Jump to content

razvod braka


Peti Element

Preporučene objave

Poštovani,

želio bi pokrenuti razvod braka od svoje supruge nakon 23 godine, razlog navedenom je njeno stalno dopisivanje ( facebook ) ( 44 godine ) sa, dečkom od 26 godina gdje se razmjenjuju i mms poruke ( gole slike ) moje supruge koje mu ona stalno šalje....., slična situacija desila se i u prvom mjesecu i rekao sam joj da sa time prekine, rekla je da jest , ali sam ponovno otkrio da komuniciraju i slanje njenih slika njemu nisu prestale ( 3 mjesec ), ponovno sam rekao da prekine i prešao preko toga, međutim otkrio sam ponovno u 7 mjesecu da se iste stvari dešavaju, mislim da više nema smisla njezino opravdanje je da nije bilo fizičkog kontakta ( u to iskreno sumljam ) izrečeno je toliko laži sa njene strane, brisanja profila prelaženja sa jednoga na drugi , brisanje @gmail accounta, kontinuiranog laganja, otvaranja novih mailova i profila da jednostavno ne nalazim načina na koji bi ona moje povjerenje povratila OPET. Imam svu prepisku sa faceboka i @gmaila između njih osim slika Koje se nakon slanja izbrišu, kao i povjesti razgobora i poruke....

 

 

Imamo četvero djece ( 20, 17, 14,5 godina)

 

 

Živimo u kući koja je vlasništvo mojih roditelja, također 2 stana i još jedna kuća također su vlasništvo mojih roditelja, stečeni su prije moga braka ili naknadno nasljeđivanjem...ujak, djed.

 

 

Moja žena posjeduje automobil ( stečen u braku , glasi na nju ) i suvlasnik je polovice stana u kome trenutačno nitko ne živi.

 

 

Ona želi da je isplatim ( novac ) i da joj dam jedan stan koji je vlasništvo mojih roditelja. ja to ne želim. Ne želi se iseliti iz kuće u kojoj živimo želi novac i stan. Nakon svega ponaša se kao da se ništa nje dogodilo i da ja pretjerujem. Imamo zajedničke kredite ( ona i ja ) uređenje kuće i plaćanje računa.... ja 20000 eur ona 40000 kn, Prijeti da će mi uzeti djecu i da ću plaćati alimentaciju...

 

 

ne želim da moja djeca trpe, znam da nakon svega ovoga neće biti pobjednika i poraženih, i da će mojoj djeci ostati samo traume i emocionalno oštećeni roditelji. Želim joj puno sreće u životu sa svojim ljubavnikom, a da meni i mojoj djeci prepusti mir .Što učiniti ?

 

 

Uzeti odvjetnika ili ići na sporazuman razvod ?

Djeca ? Podjela imovine...? Previše je pitanja .....,a premalo odgovora....Molim Vas.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnijeti tužbu za razvod braka. (narušeni odnosi i bez drugih detalja i iznošenja detalja).

na razvod braka nemora pristati sud će brak razvesti nakon procedure ako utvrdi da zajednički život nijemoguć.

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

sve ono što ste stekli u braku (novcem od rada ili kreditom) je bračna stečevina.

krediti su takođe bračna stečevina i djele se.

 

nemože od tebe tražiti tuđu imovinu (stan roditelja). stan može tražiti od vlasnika.

isplata. za čega ? bračne dužnosti i brigu za zajedničku djecu.

ako ima dokaze o ulaganju u nekretninu (stan) od vlasnika može tražiti povrat ulaganja u 1/2 uloženoga ali vlasnici stana mogu tražiti najamza sve godine korištenja nekretnine.

nakon razvoda braka treba joj ponuditi ugovor (pismeno preporučeno sa povratnicom) o najmu stana (ali to mogu odmah učiniti vlasnici stana).

ako ne prihvati ponudu nezakoniti je korisnik stana i vlasnici mogu tražiti najam za zadnjih 5 godina + zakonske zatezne kamate i napuštanje stana (tužbom).

 

djeca će trpiti zbog narušenih odnosa između roditelja

ali cilj je to smanjiti na najmanju moguču mjeru.

 

možda u stanu (čiji je supruga suvlasnik) niko ne živi ali moguće je da ga se koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad1. Uz stručnu osobu je lakše nego bez nje. Kako sve tako i ovo. Ako ne umijemo sami popraviti televizor, vjerojatno bismo se oslonili barem djelomice na osobu koja neke stvari umije odraditi.

 

ad2. Što više dogovorenih stvari- kraće. Što manje- dulje. Pripremite se na lijepi broj mjeseci, pa do par godina.

 

ad3. Ovisno o tome koliko će radnji biti poduzimano...

 

ad4. Posredovanje je obvezno kad postoje i maloljetna djeca o kojoj je potrebno donositi odluke, bez obzira je li riječ o sporazumnom zahtjevu ili tužbi.

 

ad5. Budimo iskreni pa se upitajmo na što bi se svelo 90% razvoda: preispitivanje roditeljskih kompetencija ili obračune ubuduće bivših bračnih drugova radi kakve nematerijalne zadovoljštine?

O utvrđivanju krivnje i moralnih vrijednosti roditelja odnosno njihovom utjecaju na odgojne vrijednosti, a osvrnuvši se promatrajući svijet, za uočiti je da je mjerna jedinica tolerancije vrlo rastezljiv pojam i ne mjeri se istim metrom kad je razvod na pomolu i kada nije, pa ispada da je glavno pitanje osobni stav prema svom mužu ili ženi tj. braku, je li kriv(lji) preljubnik ili onaj tko to ne tolerira. Iz zaleta bismo se gotovo svi složili da to nije za oveće tolerancije, a stvarnost oko nas to debelo demantira. Tu je znatna razlika između deklaracija i postupaka ljudi, izjavljenih stavova i stvarnih reakcija.

 

Obzirom da je pitanje usmjereno na kvalitetu roditeljstva namjenski prilikom razvoda, ne kvalitetu bračnog odnosa, a niti prvenstveno roditeljstva (po logici stvari, metar za mjerenje bi morao biti potpuno isti u slučaju da se brak roditelja djece namjerava razvesti i kada nije na tom putu ni u primisli), pa bi upravo stoga bi više spadalo u fluidno-elastična prigodna poimanja/procjene.

Da se ne bismo kojim slučajem krivo razumjeli, ovo zadnje sam oduljila kako bih odmah odvojila bitno od nebitnog i izvedivo od neizvedivog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Želim se razvesti i želim to napraviti putem sporazumnog zahtjeva za ratavu braka.

Zanima me gdje točno moramo predati zahtjev u Zagrebu. Na koji sud?

Jel ovisi to o tome gdje stanujemo?

 

Isto tako za podjelu bračne stečevine. Možemo li sami naprisati sporazum oko stana i potpisati ga doma pa odnijeti negdje na sud, ili moramo taj potpis ovjeriti kod javnog bilježnika i samo odemo i riješimo to u zemljišnim knjigama, a u istom sporazumu navedemo da ćemo ostatak imovine podijeliti naknado po dogovoru?

 

Također, gdje se to predaje?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nažalost, počela je ružno igrati....na moju najavu da sam podnio tužbu za rastavu braka, počele su uvrede i prijetnje da se ona tako lako neće iseliti iz kuće mojih roditelja i da ću je još dugo gledati...., ne spavamo u istoj prostoriji već duže vrijeme, ne kuha djeci, ne pere veš, ne čisti kuću, ne daje novac za režije, ne kupuje hranu ....svu plaću zadržava samo za sebe i troši za svoje potrebe.......ja mogu sve isfinancirati, ali dok se ona provodi sa ljubavnikom , na meni je sve i kuća i djeca i računi i život..........da ne spominjem njeno svakodnevno podsmijehivanje u lice.......ovo je nažalost Pakao na zemlji ne vidim način kako dalje......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnici nekretnine neka (još uvjek snahi) ponude ugovor o najmu (pismeno preporučeno i sa povratnicom ).ako odbije sklopiti ugovor o najmu tužbom traže njeno iseljenje i najam za zadnjih godina od prestanka zajedničkog života (du unazad 5 godina), uvečano za zakonske zatezne kamate (stjecanje bez osnova).

 

tužbom traži utvrđivanje i podjelu bračne stečevine (automobil...).

 

edgis.

tužbu za razvod braka podnijeti u Općinski sud premamjestu prebivališta .

podnijeti tužbu za utvrđivanjei podjelu bračne stečevine. na papir upisati sporazum kome šta i koliko.

papir predati sudu uz napomenu da je postignut dogovor.

sud će imovinu podjeliti na način nakoji ste utvrdili u dogovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Molim savjet.suprug i ja kupili smo stan 2011.g kojemu sam je vlasnik i ja otplaćujem kredit jer je on nezaposlen više od tri godine.U ugovoru za kredit ja sam dužnik a on sudužnik bez obzira na kreditnu nesposobnost,baš zbog ev. rastave braka.u braku smo 9 godina i imamo dijete od 6g.Želim se razvesti od njega.Postao je dosta agresivan,osobito kad je alkoholiziran.Gotovo svaki dan konflikti s njim i iako ja želim izbjeći rasprave pred djetetom njega nije briga ko sluša.napominjem da on nezna normalno razgovarati već je to dernjava i galama da svi susjedi čuju...I naravno prijetnje da će "nas sve odležati" jer ne podnosi moju familiju itd..Dijete uvjerava kako su moji roditelji loši.tvrdi kako ju ja "okrećem" protiv njega a ona je zapravo dovoljno velika da shvati tko je pozitivac a tko negativac pa me tješi kad ja nemogu drukčije nego plakat...Ima problema sa vlastitim roditeljima zbog čega sam i odlučila da idem u kredit samo da se maknem iz njihovog stana.Kredit je na 30 godina od čega je prve 4 godine subvencionirano od strane APN-a. Ne dopušta kršćanska obilježja po stanu jer je ateist. Radi povremeno nešto na crno ...ništa stalno.Idealno nam je dok ga nema i onda na kraju dana napravi scenu.Za dijete govori oduvijek "dijete je moje" a ja odgovaram "naše" a on opet ne "smo moje" !!??? Ova zadnja svađa je uzrokovana time što dijete nije htjelo ići u posjet u bolnicu njegovoj bolesnoj majci u Marof naravno jer joj je dosta hodanja po bolnicama zadnjih 2 mjeseca.Radije je ostala sa mnom igrati se..

Zanima me sljedeće: jasno mi je da je sve stečeno u braku bračna stečevina ali kredit je u otplati tek 2,5 godine a s obzirom da ga ja uzdržavam (tako je i u poreznoj podnešena prijava) ima li on pravo na pola stana ili tek na polovicu iznosa koji je otplaćen.Dijete mi je izrazilo želju da se tata iseli ali neznam kako???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete od 6 godina vam je izrazilo želju da se tata iseli, tim riječima!?

 

U vašoj obitelji očigledno je da postoje problemi za koje vi nastojite okriviti oca djeteta, ali moram vam reći iz ovoga što ste napisali da ste za te probleme najvjerojatnije oboje krivi i bilo bi dobro da za početak potražite pomoć u obiteljskom savjetovalištu.

 

Ovako nešto dijete izjavljuje u situacijama kada mu to postavlja kao uvjet svoje bezrezervne ljubavi prema njemu roditelj, a to nije dobro, to se još zove manipulacija.

 

".Idealno nam je dok ga nema"

Većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece kažu da nije dobro za dijete kada roditelj svoje potrebe i osjećaje izjednačuje sa djetetovim. Vi ih očigledno niste u stanju razdvojiti.

 

Prije svega radi zajedničkog djeteta potražite pomoć i podršku u obiteljskom savjetovalištu ili centru za socijalnu skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete od 6 godina vam je izrazilo želju da se tata iseli, tim riječima!?

 

U vašoj obitelji očigledno je da postoje problemi za koje vi nastojite okriviti oca djeteta, ali moram vam reći iz ovoga što ste napisali da ste za te probleme najvjerojatnije oboje krivi i bilo bi dobro da za početak potražite pomoć u obiteljskom savjetovalištu.

 

Ovako nešto dijete izjavljuje u situacijama kada mu to postavlja kao uvjet svoje bezrezervne ljubavi prema njemu roditelj, a to nije dobro, to se još zove manipulacija.

 

".Idealno nam je dok ga nema"

Većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece kažu da nije dobro za dijete kada roditelj svoje potrebe i osjećaje izjednačuje sa djetetovim. Vi ih očigledno niste u stanju razdvojiti.

 

Prije svega radi zajedničkog djeteta potražite pomoć i podršku u obiteljskom savjetovalištu ili centru za socijalnu skrb.

 

 

 

Hvala na odgovoru.U CZSS sam bila i ponovo idem idući tjedan.Zanimalo me kakva parava ima po pitanju stana i stambenog kredita ali taj odgovor nisam dobila:palacdolje:.Nije li ovo forum za pravna pitanja?!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelo bračne stečevine. nemorate čekati rješenje tužbe za razvod braka.tužbe se može podnijeti paralelno.

kako će sud odlučiti je stvar dokaza . kredit je takođe bračna stečevina.

možda bi suprug imao pravo tražiti 1/2 otplaćene svote u ime rata za kredit, koje ste otplaćivali za vrijeme trajanja zajednic.

prijetnju snimiti diktafonom i prijaviti policiji ili Općinskom državnom odvjetništv.

prijetna je ozbiljna ako kaže "sve ću vas odležati"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, nažalost imam pitanje na temu.

Moja majka se prije 6 mjeseci iselila iz kuće koju su zajednički sagradili otac i ona, ali je glasila samo na oca. Prije nekih godinu i pol pronašla je ljubavnika s kojim se vidjala oko 6 mjeseci prije nego smo saznali, kad joj je otac najavio rastavu braka, tužbom je zatražila 1/3 udjela u zajedničkoj kući na što je otac bezpogovorno pristao ( on bi na to pristao i bez tužbe, ali nama prije samog čina nije uopće najavila da to želi). Nakon toga dobrovoljno odlazi i živi s ljubavnikom i tata i ona dogovaraju sporazumni razvod. No nakon toga joj se neko vrijeme gubi svaki trag, nama su stizale prekršajne prijave od policije i silčno tako da je postupak razvoda pao u drugi plan. Prije mjesec dana pokreće tužbu za razvod i traži uzdržavanje iako zna da jedino tata radi i školuje sestru koja je na fakultetu u Osijeku. Sada tvrdi da neće otići na raspravu i uporno nam prijeti da će se vratiti kući u koju smo mi puno uložili proteklih 6 mjeseci i pokušali normalno nastavit živjeti. Zanima me postoji li mogućnost njenog povratka unatoč tome što je u tužbi napisala da ne postoji mogućnost obnove bračne zajednice i da jos uz to dobije i uzdržavanje???????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 217. Obiteljskog zakona -

 

"Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga."

 

Čl. 218. -

 

"(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

 

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

(3) Bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje samo za vrijeme nakon njezina podnošenja."

 

Čl. 219. -

 

"Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog druga."

 

Čl. 220. -

 

"(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati sredstva za život.

 

(2) U osobito opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno."

 

Čl. 221. -

 

"(1) Pravo na uzdržavanje prestaje kad razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi sklopi novi brak.

 

(2) Pravo na uzdržavanje razvedenog bračnog druga ili bračnog druga iz poništenog braka prestaje i kad taj bračni drug zasnuje izvanbračnu zajednicu ili kad postane nedostojan tog prava ili kad prestane koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

 

(3) Odredbe članka 212.a i 212.b ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način.

 

(4) Bračni drug koji je snosio troškove uzdržavanja drugog bračnog druga i nakon prestanka obveze za uzdržavanje, odnosno nakon njezina smanjenja ima pravo na povrat vrijednosti danog uzdržavanja i za vrijeme prije podnošenja tužbe kojom je tražio da se utvrdi prestanak obveze uzdržavanja, odnosno da se ta obveza smanji."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnici nekretnine neka (još uvjek snahi) ponude ugovor o najmu (pismeno preporučeno i sa povratnicom ).ako odbije sklopiti ugovor o najmu tužbom traže njeno iseljenje i najam za zadnjih godina od prestanka zajedničkog života (du unazad 5 godina), uvečano za zakonske zatezne kamate (stjecanje bez osnova).

 

tužbom traži utvrđivanje i podjelu bračne stečevine (automobil...).

 

edgis.

tužbu za razvod braka podnijeti u Općinski sud premamjestu prebivališta .

podnijeti tužbu za utvrđivanjei podjelu bračne stečevine. na papir upisati sporazum kome šta i koliko.

papir predati sudu uz napomenu da je postignut dogovor.

sud će imovinu podjeliti na način nakoji ste utvrdili u dogovoru.

 

Imam pitanje u vezi nekretnine, pretpostavljam da ovaj model u mom slučaju neće funkcionirati, ali mozda imate kakav savjet. Već sam u jednom postu napisala kako je majka vlasnica 1/3 a otac dakle ostale 2/3 kuće. Ona je istu dobrovoljno napustila prije 6 mjeseci, mi smo nakon toga gradili i ulagali, i ona nam sad prijeti povratkom. Zanima me što se događa u takvim slučajevima, mislim ne možemo kuću doslovno podijeliti, a zajedniči život je nemoguć jer je bračna zajednica prestala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam pitanje u vezi nekretnine, pretpostavljam da ovaj model u mom slučaju neće funkcionirati, ali mozda imate kakav savjet. Već sam u jednom postu napisala kako je majka vlasnica 1/3 a otac dakle ostale 2/3 kuće. Ona je istu dobrovoljno napustila prije 6 mjeseci, mi smo nakon toga gradili i ulagali, i ona nam sad prijeti povratkom. Zanima me što se događa u takvim slučajevima, mislim ne možemo kuću doslovno podijeliti, a zajedniči život je nemoguć jer je bračna zajednica prestala.

 

Neka otac isplati majčin dio u stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija