Jump to content

Produljenje ugovora o najmu stana


Kora29

Preporučene objave

Imam sklopljen ugovor o najmu stana s najmoprimcem koji uskoro istice.

Da li moram potpisivati Annex ugovora na novih godinu dana (i tako svake godine) ili clanak 25. Zakona o najmu stana znaci da se ugovor automatski produljuje (dok jedna od stranaka isti ne otkaze)?

 

Članak 25.

(1) Ugovor o najmu stana sklopljen na određeno vrijeme smatrat će se prešutno obnovljenim za isto vrijeme trajanja ako ni jedna ugovorna strana najmanje 30 dana prije isteka ugovorenog vremena ne obavijesti u pisanom obliku drugu ugovornu stranu da ne namjerava sklopiti ugovor na određeno vrijeme za daljnje razdoblje. Clanak 26. pak precizirada je ugovor potrebno produljiti ukoliko je doslo do izmjene uvjeta. Ukoliko ja kao najmodavac ili najmoprimac odlucimo mijenjati neku od odredbi ugovora, kako se radi Annex ugovora (postoji li neki obrazac ili ima li tko kakav primjer?)

 

Hvala unaprijed na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sami ste dali odgovor ovim čl. 25. Zakona o najmu stana, što se tiče produljenja.

 

Ako ćete ići u mijenjanje nekih odredbi ugovora, imajući u vidu i činjenicu da ugovor uskoro ističe, pa onda vam je daleko lakše sklopiti novi ugovor i u njemu precizirati promjene koje želite napraviti, nego da to rješavate aneksom. Doslovce prepišite postojeći ugovor, promijenite vrijeme za koje se sklapa najam i odredbe koje želite promijeniti i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Postovni,

Ugovor o najmu stana na godinu dana nam uskoro istice. Da li je za daljnje produljenje potrebno sklapati Anex ugovoru (svi uvjeti ostaju isti)? Ako nije, posto su obje strane za daljnje produljenje, kako se to odrazava na Poreznu upravu, posto smo obeveznici placanja poreza. Tj. na temelju cega ce onda dalje Porezna zaracunavati porez ako nema Anexa/ugovora?

 

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

SITUACIJA:

Ugovor o najmu stana sklopljen na 5 godina, prije isteka aneksom je produljen na još jednu godinu i sada bi opet htjeli produžiti.

 

PITANJE:

Ako se po isteku razdoblja od godine dana iz aneksa ugovora ne sklopi novi aneks, da li se važenje ugovora produžuje za vrijeme iz prvog ugovora (5 godina) ili za razdoblje iz ankesa (1 godina).

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo zanimljivo pitanje, pošto Zakon o najmu stanova u čl. 25. kaže "Za isto vrijeme važenja" - ali kaže i "Ugovor o najmu stanova", a ne njegov dodatak ili aneks...Nemam odgovor na to pitanje, ne mogu zauzeti niti stav oko toga, zbog čega predlažem da ipak novim dodatkom ili aneksom to bolje precizirate za ubuduće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razmišljam na način da je aneksom promijenjena želja stranaka, dakle pismeno su utvrđeni drugačiji uvjeti od onih izvornih pa bih u tom duhu i tumačio da ako ponovno nisu izričito dogovorili drugačije uvjete (ili iste) da im odgovaraju i da se slažu s uvjetima koje su posljednje dogovorili pismeno, onima iz aneksa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani, 

Imam pitanje u vezi ugovora najma za određeno. Ugovor je bio ovjeren kod javnog bilježnika na godinu dana. To je isteklo prije 4.mj. Moje pitanje je da li naš ugovor vrijedi ako je isteklo njegovo ovjerenje i ako nisamo nikada sa gazdom stana isli na policiju se prijavljivati? Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija