Jump to content

Dozvola susjeda za adaptaciju-dogradnju

andreja09

Preporučene objave

Imam kuću koja je izgrađena prije 1968., bez građevinske, ali je sada legalna, u potpunosti.

Napravila bi slijedeće radove: zatvorila dio terase (nekih 10m2), što bi uključivalo i djelomiočno podizanje krova.

Zemljište je usko, te sam sa strane do jednog susjeda 1m, a do drugog 0.5m.

Da li će mi biti potrebna suglasnost susjeda za ove radove?

Kako se ta suglasnost traži? Da li je ja pribavljam, da li je pribavlja "općina" pozivom, i ako da, kako se taj poziv šalje, da li se pismeno pozivaju putem pošte ili pozivom na oglasnoj ploči?

Naime, jedan susjed je problematičan, bojim se da bi iskoristio priliku da traži neku financijsku naknadu (a opet, dio njegove kuće i garaža nemaju građevinsku dozvolu, nisu legalni i nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Drugi susjedi ne vjreujem da bi radili problem, no kuća ima 3 vlasnika, od kojih jedna ne živi u ZGB, tuži se sa ostalim suvlasnicima i ne vjerujem da bi davala suglasnost, čisto jer nema interesa.

Dakle, ja ne bi mijenjala vanjske gabarite kuće, samo bi se terasa preuredila u dječju sobu.

Ako postoji ikakav način da se izbjegne suglasnost susjeda ili da ih se pozove putem oglasne ploče u općini (što oni ne bi vidjeli, pretpostavljam).

Inače, cijela kuća ima oko 150m2.

Puno hvala ako netko ima kakav savjet!

Dijeli na drugim stranicama

Imam kuću koja je izgrađena prije 1968., bez građevinske, ali je sada legalna, u potpunosti.

Napravila bi slijedeće radove: zatvorila dio terase (nekih 10m2), što bi uključivalo i djelomiočno podizanje krova.

Zemljište je usko, te sam sa strane do jednog susjeda 1m, a do drugog 0.5m.

Da li će mi biti potrebna suglasnost susjeda za ove radove?

Kako se ta suglasnost traži? Da li je ja pribavljam, da li je pribavlja "općina" pozivom, i ako da, kako se taj poziv šalje, da li se pismeno pozivaju putem pošte ili pozivom na oglasnoj ploči?

Naime, jedan susjed je problematičan, bojim se da bi iskoristio priliku da traži neku financijsku naknadu (a opet, dio njegove kuće i garaža nemaju građevinsku dozvolu, nisu legalni i nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Drugi susjedi ne vjreujem da bi radili problem, no kuća ima 3 vlasnika, od kojih jedna ne živi u ZGB, tuži se sa ostalim suvlasnicima i ne vjerujem da bi davala suglasnost, čisto jer nema interesa.

Dakle, ja ne bi mijenjala vanjske gabarite kuće, samo bi se terasa preuredila u dječju sobu.

Ako postoji ikakav način da se izbjegne suglasnost susjeda ili da ih se pozove putem oglasne ploče u općini (što oni ne bi vidjeli, pretpostavljam).

Inače, cijela kuća ima oko 150m2.

Puno hvala ako netko ima kakav savjet!

za adaptaciju postojećeg objekta u postojećim "gabaritima"ne trebate tražiti suglasnost susjeda.

za dogradnju postojećeg objekta (povećanjem kvadrature-kubature) morate tražiti "dozvolu za dogradnju" objekta od lokalnih nadležnih ureda sukladno prostorno planu. u postupku, uvid u vaš predviđeni zahvat u prostoru, biti će službenim putem pozvani i susjedi kao stranke u postupku.

za adaptaciju postojećeg objekta u postojećim "gabaritima"ne trebate tražiti suglasnost susjeda.

za dogradnju postojećeg objekta (povećanjem kvadrature-kubature) morate tražiti "dozvolu za dogradnju" objekta od lokalnih nadležnih ureda sukladno prostorno planu. u postupku, uvid u vaš predviđeni zahvat u prostoru, biti će službenim putem pozvani i susjedi kao stranke u postupku.

Hvala!

Gabariti u tlocrtnom smislu ostaju. Kvadratura se ne mijenja, no pretpostavljam da se promjenom namjene terase u sobu mijenja kubatura.

Šta znači "pozv službenim putem" ? Oglasna ploča ili preporučena pošiljka?

Naime, s obzirom da je zahvat manji, ako mi ne treba dozvola za gradnju, ne bi niti angažirala arhitekta, jer opseg radova nije velik.

Hvala!

Gabariti u tlocrtnom smislu ostaju. Kvadratura se ne mijenja, no pretpostavljam da se promjenom namjene terase u sobu mijenja kubatura.

Šta znači "pozv službenim putem" ? Oglasna ploča ili preporučena pošiljka?

Naime, s obzirom da je zahvat manji, ako mi ne treba dozvola za gradnju, ne bi niti angažirala arhitekta, jer opseg radova nije velik.

ako vas dobro razumijem, imate namjeru kako sami kažete "djelomično povisiti krov", što automatski znači povečanje kubature korisnog prostora, te stoga za tu razliku morate u samom potupku izdavanja dozvole između ostaloga i platiti za tu razliku vodni i komunalni doprinos. sve pod uvjetom da smijete toliko povečati visinu samog objekta. pogledajte što propisuje prostorni plan.

ako vas dobro razumijem, imate namjeru kako sami kažete "djelomično povisiti krov", što automatski znači povečanje kubature korisnog prostora, te stoga za tu razliku morate u samom potupku izdavanja dozvole između ostaloga i platiti za tu razliku vodni i komunalni doprinos. sve pod uvjetom da smijete toliko povečati visinu samog objekta. pogledajte što propisuje prostorni plan.

Krov će se promijeniti na jednom dijelu jer će se natkriti terasa. Platiti ću sve što treba. U gabaritima sam prostornog plana po svemu (visina i katnost, izgrađenost, iskoristivost) i sa zatvaranjem terase, osim po udaljenosti od susjeda.

Jedini problem su mi dozvole susjeda - šta ako je ne daju. Mi jesmo od međe na maloj udaljenosti, ali njihove kuće su na drugom kraju zemljišta i realno, zatvaranje terase nikome realno ne smeta. Ne zaklanja pogled, ne radi sjenu, ama baš ništa. No, kako jesmo na manje od 1 m od međe, koliko sam pročitala, oni mogu raditi problem.

Angažirati ću i arhitekta ako treba za izvedbeni projekt, ali glupo mi je plačati arhitekta za to, podnijeti zahtjev na općinu, a susjedi ne daju suglasnost. Uzeti ću arhitekta kad budem relativno sigurna da će sve ići ok. Ako pitam susjede unaprijed, već vidim kako će bar jedan od njih to vidjeti kao priliku da nešto zaradi.

očigledno se opet nismo razumijeli.

1. susjedi ne "daju suglasnost" - oni kao stranke u postupku praktički samo primaju na znanje o eventualnim zahvatima u prostoru svojih susjeda, sa kojima direktno graniče. daju primjedbe koje se uvažavaju isključivo u slučaju kakvih previda projektanta ili referenata u uredu koji obrađuju predmet. moj savjet ništa unaprijed obaviještavati susjede o svojim planovima.

2. u svakom slučaju prvo se obratite kakvom projektantu, koji će vam zasigurno objasniti dali je moguće izvesti vaš planirani zahvat, te po potrebi preuzeti predmet i odraditi ga do kraja.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija