Jump to content

Je li nužna uknjižba vlasništva?


daljina

Preporučene objave

Cijenjeni pravo-znalci, pomozite molim vas!!!

 

Pred razvodom sam. Živimo u kući koja je dijelom kupljena od suprugove vlastite imovine, a drugi dio je kupljen od kredita koji je do sada otplaćen nešto više od polovice. Dakle u bračnu stečevinu bi išao samo kredit. Zanima me je li pri razvodu nužno upisati u zemljišne knjige udio u vlasništvu na koje koje bih imala pravo, bez obzira što se radi o kreditu (koji jeste stambeni i podignut je u svrhu kupnje kuće u kojoj stanujemo). Kredit glasi na suprugovo ime, a on je i vlasnik kuće 1/1 i ne želi upisati mene kao suvlasnika u 1/4 koliko bi mi trebalo pripasti. Predlaže sastavljanje ugovora prema kojem bih ja nastavila s otplatom polovice kredita(na sto bih pristala, ali uz uknjižbu), a on bi mi isplatio moj dio kad se kuća proda, što ne vjerujem da će skoro biti.

Trebam li inzistirati na uknjižbi ili postoji neki način da se pravno zaštitim da mi moj dio uistinu i pripadne? Suprug nema trenutno novca da bi mi isplatio moj do sada otplaćeni dio.

Nadam se da sam dobro objasnila svoj problem. HELP, PLEASE!

Svaka ideja je dobrodošla:ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o vlasništvu vlasnik nekretnine je osoba upisana u zemljišne knjige. Dopušteno je dokazivati drugačije (vanknjižno vlasništvo), ali onaj tko kupuje nekretninu od upisanog vlasnika nije dužan istraživati da li stanje u knjigama odgovara stvarnosti (načelo povjedrenja u zemljišne knjige) tj. da li postoji vanknjižni vlasnik, što znači da stječe valjano pravo vlasništva i ako nije kupio od pravog vlasnika.

 

Dakle, nikakvim dokumentom ne možete postati (su)vlasnik nekretnine nego temeljem takvog dokumenta samo stječete pravo upisa vlasništva.

 

U vašem konkretnom slučaju to znači da suprug npr. može prodati nekretninu i zadržati sav novac, kupac stječe neosporno pravo vlasništva, a vas u najboljem slučaju čeka duga borba i dokazivanje da dio novca pripada vama. U međuvremenu on novac može spiskati ili učiniti nedostupnim.

 

Dakle, ukratko - pokušava vas preveslati.

 

Upis prava vlasništva nekretnine u zemljišne knjige je prva, najnužnija i najhitnija stvar koju (novi) (su)vlasnik treba učiniti, a poželjno je - ako su neki sporovi ili postupci oko utvrđenja (su)vlasništva u toku - zatražiti i upis zabilježbe da se takvi postupci vode prije nego što su okončani. Tako potencijalni kupac može odmah vidjeti da nekretnina nije vlasnički čista.

 

Angažiranje odvjetnika je skupo, a nužno ga je i strogo kontrolirati jer ima svakakvih, ali u pravilu još uvijek puno jeftinije od mogućeg gubitka, posebno ako se uzme u obzir da ćete u slučaju gubitka opet morati uzeti odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija