Jump to content

Koja mirovina ?


anonimno

Preporučene objave

Evo ako ima tko sličan primjer neka mi odgovori .

 

Tijekom rata bio sam u Specijalnoj policiji, sada radim u temeljnoj policiji ( još uvijek se vodim na rasporedu ), ali sam na bolovanju. Liječim se od PTSP-a od 1999 godine u prekidima, malo sam radio pa bi malo išao na posao pa bi malo radio i tako , ali više ne mogu raditi ( pucam po šavovima na poslu kada vidim ko mi zapovjeda i kako se radi, a s kakvim sve smećem ljudskog roda imam posla o tome i neću ). Ili ču koknuti sebe ili nekoga, a to ne želim. Efektivnog radnog staža imam 14 god., i to sve u policiji: 6 god., u Specijalnoj i ovo drugo po ostalim sektorima od krima do temeljne. Odmah poslije škole ( Srednje policijske ) počeo sam raditi sa 18 god. Pa vas pitam ?

 

Koja mirovina se najviše isplati ?

 

Da se ode u mirovinu kao HRVI ( PTSP ) ili policijsku-prijevremenu ?

Još imam ovlaštenja, na bolovanju sam oko ( 7 mj. ) i ovih dana bi trebao ići na provjeru radne sposobnosti.

Čitao sam ove postove od kolega, ali nisam razumio kakva je razlika u visini mirovine ( policijska prijevremena ili braniteljska-invalidnska ) i ima li je uopće u visini, u kunama ?

Znam, upoznat sam baš preko ovih postova da ako me komisija proglasi profesionalno nesbosobnim i oduzmu mi ovlaštenja, još tri godine zadržavam plaću i sva druga prava, a onda u mirovinu.

Ali koju, tko to odlučuje, oni u Tvrtkovoj ili....

:-?:-?

 

Molim ako netko ima živaca da mi odgovori, bio bih mu zahvalan.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ako si u nedoumici koju mirovinu pametnije je ići u braniteljsku i u to budi siguran. Kada odeš na MUP-ovu komisiju i kada ti uzmu ovlaštenje po čl.97 zadržavaš 3 godine plaću. S obzirom da se liječiš od PTSP-a ići ćeš (trebao bi) na invalidsku komisiju da dobiješ status HRVI što ti donosi bolji izračun mirovine, imaš sigurno i čin. Mislim da ne bi trebalo biti problema sa stjecanjem statusa HRVI jer se ličiš od 1999. godine i barem 20% bi morao dobiti. Samo moraš jako paziti da ti je taj PTSP posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, a ne od neke prometne nezgode ili da si imao nekih problema na poslu pa si se isprepadao jer bi onda mogao dobiti samo profesionalnu nesposobnost u mirovinskom. U svakom slučaju da ne otežem stvari stoje ovako. Bolje u braniteljsku mirovinu, pokušati dobiti status HRVI, izvaditi ratni put, potvrdu da si drgovoljac, potvrdu da si branitelj i potvrdu da se nisi udaljavao iz postrojbe. Bio si i u specijalnoj i imaš sigurno nekakav čin i daleko ti se isplati više ići u braniteljsku nego prijevremenu policijsku. Sa policijskom prijevremenom mirovinom ne bi imao ni za ADSL. (ta je mirovina 2300-2600) kuna pa ti razmisli.

Pozdrav. :hekla::hekla::hekla::hekla:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo baš sam 07.07.2006.godine predao u kadrovskoj službi MUp-a Prijedlog za medicinsko vještaćenje u kojemu između ostaloga piše da sam trajno nesposoban za rad u policiji jer su događaji iz rata ostavili velike i neizlječive psihičke poremečaje kod mene, te da je bolest otavila trajne poslijedice. ( to je mišljenje mojeg doktora opće prakse koji je pisao prijedlog )

Dobio sam neki dan i ratni put u kojemu osim terena i akcijama u kojima sam bio i s kojima sam odličjima nagrađivana, između ostaloga piše i to da sam tijekom obavljanja zadataka u više puta bio u stalno po životnot opasnoim situacijama i da sam bio izložen jakom granatiranju, a sam neprijatelju pružao izravan otpor. ( to i je bilo tako , još i gore ).

Također piše da sam sve zadatke obavljao profesionalno na najvišoj razini.

Taj ratni put i svu medicinsku dokumentaciju predao sam u MUP u kadrovsku za prvostupanjsku komisiju MUP-a.

Rekli su mi da se komisiji nadam tek oko 11.

mjeseca.

Kako mi je nedavno došao ratni put i ovi iz vojnog odsjeka su poslali moju zamolbu i lječničku dokumentaciju na prvostupanjsku komisiju za priznavanje statusa HRVI-a.

 

Jel zna tko koliko će to potrajati dok me ne pozovu na komisiju za HRVI ?

 

Mrljavac još jednom hvala na prošlom odgovoru. :thankyou:

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čeka se 5-6 mjeseci na poiv za HRVI. U međuvremenu, ako nisi, predaj medicinsku dokumentaciju u HZZO (tvoj liječnik će ti reći koju dokumentaciju) da ti se prizna 100% plaće. Trebaš obavezno otići na psihološko testiranje prije toga i to se plaća oko 500 kuna i još poneki nalaz od psihijatra. Dok ne budeš dobio trajno riješenje o invalidnosti na PTSP barem 1 puta u 2 mjeseca idi kod psihijatra da bi opravdao dijagnozu F 43.1 ili F 62.0 (ovu drugu ti baš i ne bih preporučio da ti pišu ako nisi baš jako) i 1 puta godišnje kod psihologa. U najgorem slučaju čekat ćeš 3 godine uz 100% plaću, a ako i ne uspiješ riješiti braniteljsku mirovinu (siguran sam da ćeš je riješiti) možeš otići u civilnu profesionalnu.............. U svakom slučaju nitko te neće izbaciti na ulicu. Sa tvojim poslom u policiji je gotovo, još je samo pitanje olika će ti biti mirovina, možda 3.500,00, a možda 5.500,00 kuna.

 

Pozdrav.

 

:hekla::hekla::hekla: :priest: :moli: :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac, puno ti hvala na svim dosadašnjim odgovorima i iscrpnim objašnjenjima.

Sve mi je jasno, ali može još samo nešto u vezi ovih 100% plaćenog bolovanja. Ja sam na bolovanju već više od 7 mjeseci, uzrok DR, šifra F43.1, F43.2, F32.2. Sada mi je moj lijećnik opće prakse dao uputnicu za komisiju HZZO-a za produženje bolovanja i naveo baš ovih 100 % da mi nije do sada plaćano ( mislim, doktor opće prakse je i više nego ok. i to bez ikakvih plavih kuverti ) . Samo ne kužim ovih 500 kuna tko će tražiti to vještaćenje i zašto ako imam svu ovu liječničku dokumentaciju i ratni put, jedino što mi je status HRVI-a u tijeku ( čekam poziv ). Liječio sam se samo, odnosno najviše u KB Dubrava, na psihijatriji i od njih imam najviše dokumentacije. Pa što se ne vjeruje tim doktorima, mislim ako ću morati ići na još neka dodatna vještaćenja koja ću još morati i platiti ( ovo u vezi 100% plaćenog bolovanja ). Mislim nije mi problem ići na ta dodatna testiranja, ali me sve to skupa iscrpljuje i fizički a ponajviše psihički, a još moram i platiti.

Hvala još jednom na svim dosadašnjim odgovorima i uloženom trudu . :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari stoje ovako. Tvoj liječnik ti mora (mora) dati tvoj zdravstveni karton, e taj karton moraš iskopirati, sve svoje liječničke nalaze (od psihijatrije i obavezno psihološki nalaz koji moraš napraviti-najbolje kod privatnika i platiti cca 500 kn ako nisi). Sve te dokumente i ratni put moraš predati u "urudžbeni" u HZZO i zahtjev da tražiš 100% plaćeno bolovanje. Da bi imao oznaku "DR" moraš imati riješenje HZZO-a da ti se bolest priznaje kao posljedica rata. Nije mi jasno kako se tvoj liječnik opće prakse usudio zaokružiti tu oznaku ako nemaš riješenje HZZO-a. Vjerojatno zato ne dobijaš 100% plaću ali to moraš ozbiljno s njime porazgovarati. Šifra F 43.1 ti je glavna. Ove dvije ????? Porazgovaraj malo duže i ozbiljnije sa svojim liječnikom i on valjda zna šta treba napraviti.

Pazi-DR mora značiti 100% plaćeno bolovanje ali liječnik (ja mislim da ne smije to zaokružiti bez riješenja HZZO o pravu na 100% naknadu plaće). Ti si već jako dugo na bolovanju i trebao si to riješiti prije 3-4 mjeseca. Ovisi jako puno o tvom ratnom putu, od kada se liječiš-šta si stvarno sve prošao.

Nemoj da negdje pogriješiš i da se zaletiš.

Pozdrav. :misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

01- A ne znam kako je moj doktor zaokružio DR u doznakama bez HZZO-a i iako mi je to zaokružio nije mi bolovanje bilo plaćano 100 %.

02- Liječim se pod dijagnozom F43.1, otprilike već 6 godina, u prekidima, nije bilo u komadu, malo sam radio, pa se lijećio pa radio i tako sve do 12. mj. 2005. godine od kada sam neprekidno na bolovanju, jer više stvarno nisam mogao raditi ( gubio sam se u radu i vremenu i prostoru i nisam bio ni za kolege ni za stranke, a ponajmanje za sebe dobar ).

03- Što se tiče ratnoga puta, mislim da su ga dobro složili : neke 4 akcije na državnoj razini i dosta terena od Dubrovnika, preko Velebita do Siska. Izložen teškim granatiranjima i pružao izravan otpor agresoru. Mislim tako je nekako i bilo, mada se ja ne sijećam baš svakog terena, ali onih najgorih DA.

04- Čuo sam da se u Jukičevoj ulici u ZG-u dobije nekakav formular u obliku zamolbe za 100 % bolovanja što ja nisam još nikome predao jer nhe znam kome da ga predam.

05- A ovo sa privatnim psihijatrima i psiholozima , ne znam kako bi to prošlo, možda bi komisija pomislila da sam potplatio doktore ili da su mi zbog toga što sam im platio dali dijagnozu koju hoću. Čuo sam od drugih koji nisu iz ZG-a da su ih komisije slale na utvrđivanje već postavljenih dijagnoza, odnosno na provjeru u regionalne centre za psihotraumu od kojih je jedan i u bolnici u Dubravi.

06- A ne znam evo idem za koji dan opet na komisiju za produženje bolovanja pa ću vidjeti što će mi oni reći. Ma pun mi je k...c te papirologije i doktora i komisija, katastrofa.

Vidit ću pa ću baš javiti što su mi rekli, možda još netko tko ovo čita ima sličan problem, pa neka zna.

07- Meni osobno je ovaj forum puno pomogao i puno sam saznao postavljajući pitanja i čitajući tuđa pitanja i odgovore. Što se tiče osobe pod nadimkom Mrljavac e njemu svaka čast. Visim da čovijek baš želi pomoći drugima koliko got to može.

 

Pozdrav svima, Mrljavcu hvala.

 

:thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivo pita! Starosna ili braniteljska mirovina ???

Molim , tko zna neka mi odgovori !

Dragovoljac sam domovinskopg rata od 01.10.1991. do 10.01.1993. , od 24.03.1993 do 02.11.1993 i od 28.08.1995 do 22.12.1995. godine.

Bez obzira na te godine rata ( duploga staža ) imama 45 godina radnog staža fixsno ! Rođen sam 30.10.1941. god.

Ove bi godine po sili zakona 30.10. morao ići mirovinu jer bi navršio 65 god. života, a još uvijek radim u jednom relativno dobrom poduzeću gdje imam oko 6.000 kuna plaću.

U svezi toga bio sam u Petrovoj ( na mirovinskopm ) gdje obračunavaju mirovine i rekli su mi da ova moja POTVRDA o dragovoljcu iz domovinskog rata ništa ne znači jer ionako imam godine staža i da bi mi mirovina bila oko 3.800 kuna.

U vojsci sam imao čin pričuvnog STOŽERNOG VODNIKA.

Nisam HRVI i nikada nisam išao po doktorima, odnosno nemam nikakve lječničke dokumentacije vezane za posljedice rata ( iako sam prošao sva ratišta od južnog bojišta do slavonskog idalje , čak i u BiH ) Nisam ranjavan.

 

Zanima me da li mi može tko od vas kolega, a vidim da se dosta razumijete u ta prava za razliku od mene, odgovoriti da li imam pravo na braniteljsku mirovinu i kolika bi ona bila,.

Otprilike, +, ili -, 10, 20 ili više posto, veća ili manja i za koji posto od gore navedene .

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu ovisi o jako puno toga. Ja na Vašem mjestu ne bih petljao sa braniteljskom mirovinom jer tu se stvari znaju jako zakomplicirati, a tu bi ovisilo o mnogo čimbenika kolika bi bila mirovina (koliko bi Vam mirovinsko priznalo i šta, imate li čin.......). Najsigurnije bi bilo u starosnu mirovinu koja koliko vidim i nije mala, ako Vam je to dovoljno nemojte si komplicirati život sa braniteljskom mirovinom jer tu može biti svašta.

 

Pozdrav.

:coffe: :thumbs: :xwave: :hekla: :baba: :xwave: :pivo: :pivo: :pivo: :pivo: :lol: :lol:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste imali čin (to mi je promaklo). Da dodam da ako odete kao branitelj u mirovinu imate pravo (vjerovatno) na manju otpremninu od one koju bi vam dala Vaša tvrtka koja je kako kažete dobrostojeća. Ja bih Vam preporučio da odete u mirovinsko kod pravnika (tamo se može i platiti mislim oko 150 kn) pa da Vam izračunaju šta bi bilo povoljnije.

 

Šiba je bolja dugačka, a tanka nego kratka i debela.

:-):-):-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste imali čin (to mi je promaklo). Da dodam da ako odete kao branitelj u mirovinu imate pravo (vjerovatno) na manju otpremninu od one koju bi vam dala Vaša tvrtka koja je kako kažete dobrostojeća. Ja bih Vam preporučio da odete u mirovinsko kod pravnika (tamo se može i platiti mislim oko 150 kn) pa da Vam izračunaju šta bi bilo povoljnije.

 

Šiba je bolja dugačka, a tanka nego kratka i debela.

 

Zaboravio sam se gore registrirati (Anonimno)

:bonk: :bonk: :bonk: :bonk: :bonk: :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:thankyou: Hvala na trudu, ali ipak ne znam što ću. Ja bih još naj radije radio do 80-sete godine života. Posao nije lak i zahtjeva puno napora i koncentracije. radim u " Elektro-kontaktu u Zagrebu kao visoko kvalifiscirani glodač.

Inače ne bi radio ali sam u kreditima pa moram.

U firmi-poduzeću sam cijenjeni radnik, ali ipak sam prvi na listi za mirovinu ( po sili zakona ).

Da li postoji mogučnost da i dalje radim iza 65- godine života, na ugovor o djelu ili nešto slično ili da zamrznem mirovinu.

Ne znam što bi bilo najbolje ?

Molim pomoć !

Hvala

 

Ivo

:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim pomozite išao sam na viještačenje uHZMO . Vještak mi je rekao da je što se njih tiče opća nesposobnost ali da Zagreb zadržava pravo da me pozove.Trebam li dobiti kakvo riješenje i za koje vrijeme?Istječe mi za mijesec dana ugovor o radu na određeno. Na bolovanju sam 8 mj.100 % -no.Imam status HRVI ,dragovoljac ,ranjavanje u zoni "B",PTSP chr.Šta dalje?Privatnik gdje sam zaposlen mi neće produžiti ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imaš rješenje da ti se priznaje 100% bolovanje onda nemoraš brinuti,kad ti istekne ugovor odnesi papire u HZZO i tamo će te prijaviti, imaš pravo na svoju dosadašnju plaću i ide ti radni staž dokle god budeš na bolovanju.Imam i ja takav slućaj.

Nadam se da sam ti pomogao,ali otiđi u svoj podrućni ured HZZO-a i raspitaj se.

BOG

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija