vpajic objavljeno: 13. kolovoz 2013. objavljeno: 13. kolovoz 2013. Poštovani, U tvrtci kontinuirano radim od 01.05.2012. godine, a s poslodavcem sam u tromjesečnim periodima potpisivao ugovor o djelu do 01.06.2013. godine. Od 01.06.2013. godine s poslodavcem sam sklopio ugovor o radu. Ipak, rad kojeg sam obavljao za poslodavca u periodu od 01.05.2012. do 01.06.2013. godine je bio po svojoj vrsti i naravi istih obilježja kao i onaj nakon 01.06.2013. godine iako su ugovori svojim nazivom bili različiti. Dakle, iako nisam stupio u radni odnos sve do lipnja 2013. godine, rad kojeg sam prethodno (od 01.05.2012. godine) obavljao za poslodavca imao je karakteristike nesamostalnog rada u prostorijama poslodavca, na opremi poslodavca, a često sam odlazio i na slubena putovanja prema nalogu poslodavca (tj. obavljao sam de facto isti posao kao i nakon potpisivanja ugovora o radu). Zanima me može li se zakonskom presumpcijom smatrati da sam u radnom odnosu bio od 01.05.2012., a ne tek od 01.06.2013. godine s obzirom na obilježja posla? Konkretno, to me zanima radi ostvarivanja prava na godišnji odmor na kojeg prema zakonu o radu imam pravo tek 6 mjeseci nakon ostvarivanja radnog odnosa. Srdačan pozdrav i unaprijed hvala na pomoći, Citiraj
burn odgovoreno: 13. kolovoz 2013. odgovoreno: 13. kolovoz 2013. Ne može se zakonskom presumpcijom ništa smatrati, već bi trebali imati sudsku presudu kojom je utvrđeno da se u radnom odnosu od tada i tada. Godišnji odmor je pravo iz radnog odnosa, a ugovor o djelu nije ugovor radnog odnosa nego ugovor obveznog prava. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.