Jump to content

Nove informacije o sudskom tumaču


antem22

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Dakle, trebat će ti nekakva priznata diploma/potvrda o poznavanju jezika. Kao pravnik mislim da ne moraš izlazit pred komisiju i potvrdit poznavanje pravnih popisa (ili to vrijedi samo za one koji su prošli pravosudni ispit). Prijaviš se u svom županijskom sudu da želiš postati sudski tumač i oni te upute na neku od udruga. Tamo daješ oko 4500 kuna + 1000 kuna za svaki novi jezik. Sve se odvali u komadu za jednu subotu, nauče te kako probušit papir i provuć jamstvenik kroz njega i to ti je to :D Nakon toga odradiš par sati hospitacija kod stalnog sudskog tumača (oko 5 sati čini mi se) i slobodna si :D Naručiš dnevnik iz udruge, izradiš pečat i ploču, otvoriš obrt, tvrtku ili samostalnu djelatnost i upišeš se na sud. Možda sam nešto krivo rekao, pa provjeri još jednom kod nekog drugog za svaki slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Pozdrav! Ja se sad pripremam za ispit iz pravnog dijela i imam neku skriptu ali rado bih skupila još materijala pa ako imaš možda nešto preko čega si se pripremao bila bih ti jako zahvalna :)

 

Pozdrav, ja se također pripremam za pravni dio ispita u Rijeci. Kamo ti ideš? Ima li netko iskustva kako to sve izgleda na Županijskom sudu u Rijeci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

[TABLE=class: tborder, align: center]

[TR]

[TD=class: alt1]Pozdrav ljudi,

 

ja sam evo napokon položila i posljednji ispit za sudskog tumača za njemački jezik, još treba pričekati prisegu i rješenje pa se pokušati baviti time.mig.gif

 

Na internetu sam često pokušavala pronaći informacije i savjete o cijeloj proceduri, a često sam nailazila na jako stare podatke, pa sam evo odlučila javiti se ovdje, ako netko treba kakvu informaciju ili savjet o svemu tome.

 

Nisam došla soliti pamet smile1.gif nego pomoći ako mogu jer znam kako je meni bilo u moru tih starih informacija. Ja sam dipl.ekonomist po struci tako da sam morala polagati i jezični i pravni dio ispita (sve sam položila u Rijeci, obuku odradila u Zagrebu) pa ako nekoga nešto zanima, nek se slobodno javi. Imam i neke materijale i skripte koje vam mogu pomoći smile1.gif

 

Lijepi pozdrav svima

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: alt2][/TD]

[TD=class: alt1, align: right][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...
Ispričavam se ako sam fulala temu. Zanima me što se događa kad se prijavim na sud za sudskog tumača. Naime razmišljam da otvorim obrt, firmu ili da se bavim samostalnom djelatnošću. Što se događa s doprinosima u tom slučaju? Da li ih ja plaćam i u kojem iznosu?

 

 

Pozdrav,

 

morate imati nekakav oblik poslovanja jer ste obavezni izdavati račune.

Sa firmama u biti možete raditi i na ugovor o djelu ali to je skupa verzija tako da svi preferiraju izdavanje računa, a sa fizičkim osobama ne možete na ugovor o djelu.

Kad sam se ja raspitivala što da napravim rekli su mi da je samostalna djelatnost najskuplja opcija. Onda sam htjela obrt jer sam vidjela jako puno njih da rade na taj način, međutim, u uredu u gospodarstvo gdje živim su mi rekli da tumačenje ne mogu registrirati kao obrt nego samo prevoditeljske usluge ali da mi tumačenje kao djelatnost neće moći biti registrirana. To mi je potvrđeno od strane još 2 knjigovođa i jedne kolegice iz Poreča koju su također odbili tako da sam ja na kraju otvorila jdoo. Pošto sam u radnom odnosu u drugoj firmi, u svom jdoo ne moram plaćati doprinose. Da nisam u radnom odnosu morala bih biti prijavljena u svom jdoo, ili kao direktor pa si u skladu s time isplaćivati poduzetničku plaću ili sama sa svojom firmom sklopiti ugovor o radu na npr. pola radnog vremena i minimalac pa u skladu s time plaćati doprinose. Međutim neko se vrijeme priča da se kao dirketor neće moći prijavljivati na ovakav način na pola radnog vremena i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija