Jump to content

stjecanje drzavljanstva u slucaju rastave braka


tanja186

Preporučene objave

Lijep pozdrav.

U Republici Hrvatskoj, stekla sam kao strani državljanin stalni boravak. U braku sam 10 godina sa hrvatskim državljaninom pa sam podnijela zahtjev za hrvatsko državljanstvo. Koliko dugo traje postupak za sticanje državljanstva i što ako prije okončanja ovog postupka dođe do rastave braka i promjene mog prebivališta? Namjeravam nastaviti stalni boravak u Hrvatskoj ali na drugoj adresi. Hoće li to utjecati na duljinu trajanja dobijanja hrvatskog državljanstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova varijanta stjecanja hrvatskog državljanstva koju vi spominjete, regulirana je čl. 10. Zakona o hrvatskom državljanstvu - http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-dr%C5%BEavljanstvu

 

Nadležno tijelo za odlučivanje je Ministarstvo unutarnjih poslova. Što se tiče ažurnosti rješavanja, to vam zavisi od niza faktora, tako da je teško predvidjeti.

 

Ako u međuvremenu prestane vaš brak sa RH državljaninom, po čl. 10. citiranog Zakona, vi nećete moći steći hrvatsko državljanstvo, ali ćete moći steći ga ukoliko ispunjavate uvjete propisane u čl. 8. cit. Zakona, što s obzirom na podatke iz vašeg posta, smatram da neće biti problem.

 

Za činjenicu boravišta bitno je samo da je na teritoriju RH (u slučaju da vam otpadne stjecanje po osnovi braka sa RH državljaninom, tada morate na području RH imati prijavljen boravak u trajanju najmanje 8 godina prije podnošenja zahtjeva, a temeljem čl. 8. st. 1. t. 3. cit. Zakona, a što vi svakako imate).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala velika na odgovoru. U braku smo 10 godina, ali živimo u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina. Tako da ne ispunjavam uvjete iz člana 8. Zamolila bih vas još samo za jedan odgovor. Pošto sam već podnijela zahtjev za hrvatsko državljanstvo, šta ako se razvedem i nakon toga udam za drugog hrvatskog državljanina i nastavim živjeti samo na drugoj adresi. Gubim li i tada pravo stjecanja državljanstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...šta ako se razvedem i nakon toga udam za drugog hrvatskog državljanina i nastavim živjeti samo na drugoj adresi. Gubim li i tada pravo stjecanja državljanstva?

 

U takvom slučaju, smatram da će vam ovaj prvotni zahtjev biti odbijen (ako prije nego bude odlučeno o njemu, dođe do razvoda braka), ali ukoliko sklopite drugi brak sa RH državljaninom, ne vidim razlog zašto zahtjev ne bi mogli ponoviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija