Jump to content

zzp, prekluzija prava


rumenko

Preporučene objave

Pozdrav svima,

ako radnik zakasni sa zahtjevom za zastitu prava tj posalje ga poslodavcu nakon dva mjeseca od povrede prava, poslodavac odgovori na zahtjev tj. donese odluku, dali radnik nakon primitka odgovora/odluke poslodavca ima pravo na tuzbu u slijedecih 15 dana od primitka odgovora?

Mozemo li ovdje pricat o prekluziji prava?sudska praksa?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 129. Zakona o radu -

 

"(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.

 

(2) Ako poslodavac u roku od petnaest dana od dostave zahtjeva radnika iz stavka 1. ovoga članka ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.

 

(3) Zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom ne može zahtijevati radnik koji prethodno poslodavcu nije podnio zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadom štete ili drugim novčanim potraživanjima iz radnog odnosa.

 

(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka, zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom može i bez prethodnog zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka, u roku od petnaest dana od dana dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zatražiti radnik koji ima sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, radnik koji je na temelju ugovora o radu upućen na rad u inozemstvo i radnik na kojeg se ne primjenjuje niti jedan kolektivni ugovor.

 

(5) Ako je zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu predviđen postupak mirnoga rješavanja nastaloga spora, rok od petnaest dana za podnošenje zahtjeva sudu teče od dana okončanja toga postupka.

 

(6) Odredbe ovoga članka ne primjenjuju se na postupak zaštite dostojanstva radnika iz članka 130. ovoga Zakona.

 

(7) Ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno, nadležan sud u smislu odredbi ovoga Zakona je sud nadležan za radne sporove."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Komentar ZR-a kaže, ako pak poslodavac povodom zahtjeva ne donese nikakvu odluku, presumira se da zahtjevu nije udovoljeno.

 

 

 

Bovu, za poslodavaca je bolje nista ne odgovorit.Samim odgovorom tj donosenjem odluke prestaje "zastara".

 

 

 

Zakon o radu kaže Članak 126.(133.)(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Rumenko, mislim da je ovdje ključno MERITORNO odlučivanje.

 

Dakle, ako poslodavac donese odluku kojom meritorno odlučuje (znači ulazi u srž problema i kaže da odbija zahtjev) onda radnik može podnijeti tužbu bez obzira na protek roka od 15 dana za izjavljivanje zahtjeva.

 

Ako poslodavac ipak odgovori ali ne ulazeći u MERITUM stvari, znači ODBACI zahtjev - ne vidim da se može ulagati tužba.

 

Razlika je dakle u tome da li je poslodavac na zakašnjeli zahtjev odgovorio na način da ODBIJA zahtjev (time je ušao u meritum stvari) ili ga ODBACUJE (ne ulazi u meritum stvari).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno,

u tom slucaju poslodavac je trebao postupit kao sto je Bovu napisao ili neodgovorit.

 

U mojem slucaju poslodavac skoro na tri stranice A4 formata daje odgovor na zahtjev.....

 

 

"Negativni (odbijajući) upravni akti su oni kod kojih donosilac upravnog

akta može odbiti (nadležno tijelo je rješavalo o biti stvari (in meritum) i našlo

da je zahtjev stranke neosnovan, pa ge je riješilo negativno) ili odbaciti

(nadležno tijelo na temelju ovlasti zahtjev odbacuje zbog formalnih

nedostataka, ne upuštajući se u raspravu o biti stvari) zahtjev stranke, tj. riješiti

stvar negativno za samu stranku."

 

Mislim da bi sud u tom slučaju, detaljno iščitavajući odgovor poslodavca, trebao odlučiti u prethodnom pitanju, da li se radi o odlučivanju o meritumu stvari ili samo o odbacivanju Zahtjeva.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija