Jump to content

Otkaz nakon bolovanja - molim savjet


anonimno

Preporučene objave

Kod poslodavca (GAZDE) sam zaposlen od 10.07.2004. Par dana prije toga je djelatnik sa kojim sam trebao raditi u trgovini doživio saobraćajnu nesreću te je do današnjeg dana još na bolovanju a ja sam od početka rada pa do (oko) 10.01.2005 radio sam u trgovini od 08 do 17 sati. Otkako sam dobio novog kolegu radno vrijeme trgovine je produženo ali i naše radno vrijeme isto tako pa sam radio jedan tjedan od 08 do 15 a drugi tjedan od 08 do 18 sati plus svaku drugu subotu. To tjedno iznosi 45 sati (po ugovoru trebam raditi 40 sati), a osim toga morali smo ostajati prekovremeno jer organizacija posla od strane gazdinog sina je bila na "zavidnom nivou gluposti". Uglavno za vrijeme otkako radim za tog gazdu odradio sam 750 sati prekovremenog rada koji mi nikad nije bio plaćen. Uz to želim reći da sam i dio plaće dobivao "na ruke" ali pošto imam 51 godinu nisam bio u mogućnosti da se protiv toga bunim jer vjerujte nije lako naći posao u tim godinama. Normalno da godišnji odmor za 2004. godinu nisam smio koristiti jer sam bio jedini prodavač u trgovini. Nakon 11. mjeseca 2005 rezultati poslovanja se naglo pogoršavaju jer gazdin sin baš i nije osposobljen da vodi trgovinu na veliko i malo te zbog nenaplaćenih računa i ostalih problema obavljanje poslova meni i mojem kolegi postaje sve teže i teže. Tada gazda određuje da ja odem 6 dana na godišnji a kad se vratim isto tako će učiniti i moj kolega. Na G.O. sam ostao 08.05.2006 ali sam nakon 3 (tri) dana potražio liječničku pomoć zbog jakih bolova u leđima te mi je liječnik 11.05.2006 otvorio bolovanje. Sutradan tj. 12.05.2006 sam namjeravao reći gazdi da sam na bolovanju ali on je nazvao mene da mi kaže da 13.05.2006 dođem kod njega u firmu gdje me čeka da potpišem Rješenje o sporazumnom prekidu radnog odnosa što sam ja odbio sa obrazloženjem da sam od dan ranije na bolovanju. Za vrijeme liječenja bolesti nekako sam pokupio virusnu tešku upalu pluća zbog koje sam još na bolovanju (doznake uredno dostavljam gazdi) a liječnička komisija je odlučila da mi bolovanje prestane 10.07.2006. Pošto sam u kontaktu sa gazdom pokazao mi je Rješenje o prestanku radnog odnosa sa otkaznim rokom od mjesec dana koje će mi uručiti nakon prestanka bolovanja.Obzirom da sam radni odnos zasnovao 10.07.2004 gazda je želio izbjeći 2 godine neprekidnog rada zbog otpremnine (što i piše u rješenju o otkazu) ali zbog bolovanja ja sam i taj preduvjet ispunio pa me zanima ako mi neko može savjetovati da li mogu:

1.Ostvariti pravo na otpremninu,

2.Ostvariti pravo da mi plati prekovremene sate (oko 750 sati) i

3.Prijaviti (i gdje) za primanje dijela plaće "na ruke"

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitavši Vaše pismo, nameće se više pitanja kaja su nedorećena, pa ću Vam probati odgovoriti na temelju pretpostavki oko nedorećenosti.

1. Da, imete pravo na otpremninu.

2. Da, možete ostvariti pravo da Vam plati prekovremene sate, pod uvjetom da možete dokazati da ste ih zaista i odradili.

3. Primanje plaće na ruke, samo po sebi nije protuzakonito, osim (pretpostavljam) ako ste mislili na primanje plaće na koju nisu obračunati i plaćeni porezi, doprinosi i prirezi. Prijaviti ga možete za svako Vaše pravo Inspekciji rada (koji dosta dobro funkcioniraju u Zgarebu, a u manjim mjestima u pravilu i nefunkcioniraju baš).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija