Jump to content

odricanje nasljedstva u korist


franka72

Preporučene objave

Molim savjet. Prije 11 godina nakon smrti bake odrekla sam se svog dijela bakine kuće kojeg sam nasljedila nakon smrti oca u korist strica te kod javnog bilježnika u Hrvatskoj potpisala punomoć da ovlašćujem strica da u ostavinskom postupku da izjavu da se odricem u njegovu korist nasljedstva kao i da za mene prima novac i izdaje potvrde. Dogovor je bio da mi nakon ostavinske rasprave donese kopiju rješenje o nasljeđivanju što nikad nije učinio, a danas mi je jasno i zašto jer je stric zatajio da osim kuće postoje i zemlja i šuma i devizne knjižice što sam nedavno saznala. Imovina je sva u Bosni.

Imam li ikakvo pravo pobiti punomoć koju sam mu dala prije 11 godina s obzirom na gore navedene činjenice?

U međuvremenu je umro i dida i očekuje se ostavinska rasprava trebam li javiti sudu da sam i ja nasljednik jer je ocito da me stric neće prijaviti. Otežavajuća okolnost je što živim u Hrvatskoj a ostavinska će biti u Bosni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost ste dali stricu siroka ovlastenja u pomenutoj punomoci,sto je isti iskoristio,medjutim sve po zakonu.

Po pitanju ostavinske iza umrlog dide je dovoljno da se pojavite na raspravi bez obzira dali ste navedeni u smrtovnici.

 

Hvala na odgovoru, mislila sam da se odricanje od nasljedstva tek zakonski stupa na snagu kad se potpiše rješenje o nasljedjivanju što nisam nikad niti potpisala jer ga nikad nisam ni vidjela? Ovako ispada da je stric s mojom punomoći d ame zastupa to sve dobio?

 

Hvala i za odgovor za ostavinsku, koliko vidim sama moram nazvati ostavinski tj. osnovni sud u Bosni i zamoliti da mi pošalju poziv za ostavinsku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Nažalost, stric vas je prevario. Kako Matrix kaže, sve po slovu zakona. Čak i s aspekta kaznenog prava ne možete ništa, jer je nastupila zastara kaznenog progona. Za ostavinsku iza djeda obavezno postupite kako ste opisali, da vas i tu stric ne "opelješi".

 

 

Evo dižem temu nakon što sam dobila potpunu dokumentaciju, sve izgleda grozno i moje pitanje je imam li pravo tužiti strica i tražiti ono što mi je oteo zabludom ili će on sve dobiti a ja ću još platiti i svoje i njegove sudske troškove?

 

Dakle, stric je predao zahtjev za ostavinsku raspravu nakon smrti moga djeda, njegovog oca (namjerno je zatajio da postojim kako bi dobio sve, mogu li ga tužiti zbog toga?) Angažirala sam odvjetnika koji je dostavio sudu da sam i ja nasljednica.

 

U medjuvremenu sam uspjela doci i do rješenja nakon smrti bake prije 10 ak godina (ne da sam se odrekla dijela bakine kuće nego i deviznih knjižica a koje je moj stric onda poklonio nekom drugom odmah na istoj toj ostavinskoj (za koje nisam ni znala da postoje) je li to zabluda mogu li ga tužiti što se on tih novaca odrekao u korist XX a da me niti ne obavijesti?

 

I još nešto kad sam ga nazvala pa pitala pa što ti striče tako sa mnom, ja tebe kruhom a ti mene kamenom, on kaže slobodno me sudi imam ja testament da je dida ostavio sve meni a ti ćeš dobiti samo nužni dio tj. kikiriki te sam tako saznala da postoji i testament (ako on govori istinu) , navodno je testament potpisan prije nego što sam ja dala punomoć, što je očita zabluda jer naravno da ne bih dala punomoć da postoji testament.

Odvjetnik me nagovara da ga tužimo i da sigurno dobivam no naravno tu su i odvjetnički troškovi. Što mislite objektivno da li da idem na parnicu ili se zadovoljim kikirikijem? Naravno sve je jos extra otezano s tim da se parnica vodi u drugoj državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedna strana sigurno dobija a to je odvjetnik.

naplatit će svoje troškove a koliko će uspjeti u postupku ?

 

ali sa odvjetnikom možeš napraviti ugovor o zastupanju a plaćanje po uspjehu u posupku.

10%,20% ili kako se dogovorite.

treba računati i na izdatke za sudske pristojbe, koje odvjetnik neće plaćati.

ako uspijete u postupku od protivne strane možete tražiti povrat nužnih troškova.

 

izračunaj dali je nužni dio vrijedan živciranja?

dali se isplati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Bovu,

 

to si i ja mislim, no ne znam jesam li se dobro izrazila, nužni dio ću svakako dobiti, ja govorim da bih žalbu uložila da poništim punomoć o odricanju od nasljedstva koju sam potpisala prije 12 godina zabludom.

Odvjetnik dobiva naravno i sud, i vrijeme koliko će to trajati, no opet osjećam se izigranom i pravda bi trebala biti na mojoj strani. Ne tražim ništa što nije moje, samo tražim dio koji mi je prevarom oduzet. Bitno mi je da g amoj stric ni u kakvom slucaju ne dobije.

Isplati li se i mom ujaku ići sa mnom u parnicu, dok parnica traje on ne može prodati kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram još naglasiti da moj stric ima 70 godina i ne može si financijski priuštiti odvjetnika tako da mu je u interesu da se kuća što prije proda ali čak ako ja samo pristanem na nužni dio on ne može kuću prodati bez mog pristanka? Ne želi se dogovoriti sa mnom o poštenoj podjeli kuće (dakle on i brat, moj pokojni otac, smo jedini nasljednici ali on smatra da je on sve zasluzio (napominjem da baku i didu nije ni obilazio niti njegovao)) jer je pohlepan, da može oduzeo bi mi i nužni dio što je i očito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupite kako vam je Bovu sugerirao, predložite odvjetniku naknadu za njegove troškove ovisno o uspjehu u sporu. Tu ćete već vidjeti po njegovoj reakciji mogućnost uspjeha. Napomena : ovo se sve odvija po pravu BIH, ako sam vas dobro razumio, o tome nemam pojma, ne znam postoji li neko na ovom Forumu tko zna njihova pravila. Vjerojatno jesu slična, ali...

 

A vi se morate zapitati kako ćete dokazati ove tvrdnje. Po meni, ovo što je bilo iza bake, najbolje da zaboravite, a sada iza djeda, je li bilo ili ne oporuke, vidjet ćete na ostavinskoj raspravi, pa ćete znati na čemu ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix,

 

hvala da ostavinska je u BIH; ja sam se vec upisala da sam i ja nasljednica (naknadno sam sudu poslala dopis tj. ucinio je to jedan prijatelj od mog pokojnog oca koji zivi dolje i imam dokaz da sam upisana i da cu dobiti poziv za ostavinsku raspravu. Kako sad meni laiku izgleda na pokvaren nacin moj stric dobiva sve mogu li to ikako otezati, osporiti prolongirati itd.... Ne racuna da cu materijalno nista dobiti, ovdje je kod mene stvar ispravljanja nepravde....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO RH i ZOO BiH imaju isto ishodište. pokušajte tražiti utvrđivanje ništavnim punomoć.

punomoć ste dali samo za kuću a prijevarom punomoćje iskorištena i za ostalu imovinu.

stari ZOO ( za HR)

Nesporazum

Član 63.

Kad strane vjeruju da su suglasne, a u stvari medu njima postoji nesporazum o prirodi ugovora ili o osnovi ili o predmetu obveze, ugovor ne nastaje.

 

ako sud utvrdi da je punomoć ništavna ili nije nastala tražiti poništenje i ostavinske rasprave.

 

Isticanje ništavosti

Član 109.

(1) Na ništavost sud pazi po službenoj dužnosti i na nju se može pozivati svaka zainteresirana osoba.

Neograničeno isticanje ništavosti

Član 110.

Pravo na isticanje ništavosti ne gasi se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da bi parnicu izgubili i dodatno prouzrocili troskove.

Po meni nesporazuma nema,dali ste punomoc u kojoj ste ovlastili strica da se u vase ime odrekne nasljedstva u njegovu korist(ustup).Nasljedjuje se sva imovina koju je umrla osoba imala trenutkom smrti,medjutim vi u punomoci niste naglasili sto tocno od imovine ustupate stricu,vec je decidno navedeno NASLJEDSTVA,sto znaci sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljiv čovjek je taj Vaš odvjetnik.

U ovako složenom predmetu tako nešto obećati stranci je dobar znak da si potražite drugog odvjetnika.

 

Hvala preotvoreno sqm se izrazila' odvjetnik je rekao svoje misljenje jer trenutno zelim odustati od svega' cak i od nuznog dijela jer nisam znala da se i za nuzni dio mora parnica pokrenuti, ako u RH to traje godinama onda u Bosni valjda desetljecima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gledajuci ovaj i vash zadnji post,hm velika promjena razmisljanja.

 

Hvala Matrix-u i G-manu, da je velika promjena jer kako vrijeme prolazi vidim da se moj stric itekakako pripremao za ovo godinama, prvo je napravio testament navodno 1996. , onda me nagovorio 5 godina kasnije nakon smrti mog oca i djeda (jako su brzo umrli jedan za drugim) da mu potpisem punomoc (NISAM ZNALA DA POSTOJI TESTAMENT pa sam potpisala) (kao on ce sve srediti) i jos kao slag na kraju s bakom potpisao ugovor o uzdrzavanju (to je sve ako jer u principu tek cu na ostavinskoj vidjeti sto ce on sudu predociti) tako da mu jednog dana nitko ne moze nista, osim eventualno evo da se zainatim da imam par tisuca eura riskirati /da izgubim parnicu/pa da mu odugovlacim prodaju kuce i zemljista.... Ne mogu vjerovati da se uopce ovo dogadja ali eto sto je tu je...

Znaci - u najgorem slucaju punomoc+testament+ugovor o dozivotnom uzdrzavanju - ne dobivam nista, u najboljem - testament pa dobijem taj mali tiny dio kuce (materijalna vrijednost nikakva) ali eto ako to bude slucaj ne moze stric prodati kucu bez mene pa mi je kakva takva moralna satisfakcija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjan ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju isključuje pravo na nasljedstvo u cijelosti, pa i pravo na nužni dio.

 

Hvala svima, bakinog dijela sam se odrekla prije 11 godina, a sad ce stric izvaditi i ugovor o uzdrzavanju za dida, i na taj će nacin mene (a samim tim i moju djecu i njihovu djecu poslije), izbrisati totalno, sve ce rasprodati i to je to... ali ipak pojavit cu se na ostavinskoj pa neka mi pogleda u oci i to sve napravi...hvala svima na odgovorima jos jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo pobijati valjanost takva ugovora, ako smatrate da ga je stric fabricirao.

Hvala no mislim da su mi sanse skoro pa nikakve za osporiti takav ugovor o uzdrzavanju po zakonu je dida ostavio svom sinu a ne unuci, a sud ne interesira je li njegov sin pohlepan, kako je doslo do toga ili sto sam ja bila blesava pa prije 11 god. , potpisala punomoc da se odricem i bakinog dijela kako je moj stric odlicno smislio da se domogne kuce i sad je konacno i uspio pa neka mu oteto prokleto, plus odvjetnici u Bosni tarifu za strane drzavljanje (ja imam drzavljanstvo RH) naplacuju duplo, tako da bih kroz 10-ak 20-ak godina potrosila novaca i zivaca a pitanje bi li dobila parnicu, u medjuvremenu bi kuca propadala i pitanje koliko bi i vrijedila. Valjda je to tako i trebalo biti, da se ja ili nitko moj vise tamo ne vrati ... samo je to koma kad ti napravi netko tko je tvoja obitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija