vrapce71 objavljeno: 27. kolovoz 2013. Dijeli objavljeno: 27. kolovoz 2013. Ne znam kako početi. Supruga je otišla od mene 22.07.s dvoje naše djece(15 i 11.5) jer smo se posvađali,a zapravo se nismo slagali mjesec-dva prije toga.Tog dana sam završio u policiji zbog obiteljskog nasilja(nije bilo fizičkog već verbalnog i razbio sam u efektu jedan stolić)Verbalnog je zapravo bilo obostrano,mada sam ja nadrapao.Dan poslije kada me je sudac pustio,otišao sam odmah na posao,suprugu i djecu sam zvao,nitko mi se nije javljao.Kada sam došao nakon posla u naš stan imao sam što vidjeti.Temeljito "očišćen" stan,kompletna garderoba supruge i djece,posteljina,televizori,veš mašina,sušilica...Zvao sam policiju,napravili su zapisnik i rekli mi da to čuvam kada će biti brakorazvodna parnica.Prvih 7 dana nisam nikako vidio djecu,tražio sam ali se nije htjela javiti(privremeno su se preselili kod kumova),a od 01.08. je supruga unajmila stan u Gajnicama.Naš stan je inače u kvartu do.Kćer je morala pitati mamu,kada sam ju nazvao,da li smije reći tati da su se preselili.Sin mi je svaki dan u kvartu bio po 5-6h,a do mene nikako da dođe.I to sam najviše spočitavao supruzi,da je prava majka sama bi rekla sinu da navrati kod tate da vidi kako je,ali valjda je uživala,i uživa,da su djeca više uz nju.Ukratko,u ovih mjesec i nešto dana djeca su bila kod mene 2x na ručku,sin sada skoro svaki dan vidim, dođe po 1,5h do mene,čujemo se svakodnevno,pišemo si poruke za laku noć itd...uglavnom ide na bolje,u što nisam ni sumnjao,jer me djeca stvarno vole i bio sam i bit ću dobar otac..I supruga je stvarno dobra majka.Djeca su se izjasnila da bi bila najsretnija da se vrate doma i da svi skupa živimo u našem stanu,ali da se mi dogovorimo.Supruga neće niti čuti,čak je već kupila dio namještaja u unajmljenom stanu.Nju nisam do sada niti vidio,ne želi me vidjeti. I sada me zanima ono najvažnije!!Mirim se s time da se neće vratiti,ali NE ZNAM koja prava imam glede druženja s djecom.Koliko znam,neće tako brzo biti pokrenuta brakorazvodna parnica(a i da bude to traje do godinu dana)jer pretpostavljam da se ne žuri.Razloge znam,ali nisu za moja pitanja sada bitni.NE ZNAM koja prava jedan roditelj ima naspram drugoga u odgoju djece i druženju s njima ako su formalno još uvijek u braku.Tražim od nje da su djeca jedan tjedan(ili dva) kod mene,a isto toliko kod nje.Djeca se s time slažu samo žele da se nas dvoje dogovorimo.Ona neće niti čuti,nudi da su djeca preko tjedna kod nje,a vikendom kod mene.Razlog-jer je ona majka.Ja sam se uvijek sve brinuo oko škole,pomagao im oko zadaća,išao na informacije,naročito oko kćeri s kojm sam svakodnevno radio sve zadaće,pogotovo matematiku i strane jezike.Nije mi uopće problem niti kuhati,kupit ću novu veš mašinu,posteljinu za djecu,sve što treba.Da li ona uopće ima pravo otići s djecom i braniti mi pola-pola život s djecom.Pisao sam mail Centru za socijalnu skrb,ali nema odgovara već tjedan dana.A uskoro škola počinje.I nemam uopće ravnopravnost u odgoju u ovih mjesec dana.Sin je svaki dan po 5h vani,a ostatak dana na kompu,što bih mu ja pola skratio.Kćer je išla svaki drugi dan spavati kod prijateljice,mene niti se pitalo.Ne bih niti znao da mi kćer u tel.razgovoru nije rekla.Jednostavno,ne znam koja prava imam,a koja nemam.Pisao sam i njoj,kada sud donese odluku jednog dana poštivat ću je kakva god bila,ali do tada,dok smo god formalno u braku,mislim da imam pravo ovo što tražim. Molim pomoć i savjete. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Gringo odgovoreno: 28. kolovoz 2013. Dijeli odgovoreno: 28. kolovoz 2013. Vi morate, prije svega, biti smireni i suspregnuti se od bilo kakvih svađa, a naročito razbijanja stolića. Kada centar bude davao svoje mišljenje, a sud donosio odluku, stalno će vam izvlačiti tu prijavu za nasilje kako bi vam ograničili kontakte sa djecom. Kako je završila ta prijava, prekršajno ste sankcionirani, žalili ste se ili? Što se tiče skrbi oko djece, vi u ovom trenutku imate posve jednaka prava i dužnosti kao i djetetova majka. Odnosno pravo djece je da imaju u svom životu podjednako oba roditelja. Bitnu ulogu igrat će i volja i mišljenje djece jer djeca više nisu objekt odnosa roditelja već subjekt, sa određenim procesnim pravima. Sa nadležnim institucijama komunicirajte isključivo pisanim putem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Strawinsky odgovoreno: 28. kolovoz 2013. Dijeli odgovoreno: 28. kolovoz 2013. (...) jer me djeca stvarno vole i bio sam i bit ću dobar otac..I supruga je stvarno dobra majka.Dobra majka? Stvarno to mislite? Ah da, postavit će vam (ako već nisu) ovo pitanje na CZSS. Ok, možda je dobra u smislu da se brine za stan, hranu, odjeću, potrepštine, Vi ćete to najbolje znati. U tom slučaju je dobra hraniteljica, ali ne i odgojiteljica jer nijedna majka se ne može smatrati u cjelini dobrom ako samovoljno, bez dogovora s ocem, odvodi djecu u nepoznatom pravcu te otežava, onemogućava kontakte s djecom, na bilo koji način negativno utječe na djecu ili utječe na negativnu percepciju oca, čime šteti vlastitoj djeci i vrši psihološko nasilje nad ocem djece. Vi i vaša djeca imate svoja prava. Ako na početku teksta Obiteljskog zakona piše da su roditelji ravnopravni, a nije još bilo brakorazvodne parnice u kojoj bi se definirali odnosi glede djece, ne vidim s kojim pravom dotična gospođa sebi uzima za pravo bez dogovora uzimati djecu k sebi? Sukladno Obiteljskom zakonu zatržite na sudu tzv. privremenu mjeru u kojoj izražavate želju da djeca, dok se bračni odnosi ne riješe ili raskinu, budu polovicu vremena kod Vas. Ne dajte se previše manipulirati onom prijavom. Vjerojatno ste djelovali u afektu. Nadalje, ako ste se do sada dobro brinuli za djecu, onda vrijedi da je "otac otac"! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.