Jump to content

Opomena pred tužbu - hitno!


dara068

Preporučene objave

Poštovani,

već sam pisala o ovom problemu, ali okolnosti su se promjenile. Naime, dobila sam od majke, koja je vlasnica kuće u kojoj živim sa suprugom, opomenu pred tužbu za iseljenje u kojoj navodi da ako ne iselimo do 01.09., a opomenu smo primili 09. kolovoza, da će potraživati najamninu za vrijeme našeg boravka u kući (ja živim 5, a suprug 2 godine na ovoj adresi i to je bilo uz njeno odobrenje, imamo izjave javnih bilježnika da oboje živimo na toj adresi, ali je tu suglasnost u opomeni povukla). U opomeni stoji da ako iselimo 01.9. neće ništa potraživati. Međutim, nama je trenutno gotovo nemoguće iseliti u tom roku. U opomeni također stoji da će vlasnica ako ne iselimo biti primorana poduzeti daljnje korake t.j. tužbu. Oni trenutno žive u garsonjeri koja ima zaseban ulaz, ali je dio iste kuće u kojoj mi živimo. Tu garsonjeru smo mi opremili, a oni su promjenili bravu. Nismo na to reagirali. U opomeni također stoji da sam je ja ometala u korištenju nekretnine koja je njezino vlasništvo, što nije istina, čak imaju i ključ od stana u kome mi živimo i tijekom boravka su i ulazili unutra. Jedino što sam molila je da se dogovaramo oko vremena njihovog boravka ovdje i da pokucaju na vrata kad ulaze u stan u kome mi živimo. Naš usmeni dogovor je bio da, kako moji roditelji najveći dio godine žive u drugom gradu, mi brinemo o kući, što smo i činili. Optužuje nas također da smo bez njenog znanja preuređivali stan, što također nije istina - bili su obavješteni o svim novim stvarima koje smo kupili i zamjenili starima. Suprug i ja ne znamo što da radimo. Ako podigne tužbu, jasno mi je da će je dobiti, a opet iseliti do 01.9. ne možemo iz nekoliko razloga. Moja pitanja su da li je poželjno preko odvjetnika odgovoriti na opomenu koju smo zaprimili i koliko bi mogao trajati proces ako zaista podigne tužbu? Da li bi mogli nekako dobiti produženje roka iseljanja za 4,5 mjeseci? Imate li ideju koliko bi na kraju procesa suprug i ja trebali platiti odvjetničke troškove (njihovog i našeg) i ima li vrijednost na sudu usmeni dogovor koji smo imali da ne moramo plaćati stanarinu, jer održavamo kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vašu majku je neko pogrešno uputio .

trebala je prvo ponuditi ugovor o najmu . ako odbijete ugovor o najmu tada može tražiti iseljenje i stanarinu za zadnjih 5 godina (stjecanje bez osnova) uvečenu za zakonske kamate.

 

ako stigne tužba na tužbu obvezno odgovorite .

u odgovoru navedite da ste ustanu uz njeno odobrenje sa obvezom čuvanja kuće za besplatno stanovanje na neodređeno ali uz obvezu da plaćate račune za utrošenu vodu,struju ,plin itd. navedite daste plaćali komunalnu naknadu iako to nije dogovoreno.

tvrdnje potvrdite i dokazima (računima ) ako ste i plaćali navedene troškove (račune).

nemojte osporavati tužbu. samo navedite da u kući živite uz odobrenje vlasnika, na neodređeno vrijeme ( do drugog stambenog zbrinjavanja) uz obvezu plaćanja nastalih troškova za režije.

postupak se može otegnuti godinama uz minimalni trošak i obvezu da vam osigura drugi odgovarajuči smještaj ako traži brzo iseljenje.

kuću nekoristite bespravno .

 

proučite zakon o najmu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kao prvo veliko vam hvala na odogovoru i savjetima.

Na kraju te opomene koju smo zaprimili piše da ako se ne iselimo u navedenom roku (01.9.) i ne postupimo u skladu s opomenom da će moja majka biti prisiljena pokrenuti odgovarajuće sudske postupke radi zaštite svojih vlasničkih prava. Da li vam je možda jasno da li se pod tim smatra da će nam nakon što ne iselimo 01.9. poslati Ugovor o najmu ili podnijeti tužbu? Ako nam pošalje Ugovor o najmu, koliki rok nam najkraći rok može dati za iseljenje i ako ga odbijemo i ona podnese tužbu, da li i onda može dobiti najamninu za proteklih pet godina iako smo tu bili uz njeno odobrenje i održavali kuću?

Možda je ovo glupo pitanje, ali može li nam nakon ove opomene poslati Ugovor o najmu ili joj sad preostaje samo tužba ako ne iselimo do 01.9.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još uvjek može poslati prijedlog za sklapanje ugovora o najmu,što je za vas nepovoljno.

ali predpostavljam da če krenuti tužbom,što je za vas povoljnije.

možete dokazivati da kuću koristite uz odobrenje vlasnika, sa ugovorenom obvezom čuvanja kuće umjesto najamnine, uz plaćanje svig obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim vas još odgovor na ova dva pitanja.

1. Što ako bi prihvatili ugovor o najmu - onda nas ne bi tužila?

2. Ako ga odbijemo da li nas i onda mora tužiti, samo što u tom slučaju može dobiti i stanarinu za zadnjih pet godina ili nam samo može dati rok nakon koga moramo iseliti?

3. Ako ponudi ugovor o najmu i mi ga odbijemo, da li ima nade da na sudu dokažemo da nije bilo stjecanja bez osnova i ne platimo stanarinu za 5 godina unatrag?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija