajnoim nalogu vidljivo što piše točno .

Nakon toga dobijam 11. 4 2016 da mi je pravomoćno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornom vozilom na 3 mjeseca.

Mene sada zanima dali ja mogu se žaliti , odnosno pisati žalbu kad nisam dobio riješenje o kazni osim zabrane od 3 mjesca , jer sam to čekao da se mogu žaliti.

Nisam nista drugo dobio na kučnu adresu.

MOlim vas za savjet,jer sad ne mogu voziti automobil a treba ,i zbog posla :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon toga dobijam 11. 4 2016 da mi je pravomoćno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornom vozilom na 3 mjeseca.

A šta je to točno danas dobiveno?

 

22. 2 2016 na kučnu adresu mi stiže RIJEŠENJE o ispravku greške u obveznom prekršajnom nalogu gdje se mjenja broj naloga od 511-15-14-OPN-12/2015 na 511-15-14 -OPN-12 /2016. zato što nije na prekušajnoim nalogu vidljivo što piše točno
Znači da si OPN i dobio?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

Vidim puno postova koji se odnose na prekršaj zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a koji inicijalno rezultira kaznom od 1000kn i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom na mjesec dana.

 

Zanima me iz kojeg razloga se, u takvim primjerima, na navedenu novčanu kaznu ne primjenjuje članak 239. Prekršajnog zakona u potpunosti, konkretno stavak 4., koji, između ostalog, kaže:

"Kada je za prekršaj propisana novčana kazna iznad 2.000,00 do 5.000,00 kuna, može se počinitelju izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odnosno korištenje strane dozvole za upravljanje motornim vozilom na području Republike Hrvatske"?

 

S obzirom da u mom Obaveznom prekršajnom nalogu jasno stoji kazna u novčanom iznosu od 1000kn, smatram da mi je policijski službenik protupravno "uvalio" i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od mjesec dana, odnosno da ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi se izrekla navedena zaštitna mjera.

Posebno napominjem kako se Obavezni prekršajni nalog, u dijelu izricanja zaštitne mjere, poziva upravo na članak 239. Prekršajnog zakona.

Stoji li ova tvrdnja?

 

Nadalje, spornim smatram i članak 58., stavak 1. Prekršajnog zakona koji kaže:"Zašitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine sud može izreći počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ugroziti sigurnost prometa.."

 

Za slučaj da se i ovaj članak Zakona odnosi na izricanje zaštitnih mjera u konkretnim slučajevima, kako je moguće da mi - konkretno - policijski službenik bude ta osoba/tijelo koje može (pr)ocijeniti da postoji opasnost ugroze sigurnosti prometa, pogotovo kada isti ima uvid da u 10 godina posjedovanja vozačke nisam počinio apsolutno niti jedan prekršaj?

 

Što se konkretno mog slučaja tiče - da, radi se o: utvrđeno 0,6 promila, kazna 1000kn + 1 mjesec zabrane upravljanja. Pisanje prigovora je u tijeku.

 

 

Hvala.

 

Ažurirano

 

ispravak u dijelu "pogotovo kada isti ima uvid da u 10 godina posjedovanja vozačke nisam počinio apsolutno niti jedan prekršaj?"

 

Policijski službenik nema konkretan uvid u prekršaje, ali ima uvid da nisam "prometno" kažnjavan unazad neki period (2, 3 godine?), uvid u status kaznenih bodova te uvid u "aktivne" opomene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovo tvoje je kazna od 1000 do 3000 kuna, tako da ulazi u tu kategoriju i policija je na to ovlaštena.

 

Policajac ima uvid u apsolutno sve prekršaje, odmah kad te kontrolira, ali to kod određivanja mjere nije bitno - nju dobiješ automatski, a da imaš nekih "aktivnih" prekršaja, bila bi viša (ovo je najmanja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Vezano na moj slučaj, postoje i neusklade i nepravilnosti u Obaveznom prekršajnom nalogu i Zapisniku te nepravilno postupanje prilikom ispitivanja.

 

Konkretno:

- na Obaveznom prekršajnom nalogu nije upisan moj OIB

 

- policijski službenik koji je provodio ispitivanje nije isti koji je sastavio OPN i Zapisnik

 

- dodatno, na moje traženje da se policijski službenik koji je provodio ispitivanje predstavi značkom i iskaznicom dobio sam samo usmeno broj značke te ime i prezime. Niti policijska službenica koja je sastavljala Zapisnik i OPN nije dala na uvid značku i iskaznicu već je broj značke i inicijale zapisala na OPN i Zapisnik.

 

- na OPN-u i Zapisniku se razlikuje moja adresa prebivališta. Objašnjenje: mijenjao sam adresu prebivališta pred ~5 godina (radi čega nisam dužan mijenjati vozačku dozvolu). Na OPN-u je moja stara adresa prebivališta što je utvrđeno uvidom u vozačku dozvolu. Međutim na Zapisniku je moja nova adresa (vjerojatno izvučeno "iz kompjutera"), a navedeno je da je identitet (također) utvrđen uvidom u vozačku dozvolu - što jednostavno nije istina. Također, na zapisniku je naveden moj OIB koji nije mogao biti pročitan u mojoj vozačkoj dozvoli.

 

- na Zapisniku nedostaje podatak o poslovnom broju na polju predviđenom za unošenje poslovnog broja predmeta te nije unesen naziv pravnog propisa u polju za unos podataka o članku/stavku/točki i pravnom propisu po kojem se utvrđuje da postoji osnova sumnje u počinjenje prekršaja. Također, u dijelu Zapisnika o načinu uporabe uređaja i postupku ispitivanja, zaokruženo je da sam prihvatio ispitivanje, ali je također zaokruženo i da sam odbio stručni pregled, što nije točno jer mi se isto nikada nije niti ponudilo, odnosno nisu zatražili uzorak krvi i urina zbog analize. Nisu navedeni ni svjedoci.

 

- prilikom zaustavljanja mog vozila, na cestu su izašla tri policijska djelatnika te istovremeno zaustavili tri vozila iz tri različite prometne trake (ja u srednjoj, dva vozila iz meni susjednih traka). Zaustavljeni smo na "živu cestu" na kojoj su se već nalazila tri policijska vozila te dva zaustavljena automobila. Napominjem da su na istoj cesti u tijeku radovi i da je ovakvo postupanje direktno ugrozilo sigurnost mene i mojih suputnika, vozače i suputnike iz susjednih traka koji su istovremeno zautavljeni, same policijske službenike, a indirektno i ostale sudionike u prometu.

 

- nisu mi izrečene upute za provođenje ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu niti su mi objašnjene posljedice odbijanja alkotesta, već mi je samo uručen alkometar uz riječi:"Dobra večer, brzi alkotest..".

 

Sve u svemu, pretpostavljam da "nema kruha" ako bih spomenuo ove procedruralne pogreške, propuste te direktna kršenja policijskih pravilnika (a ima ih, i smatram da je cijeli ovaj postupak odrađen izuzetno aljkavo - da ovako obavljam svoj posao, već bih odavno bio na burzi), ali evo čisto bih htio pitati pametnije od sebe.

 

Posebno me žulja ovo s neispunjavanjem OIB-a. Pitam se zašto ga uopće imam. Očito na proceduralnim pogreškama slučajevi "padaju na sudu" samo ako si veća riba.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito na proceduralnim pogreškama slučajevi "padaju na sudu" samo ako si veća riba.

 

Krenuo sam ti odgovarati na sve, ali nema smisla. Ništa od toga nije greška zbog koje bi se ti ili bilo tko drugi izvukao od prekršaja. Slobodno sve napiši u prigovor, a slobodno pošalji i prigovor na postupanje na MUP. U slučaju da i sutkinju/suca zažulja, dat će policiji rok da ispravi podatke, što će oni odmah učiniti i stvar je riješena (s obzirom da je policija tužitelj, to formalno može i napraviti)

 

Tu se radi o prekršaju i nema izvlačenja na ovakvim stvarima, a ja ih većinu ne bih nazvao niti greškama. Vozio si pijan i to je to. Komunikacija je isto vjerojatno bila problem, s obzirom na traženje službene iskaznice unatoč vidljivoj znački i predstavljanju imenom i prezimenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sam naveo, i ja sam mišljenja da prigovori na postupanje neće pomoći jer se de facto radi o dva odvojena slučaja (moj prekršaj koji ide na prekršajni sud te nepravilnosti u postupanju koja ozbiljno razmišljam prijaviti MUP-u). Ovo mi je prvi prekršaj u 10 godina, odnosno ikad pa sam se ovdje obratio zbog nedostatka iskustva.

 

Prekršaj napravio jesam i to ne poričem, tražim olakotne okolnosti zbog postupanja kojih, zbog gore navedenoga, nemaju neku težinu, odnosno nema ih.

 

Htio bih se samo malo "obrecnuti" na Vaš posljednji komentar - lijepo bih Vas zamolio da ne prejudicrate probleme u komunikaciji. Broj značke i iskaznicu sam tražio (zamolio) policijskog službenika koji je provodio ispitivanje jer:

a) nije isti onaj koji je sastavljao zapisnik, a poslije ako nedobog dođe do komplikacija u procesu, nek si ja mislim tko me zaustavio (preko dvije trake, zajedno s još dva vozila istovremeno, itd. itd.)

b) na mjestu zaustavljanja su bila troja policijska vozila što znači minimalno 6 policijskih službenika, a lica baš i ne pamtim najbolje

c) na koncu konca, to je moje pravo kao građanina RH.

 

Na kraju svega lijepo sam ih pozdravio i napomenuo da ne "zamjeram" jer ekipa radi svoj posao, a što se tiče nepotpuno popunjenog OPN i Zapisnika, većinu propusta sam ionako primijetio nakon što sam došao kući.

 

U svakom slučaju, hvala na odgovorima i komentarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... dva odvojena slučaja (moj prekršaj koji ide na prekršajni sud te nepravilnosti u postupanju koja ozbiljno razmišljam prijaviti MUP-u)...

 

Sudu pišeš prigovor s kojim ćeš najbolje proći, a to je priznanje, kajanje, olakotne okolnosti (ovih 10 čistih godina i sl.), uz molbu za smanjenje kazne i ukidanje mjere. Imaš na ovom linku neki početni primjer.

 

Prigovor policiji možeš poslati i na mail policijske uprave (isto je kao da si slao poštom jer se svi mailovi bilježe i odmah se urudžbiraju), a oni će proslijediti ustrojstvenoj jedinici kojoj treba (nadređenoj onoj čiji policajci su postupali). Pisani odgovor ćeš dobiti u roku od 30 dana (plus možda tjedan dana ako zapne u dostavi) na kućnu adresu.

 

 

... iskaznicu...

 

Kad policajca u odori tražiš iskaznicu, onda stvari sigurno nejdu kako bi trebale. I da me krivo ne shvatiš, ne mislim da si ti tu bio nešto bahat ili sl., ali takve stvari bespotrebno pogoršavaju komunikaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, nakom moje žalbe na prometni prekršaj pozvan sam kod prekršajnog suca na raspravu i 03.06.2016. dobio sam od Prekršajnog suda presudu da sam kriv, moram platit 1500kn i izrečena mi je zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 1 mjeseca. Interesira me kada ta zabrana stupa na snagu i kada ističe? Šta se tiče novčane kazne piše da će se kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako platim 2/3 kazne(1000kn)!? Hvala za odgovor. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hitno je.bas mi triba brzi odgovor..naime zaustavljan sam sa neregistriranim autom u periodu dok mi je bila zabrana upravlanja vozilom.kazna je skupa 7000kn plus 500 troskova.i godina dana oduzimanja vozacke.e sad da li se isplati.mislim je svakako ali kakve su mogucnosti da nesto dobro izade od sveg tog..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

sinoć sam dobio kaznu za vožnju pod utjecajem alkohola. Napuhao sam 1.34 (1.24). Dobio sam 3000 kn kazne i zabranu upravljanja vozilom na 6 mjeseci.

Mislio sam napisati prigovor da mi smanje/ukine zabranu upravljanja vozilom jer mi treba zbog odlaska na posao. Kaznu bih platio u cjelosti. Na to se ne žalim i priznajem krivnju ali vozačka mi stvarno treba.

E sad priča kaže sljedeće. Trenutno sam nezaposlen.... Ali. Otkaz sam dobio 05.05.2016. a 10.06.2016. sam našao novi posao i potpisao ugovor od 13.06.2016 na 6 mjeseci a kaznu sam dobio vikend prije početka rada. Naravno išlo se feštat za novi posao i ko za vraga evo ih.... :(

Auto mi je prijeko potreban pošto putujem dosta na posao svaki dan i radim kao voditelj radova i moram obilazit gradilište. Mislio sam iskreno napisati šta je i kako je pa APP. Dolje ću staviti tekst pa bih Vas molio za komentare. Također bih priložio kopiju ugovora koji mi je istekao, novog ugovora i osobne.

 

Protiv prekršajnog naloga, Broj 511-05-09-57-34-95-2016 od 12.06.2016. godine u zakonskom roku podnosim

 

 

PRIGOVOR

 

Poštovani,

gore navedenim prekršajnim nalogom POLICIJSKE UPRAVE .........., PP - ........., Ministarstva unutarnjih poslova RH broj 511-05-09-57-34-95-2016 od 12.06.2016. proglašen sam krivim zbog prekršaja što sam dana 12.06.2016. godine u 3:35 sati upravljao osobnim vozilom ......... iz smjera ulice B. Frankopana kroz ulicu I.B. Mažuranić prema ulici V. Nazora pod utjecajem alkohola. Time sam počinio prekršaj iz članka 199. stavka 2. točke 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjiv po članku 199. stavku 7. točki 1. istog zakona pa mi se na temelju tog istog propisa izriče novčana kazna u iznosu od 3000 (tri tisuće) kuna.

Protiv ovog rješenja podnosim prigovor i molim Vas da mi omogućite odgodu plaćanja kazne ili plaćanje na rate s obzirom da sam nedavno ostao bez posla i trenutno sam na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i da mi ukinete zabranu upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci,

Naime 05.05.2016. godine dobio sam otkaz istekom ugovora o radu te sam završio na na zavodu za zapošljavanje, od tada intenzivno tragam za novim poslom te sam u petak 10.06.2016. obavio razgovor za novi posao i potpisao ugovor o radu na određeno vrijeme koji počinje od 13.06.2016. i traje 6 mjeseci. Pošto sam po struci magistar inženjer građevinarstva i radim kao voditelj radova vozačka dozvola mi je prijeko potrebna zbog odlaska na posao i obilaska gradilišta te bi mi zabrana upravljanja vozilom „B“ kategorije bila veliki „hendikep“.

Sve navedeno u prekršanom nalogu priznajem te mi je jako žao i iskreno se kajem. Ne žalim se na visinu kazne koju namjeravam u potpunosti podmiriti. Molio bih Vas da mi omogućite odgodu plaćanja ili plaćanje na rate jer mi je kazna došla nedugo nakon šta sam dobio otkaz i u teškoj sam financijskoj situaciji. Također puno bi mi značilo ako bih mogao nastaviti dalje upravljati sa motornim vozilom „B“ kategorije kako bih mogao zadržati novi posao.

 

Zahvaljujem na Vašem utrošenom vremenu i srdačno Vas pozdravljam,

 

Marko Marić

 

Rijeka, 12. lipanj 2016.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Jucer sam idiotski prosao kroz crveno na semaforu i zaustavila me prometna. Kazna mi je 2000 kn + 100kn prekršajnog postupka i 1mj oduzimanje vozačke dozvole. U svojih 18 godina vozačkog staža imam jedva 5 prometnih prekrsaja (uglavnom gluposti od po 300-500 kn). Vozačka mi je izuzetno potrebna jer svaki dan autom idem na posao udaljen 60km.

Zanima me sljedeće - ukoliko platim tu kaznu u roku od 3 dana mogu li platiti 50% kazne ili vrijedi samo ono umanjenje od 2/3 kazne u roku od 8 dana?

Ukoliko se odlučim žaliti (žalio bih se samo na oduzimanje vozačke) i ne platim kaznu - gubim li pravo bar na ono umanjenje na 2/3 iznosa nakon sudske odluke?

Ima li netko neki primjer žalbe...

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da zaboravio sam napisat. Imam plaćenu kaznu za alkohol pred cca 10 mjeseci. 0.7 sam napuhao. E sad toga me je najviše strah da nebi zbog toga rekli ništa stari, ti si kriminalac. Daj vozačku pa ćeš se opametit... :/

 

Neće reći da si kriminalac, ali će uzeti u obzir kod odmjeravanja kazne. Kao što kaže sivko, smanjiti će sigurno, ali je nemoguće reći na koliko. S obzirom na ponavljanje, teško da će proći bez ikakve zabrane.

 

 

Zanima me sljedeće - ukoliko platim tu kaznu u roku od 3 dana mogu li platiti 50% kazne ili vrijedi samo ono umanjenje od 2/3 kazne u roku od 8 dana?

Ukoliko se odlučim žaliti (žalio bih se samo na oduzimanje vozačke) i ne platim kaznu - gubim li pravo bar na ono umanjenje na 2/3 iznosa nakon sudske odluke?

Ima li netko neki primjer žalbe...

 

Na ovu kaznu ne možeš platiti 1/2, nego "samo" 2/3, ali ako se misliš žaliti, ne plaćaj ništa. Napišeš žalbu, a na kraju postupka ćeš imati pravo na plaćanje 2/3 te konačne sudske odluke.

 

Na ovom linku imaš primjere prekršaja, a na ovom baš za crveno svjetlo. Prigovori su većinom koncipirani na priznanju i kajanju, a na ovom linku je objašnjeno zašto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dan :)

 

Molila bih mišljenje o napisanom prigovoru:

 

 

 

(NADLEŽNI PREKRŠAJNI SUD)

 

 

putem

 

_____

XX postaja prometne policije XXXXXX

 

 

P R I G O V O R

 

Na Obavezni prekršajni nalog

broj: XXXXXXXXXX od dana XX.XX.XXXX.

 

 

 

Dana XX.XX.XXXX. zaprimio sam Obavezni prekršajni nalog broj XXXXX, izdan od strane RH u kojem sam dana XX.XX.XXXX.g. proglašen krivim jer sam dana XX.XX.XXXX.g. u 14:20 sati u XXXXXX, upravljajući osobnim automobilom XXtablice izazvao prometnu nezgodu ne propustivši osobni automobil XXtablice koji je imao pravo prvenstva.

Predmetnim Obaveznim prekršajnim nalogom izrečena mi je:

- novčana kazna u iznosu 5.000,00 kn

- zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca.

 

U roku ulažem Prigovor na predmetni Obavezni prekršajni nalog i molim da se ukine zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije, te umanji novčana kazna

 

Izuzetno mi je žao što sam svojom nepažnjom izazvao predmetnu prometnu nezgodu i smatram se odgovornim za istu, ali izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca smatram prevelikom, odnosno drastičnom kaznom jer mi je automobil neophodan za obavljanje posla. Nije bila riječ o alkoholiziranosti, niti prekoračenju brzine, već na nepreglednom križanju nisam uočio automobil i neizmjerno mi je žao zbog toga.

 

Ističem da vozim već _______ godina i vožnja mi je u opisu mog radnog mjesta. Svakodnevno se vozim na posao u XXXXX (50 km vožnje) i natrag, a i obavljanje posla vezano mi je uz svakodnevnu vožnju (cca 200 km dnevno) jer samostalno, kao jedini tehničar za xxxxxxxx, pokrivam cijelu regiju središnje Hrvatske. Također sam i u pripravnosti 0-24 sata te je u slučaju problema nužno da se isti otkloni što hitnije, a što bi bez automobila bilo neizvedivo jer se takve intervencije obično događaju u gluho doba noći na lokacijama u zabačenim dijelovima do kojih je jedini mogući pristup službenim terenskim automobilom.

Do sada nisam imao nikakvu nezgodu u prometu u vezi s obavljanjem posla i mislim da ne postoji opasnost da ću nastavljanjem upravljanja automobilom ugroziti sigurnost prometa. Dapače, nakon predmetne nezgode koje mi je bilo izuzetno neugodno i stresno, te financijski iscrpljujuće iskustvo radi popravka vlastitog vozila, sasvim sigurno upravljam automobilom povećanom pažnjom.

 

Izricanje predmetne zaštitne mjere onemogućilo bi me u obavljanju poslova mog radnog mjesta, a posljedica toga mogao bi biti i otkaz ugovora o radu, što bi mene i moju majku (umirovljenicu) s kojom živim u zajedničkom kućanstvu primoralo na život na teret socijalne pomoći. Također ističem da moja majka ima zdravstvenih problema (navesti neke tegobe za koje postoji medicinska dokumentacija), pa ovisi isključivo o mojoj pomoći. Nedavno je i pala na stepenicama i ozlijedila gležanj tako da nije mogla hodati. Ta ozljeda još nije sanirana te je majka i dalje ovisna o mojoj pomoći za što mi je automobil od izuzetnog značaja.

 

S obzirom na sve gore navedeno, molim naslovljeni Sud da uzme u obzir sve navedene okolnosti, te da preinači izrečeni Obvezni prekršajni nalog na način da mi se ukine izricanja zaštitne mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca, te ako je moguće umanji i izrečena novčana kazna.

 

 

 

U Zagrebu, ______________

 

Ime i prezime

 

 

 

 

Svaki prijedlog i savjet je dobrodošao, stvarno bez vozačke, može se pozdraviti s poslom. Nemoguće je kao terenac biti 2 mj bez vozačke :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, ok napisano.

 

Opširno ali je sve napisano.

 

Pokušala sam reći u što manje riječi, ali da bude smisleno. Da mi se ne dogodi da sudac odustane od čitanja na pola prigovora :/

 

k tome, oba vozača su odvezena na hitnu, više iz predostrožnosti, nego ičega drugog, pa ne znam koliko će to utjecati?

Iskreno rečeno, vozačica iz drugog vozila je izdramatizirala do nevjerojatnog. Do dolaska hitne je hodala okolo auta i jaukala kako se to moglo dogodit, ajme, ovo ono... a kad je skužila da dolazi hitna je sjela na svoje mjesto u vozilu, pa su je djelatnici hitne oprezno izvadili iz vozila, kao totalno je bespomoćna... koja glumica -.-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

znači standardna situacija... Napuhao 0.54 (umanjeno), i dobio 1000kn + 3 mjeseca. Policajci bili korektni, ja bio korektan (barem mislim).

 

Vas molim za mišljenje o progovoru. Izostavio sam dio o nekažnjavanju jer sam krajem 2013 dobio kaznu za isti prekršaj.

Koristio sam predložak koji je drot13 stavio, te stavio Xeve kod osobnih podataka.

 

Unaprijed hvala.

 

XXXXX XXXXX

OIB: XXXXXXXXXX

rođ. XXXXXXXXX. god.

Karlovac, XXXXXXX

br. mob. XXXXXXXXXX

 

PREKRŠAJNI SUD U KARLOVCU

KARLOVAC, Trg Bana Petra Zrinskog 8/II

 

putem

 

POLICIJSKA UPRAVA KARLOVAČKA

KARLOVAC, Trg hrvatskih redarstvenika 6

 

 

PREDMET: XXXXXXXX,

prigovor na Obavezni prekršajni nalog.- XXXXXXXXXXXXX

 

 

VEZA: Obavezni prekršajni nalog PU karlovačke, PPRP Karlovac,

posl. br. XXXXXXXXXXXXX od dana 03.07.2016. god.

 

Poštovani,

 

ovim putem podnosim prigovor na gore navedeni Obavezni prekršajni nalog kojim mi se na teret stavlja da sam dana 03.07.2016. god. u 00,05 sati u Karlovcu, XXXXXX XXXXXX, počinio prekršaj kažnjiv po čl. 199. st. 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. da sam upravljao vozilom u prometu pod utjecajem od 0,54 g/kg alkohola u organizmu.

 

Prekršaj u potpunosti priznajem i kajem se za njega, te obećajem da se neće ponoviti. Nažalost, zbog vrućine sam popio osvježavajuće alkoholno piće i zaista nisam mislio da imam nedozvoljenu količinu alkohola u krvi. Inače nikada ne konzumiram alkohol prije ili za vrijeme vožnje.

 

Također, vozačka dozvola mi je potrebna za putovanje na posao zbog kompliciranog načina putovanja javnim prijevozom (od mjesta prebivališta do grada Karlovca, od grada Karlovca do grada Zagreba, te dalje po gradu Zagrebu) što može uzrokovati kašnjenja na bitne sastanke, te samim time i ostanak bez posla i ugrožavanje egzistencije. Kao dokaze za ovu tvrdnju prilažem ugovor o radu, te presliku osobne iskaznice na kojima se vide mjesto rada i mjesto prebivališta.

 

Još jednom ponavljam da se iskreno kajem zbog prekršaja. Iz navedenih razloga, kao i iz razloga da je prekoračenje bilo minimalno, smatram da je novčana kazna dovoljna da naučim lekciju, te molim smanjenje (ili ukidanje, ako je ikako moguće) zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije.

 

 

U Karlovcu, dana. god. S poštovanjem,

XXXXX XXXXX

uređeno: od drot13
micanje osobnih podataka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav

molim pomoć, prije 7 dana napuhao sam 0,8. Kazna mjesec bez vozačke i 1000 kn. Kako su me zaustavili na autobusnoj stanici trebalo je maknuti auto. Kako ja to nisam mogao a niti prijateljica koja je bila sa mnom policajac je odlučio sjesti u moje auto i vratio ga u rikverc na mjesto na kojem se ne može parkirat te blokirao nizbrdicu koja je ulaz na groblje. Zamolio sam ih da maknu auto sa toga mjesta jer znam da sa toga mjesta pauk dize automobile. Oni su se oglušili i napustili mjesto. Kako nisam tu mogao ostaviti auto sjeo sam i krenuo prema doma jer živi 500 metara od tog mjesta.

Ispred zgrade me zaustavlja ista patrola i naređuje mi da izađem iz auta. Nakon što sam ga parkirao naredili su mi da sjedem u auto. Odveli su me u policisku postaju i oduzeli stvari . Nisam znao što se događa niti mi je itko išta rekao zašto sam priveden niti koja su mi prava. Nakon toga sam otpraćen u zatvor na trežnjenje i tijekom jutra sam izveden pred suca te mi je izrečena kazna 5000 i 2 mjeseca bez vožačke.

Da li se mogu žalit na policijsko postupanje i da li ima smisla radit prigovor na prekršajnu kaznu jer vozačka treba radi posla . Svaki dan putujem 30 kilometara na posao .

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne poričem da sam počinio prekršaj ali u zakonu stoji da je policija dužna auto ostaviti na parkingu ili ugibalištu a ne gdje stigne. Sud nikad neće protiv policije. U zakonu postoji i članak koji govori o poticanju na počinjenje prekršaja. Da li se na to mogu pozvati? Da li mi VPS moze smanjit kaznu i ako da na što? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu te oni natjerali na prekršaj nego ti sam.Valjda si tako sve i ispričao sucu.Tražiš smanjenje i kazne i mjere zbog visine kazne i jer ti je vozačka potrebna.Traži i plaćanje na rate.ako vps smanji ide i protiv policije i suca.Onaj prvi ti je dao minimalno zbog obilježja djela i blizine kuće.Bar ćeš sve odgodit za dogledno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se na to mogu pozvati?

 

Možeš se ti pozvati na što hoćeš, ali nemoj se onda iznenaditi adekvatnom presudom.

 

Što se tiče policajaca, vjerujem da su postupili u najboljoj namjeri (na svoju štetu). S obzirom da nisi mogao sam maknuti auto, trebali su zvati vučnu službu da ga digne, pa bi platio dizanje i ležarinu. Ovakvo sklanjanje vozila nije neka greška (mislim a to da su ga oni maknuli), ali ako misliš dati pomaže u slučaju, samo piši.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako tamo gdje su ga ostavili pauk diže aute... znači da mi je pauk digao auto ...još jedan trošak..

 

Ažurirano

 

Uostalom policajci su blokirali mojim autom put koji vodi prema ulazu od groblja....

 

Ažurirano

 

Kaže meni policajac ako pauk dođe reci da smo to mi rekli da ti možeš parkirat...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

500 metara od kuće i nije nitko drugi imao za maknuti auto?

 

Što god da ti ja sad kažem, ti si već stekao svoje mišljenje i to je to.

 

Zato su te trebali odmah stisnuti do kraja, pa plaćaj.

 

Uglavnom, možeš se žaliti kako god misliš da je najbolje, a možeš se žaliti i na njihovo postupanje (npr. mailom direktno MUP-u).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako tamo gdje su ga ostavili pauk diže aute... znači da mi je pauk digao auto ...još jedan trošak..

 

Ažurirano

 

Uostalom policajci su blokirali mojim autom put koji vodi prema ulazu od groblja....

 

Ažurirano

 

Kaže meni policajac ako pauk dođe reci da smo to mi rekli da ti možeš parkirat...

nisi ti kriv nego onaj koja je vozilo parkirao.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, ja dobio odgovor (http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/68999-Prigovor-na-oduzimanje-vozacke-dozvole?p=720864&viewfull=1#post720864) i prigovor je u potpunosti odbijen zbog ponavljanja prekršaja. Pogledao sam u prekršajni zakon, i u članku 77, stavka 2 stoji da je vrijeme rehabilitacije 3 godine od pravomoćnosti presude, tako da eto... sve je u redu.

 

Jedino je što ima hrpa tipfelera, krivo ime (ije umjesto ie), kriva godina prošle presude (214 umjesto 2014). Ima li smisla pokušati nešto na tu osnovu i, ako da, kome s obzirom da u rješenju stoji da na njega nije moguća žalba?

 

Eh da, i još jedna stvar: u rješenju piše da je doneseno 19.7. a meni je to danas stiglo. Da li to utječe na plaćanje 2/3 kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

prije tri tjedna sam napuhao 0,74 (0,64) i sad čekam poštara da dostavi prekršajni nalog.

Ajd novčanu kaznu bih i još nekako platio s obzirom da ako platiš odmah plaćaš 2/3 kolko sam shvatio, ali vrlo vjerojatno će biti u igri i zabrana upravljanja motornim vozilom.

Mjesec dana još i mogu podnijeti nekako, ali 3 ili 6 mje. mi je previše pa bih u tome slučaju pisao prigovor.

Mene sad zanima je li to meni prvi prekršaj (ili nije) s obzirom da sam 2010. napuhao 1,8...u policijskom dosjeu ostaje trajno zapisano to mi je jasno,ali kako se to gleda na sudu...smijem li napisat u prigovoru da je to prvi prekršaj ili da bolje ne spominjem uopće s obzirom da je prvi put bilo 2010 god.

I još me zanima da li poziv od suda moraš isto osobno potpisat ili ti samo ubaci u sandučić ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Naime zaustavljen sam na moru isao sam preparkirati auto bio sam pod utjecajem alkohola napuhao sam 0,72 (umanjeno 0,62) te mi je izrecena kazna 1000 kn i 3 mjeseca oduzimanja vozacke, prigovor je napisan trebam ga samo predati, napisan je slicno kao sto ste predlagali ovdje ranije, prije toga sam unazad 10 mjeseci imao slucaj da sam isto tako zaustavljen i alkotestiran ali nije mi na pameti bilo da bi mogao imati alkohola i napuhao 0,21 (umanjeno 0,11) i za to dobio 700 kn kazne, mlad sam vozac i trebao bi imati 0,0. Nije problem platit problem mi je to oduzimanje vozacke, pa je moje pitanje da li mislite da ima mogucnosti da se ta mjera opreza tj oduzimanje vozacke ukine i da samo bude novcana kazna?

Unaprijd hvala

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija