Jump to content

Prednost zapošljavanja u školi


lela2010

Preporučene objave

Moj problem je sljedeći: profesor sam razredne nastave sa položenim stručnim ispitom. Na teritoriji općine u kojoj živim otvorilo se radno mjesto učitelja. Konkurirala sam na radno mjesto, i kao jedina u općini sa zvanjem profesora razredne nastave nadala sam se poslu. Međutim, u školu je primljen neko ko živi, ne samo na teritoriji druge općine, nego druge županije i to osoba bez stručnog ispita.

Od žalbe Prosvjetnoj inspekciji nikada ništa ne bude- natječaj se poništi, raspiše novi i opet ista osoba biva primljena.

Interesira me kakva su moja prava i kome se dalje mogu obratiti za pomoć, s obzirom da imam teritorijalnu prednost i prednost stručnog ispita.

Dosta mi je toga da zbog političkih veza već godinama ne mogu dobiti posao!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...jer bi bilo više reda, ali i više prethodnog posla raznim službama prateći stanje svakodnevnom ako i procedura ustanovama? Kad bi zanemarili diskreciono pravo izbora među kandidatima koji jednako ispunjavaju uvjete, pozivajući se na kompetencije koje se kome možda više sviđaju ili više odgovaraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači da je jedini način nalaženja posla, u prosvjeti i općenito u našoj državi, naći jaku vezu i debelo iskeširati određeno radno mjesto.

I onda političari pričaju o borbi protiv mita i korupcije, a oni prvi primaju mito- jer točno znam da je u ovom mom slučaju predsednik jedne političke stranke bio plaćen da bi uticao na članove Školskog odbora ( 5 od ukupno 7 članova pripada toj političkoj stranci).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije jedini, ali je vrlo učestao (onaj Halo...) Nisu ljudima nepoznati ni vrlo konkretni primjeri izvjesnog iznosa novca (adrese razne), ni izvjesnog broja ŠO sa svim članovim koje imenuje osnivač iste stranačke pripadnosti (razlozi su druge naravi), ni pribrajanje toj skupini onog kritičnog neparnog glasa po raznim ključevima, halo Bing i vreća nepotizma, more drugih primjera... Dapače, oni najotvoreniji će vam reći da je "zauzeto", a natječaj formalan.

Sve to nije dovoljan razlog za odustanak, jer onda bi se sve pretvorilo u apsolutnu hrpu onih koji usluge duguju vječnom lojalnošću (čija je svrha također druga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima.

 

Nov sam na ovom forumu i ne snalazim se najbolje ali imam jedno pitanje i molim za savjet ili pomoć.

 

Moja situacija je ovakva:

Radim u OŠ na mjestu učitelja TZK na neodređeno nepuno radno vrijeme (20 sati tjedno). Radim već punih pet godina sa tom satnicom i kroz to vrijeme bez obzira što sam se javljao ama baš na svaki natječaj NISAM uspio dopuniti satnicu. Uvijek se pojave neki "vezisti", prijatelji, kumovi itd...

Iskreno dosta mi je više toga.

 

Da li ja kao osoba koja 5 god. radi na neodređeno nepuno radno vrijeme, koja je isto tako i u evidenciji ureda državne uprave, imam određenu prednost pri zapošljavanju u odnosu na osobu kojoj bi taj posao za koji se javljamo bilo prvo zapošljavanje?

Po zakonu piše da se "može" zaposliti osoba sa nepunom normom bez natječaja, kolektivni kaže da "posebnu prednost" imaju osobe koje se u uredu državne uprave vode kao osobe sa nepunom neodređenom satnicom.

E sad ravnatelj ide po svojem i pokušava uhljebiti svog igrača po političkoj vezi (klasika). Zaposlio je jednog tehnološkog viška na 7 sati kojeg mu je poslao ured, a na 33 sata preostale satnice raspisao natječaj. A šta je sa nama koji radimo na nepuno radno vrijeme ( u evidenciji nas ima ČETVERO ). Ta satnica je mogla koristiti za popunjavanje normi dvjema osobama :(

 

Prijavio sam se na natječaj i mislim se žaliti na odluku ŠO.

 

Koje su moje ostale mogućnosti?

Kome da se obratim?

Ima li smisla moja borba?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 3 godina kasnije...

Puno hvala na odgovoru. Htjela bih pitati jos nesto, dakle na istih raspisanih 9 sata neposredne nastave se javlja osoba koja ima 18 sati u istoj skoli na neodredjeno i polozen PPDMI i ne može (bar po meni) prihvatiti svih 9 sati jer bi bio u 5 sati prekovremenog rada na neodredjeno, i osoba odgovarajuce strucne spreme koja nema do kraja položen PPDMI (ja) nego ga sada polaže, i moze prihvatiti svih 9 sati. Da li se na natječaju moze dio satnice dati njemu, a drugi dio meni, ili kako to ide u takvim situacijama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ravnatelj je mogao temeljem kolektivnog ugovora  nastavniku koji ispunjava uvjete tog radnog mjesta  ponuditi dopunu satnice do punog radnog vremena bez natječaja, a za ostatak raspisati natječaj. Obzirom da to nije učinio već raspisao natječaj, pretpostavljam da misli uzeti novog čovjeka.

Može i dio satnice dati njemu i dio Vama, ali to ravnatelji rijetko rade radi nepotrebnih komplikacija u organizaciji nastave. Dakle sve se može. No ponavljam ono od prijašnjeg posta, ako se javi neka druga osoba s kompetencijama, ravnatelj ne smije predložiti osobu bez kompetencija odnosno Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne misli uzeti novog covjeka, vec sr je kolega vec za vrijeme raspisanog natjecaja predomislio i prijavio na natjecaj. Ima još jedan kandidat koji ispunjava sve uvjete (a to je moja kcer) ali ce se ona povuci sa natjecaja jer sada prolazi testiranja na drugoj skoli da prijeđe sa ug za zamjenu ravnatelja na ug na neodređeno.

Ako sam dobro shvatila, znaci školski odbor odnosno ravnatelj njemu prilikom izbora po ovom natjecaju, moze dodijeliti tih 4 sata a meni ostalih pet?

 

Dakle, ako nisam dobro pojasnila - samo nas je 3 kandidata od kojih ce se jedan povuci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate formalne uvjete po Pravilniku o stručnoj spremi, vi niste nestručni. Nestručan bi bio npr. prof. poviejsti na mjestu uč. matematike. Ali kao što sam već napomenuo ranije, ravnatelj ne smije šk. odboru predložiti Vas ukoliko se javi osoba koja ima kompetencije. E sad, ako raspodijeli mjesto na 2 dvoje, a ima još kandidata s kompetencijama, svakako otpadate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neizmjerno zahvaljuem na odgovoru. I moram postavitu jos jedno pitanje i onda ce mi biti sve razjašnjeno na cemu Vam se još jednom puno zahvaljujem. Moze li se moja natjecajna dokumentacija smatrati nepotpunom (kako je proglasena) ako nije priložena potvrda o pedagoškim kompetencijama (koje još nisam stigla završiti do kraja) a u natječaju piše da se potvrda treba priložiti ostaloj trazenoj dokumentaciji UKOLIKO JE KANDIDAT IMA  (cak sam prilozila potvrdu da pohadjam PPDMI).

IMG_20190307_141246.png

uređeno: od Arvena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija