Jump to content

Pravo na otpremninu-teški invaliditet/mirovina


Siva

Preporučene objave

Otac mi je imao težak moždani udar te je ostao teški invalid (nekomunikabilan i nepokretan). Ima uvjete za prijevremenu mirovinu. Nisam sigurna da li je bio predao u firmi zahtjev za odlazak u mirovinu ili je čekao da firma počne slati ljude u mirovinu. Uglavnom, firma bi mu sada, ako je moguće, dala sporazumni otkaz kao tehnološkom višku, no on ne može za sebe ništa potpisivati, a mi još uvijek nemamo nikakvo rješenje o njegovoj (ne)sposobnosti, samo liječničke nalaze. U slučaju da to rješenje još ne dobijemo, da li postoji ikakav način da mi potpišemo ugovor o otkazu umjesto njega? I da li ima pravo na otpremninu? Jer ako ne ode sada u prijevremenu mirovinu, morati će po sili Zakona u invalidsku, a onda je otpremnina puno manja, ako je uopće i bude. Molim za savjet.

uređeno: od burn
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče toga da vi odlučujete umjesto oca, imajući u vidu trenutno njegovo stanje, možete pokrenuti izvanparnični postupak lišavanja oca poslovne sposobnosti, te od nadležnog CSS-a tražiti da vas imenuje za posebnog skrbnika ocu. Dalje (za mirovinu) ćete vidjeti, moram priznati kako nisam 100% siguran da će to proći ovako kako ste opisali (osim ako je otac predao zahtjev, onda da). Možda netko drugi ovdje ima više informacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema potrebe da Vi išta potpisujete. NAime, ne postoji sporazumni otkaz zbog tehnološkog viška, postoji samo sporazumi raskid ugovora o radu. Taj zadnji bi Vaš otac trebao potpisati ali sugeriram Vam da poslodavac donese Odluku o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu, jer tu odluku otac niti itko ne mora potpisati (jer je jednostrana izjava volje a ne dvostrana kao sporazum) a temeljem te Odluke otac sigurno ima pravo na otpremninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru. U firmi su rekli da mu po Zakonu ne mogu dati otkaz dok je na bolovanju. Naime, prije 7 mjeseci je imao taj moždani i normalno, od tada je na bolovanju. Doktorica je pred mjesec dana predala papire za invalidsku mirovinu jer kaže da tako mora zbog zakona. Papire su nam vratili sa mirovinskog govoreći da im nešto fali i da je krajnji rok da ih kompletne dostavimo 15.9. inače će se postupak obustaviti. Nismo još predali dokumente jer čekamo kako će se situacija odvijati. Mi nismo za to da on ide u invalidsku, već bi voljeli, budući da ima pravo na prijevremenu i firma mu želi isplatiti otpremninu, da on dobije otkaz i onda da predamo zahtjev za prijevremenu. Ne znamo da li njegova doktorica u ovakvoj situaciji može njemu prekinuti bolovanje i da ga firma stavi na godišnji (ima 28 dana) i da mu za vrijeme trajanja godišnjeg da otkaz? Ili mu ipak može dati otkaz dok je na bolovanju budući da je radno nesposoban? I ako se to može, koja potvrda o njegovoj radnoj nesposobnosti bi nam za to bila potrebna? Unaprijed hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Sivi,

 

Evo možda pomoć u rješavanju problema, mada nisam siguran koliko će tebi pomoći:

Citiram:

"Što se tiče povezanosti privremene nesposobnosti za rad i otkazivanja ugovora o radu važno je naglasiti da poslodavac ne može radniku otkazati ugovor o radu ako je kod radnika nastupilo privremeno smanjenje radne sposobnosti iz profesionalnih razloga (ozljeda na radu ili profesionalna bolest).

 

To znači da u drugim slučajevima poslodavac može i za vrijeme trajanja bolovanja radniku otkazati ugovor o radu s tim da mu kod redovitog otkazivanja ugovora o radu u kojem postupku se utvrđuje i trajanje otkaznog roka, otkazni rok ne teče.

 

Kako kod izvanrednog otkaza ugovora o radu nema otkaznog roka to radni odnos prestaje s danom uručenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu.

 

Ono što je vrlo bitno naglasiti je da u slučaju da smatrate da Vam je poslodavac nezakonito otkazao ugovor o radu (ako se radi o otkazu od strane poslodavca) imate rok od 15 dana da prigovorite odluci jer u protivnom ćete izgubiti pravo da zaštitu tražite sudskim putem."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija