Jump to content

Zapošljavanje školskog knjižničara


škole

Preporučene objave

Poštovani,

Pravilnik o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu (NN 47/96) definira uvijete za zapošljavanje školskog knjižničara.

 

 

Citiram čl. 2. navedenog Pravilnika:

 

 

28. Školski knjižničar - diplomirani bibliotekar

- profesor hrvatskog jezika i književnosti, s tim da u roku 2 godine položi stručni ispit za bibliotekara

- profesor komparativne književnosti ili diplomirani komparatist, s tim da u roku od 2 godine položi stručni ispit za bibliotekara

- profesor s više od 5 godina iskustva u školi, s tim da u roku 4 godine završi dodiplomski studij za bibliotekara

- profesor s više od 10 godina radnog iskustva u školi, s tim da u roku 2 godine položi ispit za bibliotekara

- učitelj ostalih struka, prema posebnom odobrenju Ministarstva prosvjete i športa

 

[h=1]Također, Pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja u knjižničarskoj struci (NN 28/11) naglašava uvjete za stjecanje zvanja diplomiranog knjižničara, dakle i osobe koja se zapošljava u školi na radnom mjestu školskog knjižničara. [/h] Citiram čl. 2. za zvanje diplomirani knjižničar:

– završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s najmanje 60 ECTS bodova iz programa knjižničarskog usmjerenja, odnosno studij knjižničarskog usmjerenja kojim je stečena visoka stručna sprema sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ili

– završen drugi preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno studij kojim je stečena visoka stručna sprema sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, uz obvezu stjecanja 30 ECTS bodova iz programa knjižničarskog usmjerenja u roku od 3 godine od dana zapošljavanja, te

– položen stručni ispit za diplomiranog knjižničara.

Molim Vas možete li mi odgovoriti na nekoliko pitanja:

1. Po kojem Pravilniku je škola obvezna postupiti prilikom zapošljavanja školskog knjižničara?

2. Osoba u radnom odnosu na neodređeno vrijeme u osnovnoj školi na radnom mjestu učitelja hrvatskog jezika želi se u toj istoj školi kandidirati na upražnjeno radnom mjesto školskog knjižničara. Ima završen diplomski sveučilišni studij (hrvatski jezik), međutim nema položen stručni ispit za diplomiranog knjižničara i nema onaj minimum od 30 ECTS bodova iz programa knjižničarskog usmjerenja (ako gledamo Pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja stručnih zvanja u knjižničarskoj struci)

3. Ima li škola u ovom slučaju obvezu raspisivanja natječaja za školskog knjižničara?

4. Ako ima tu obvezu i na natječaj se javi diplomirani knjižničar koji je završio studij knjižničarskog usmjerenja, ima li on u ovom slučaju prednost pri zapošljavanju?

Unaprijed se zahvaljujem.

Primite srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija