Jump to content

Plaćanje manjka na inventuri


simbazara

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas samo jedan savjet. Naime,poslodavac kolegicu i mene tereti za manjak na inventuri. Trgovina je totalno nepregledna i utvrđeni manjak je nastao isključivo kod robe koja stoji u kutu koji nam je optički nepregledan dok poslužujemo kupce, budući da je prostor u obliku slova L i k tome zaklonjen sa dva stalka iza kojih su police s robom koja fali.Dakle, kradljivce nismo nikako mogle uočiti niti spriječiti ih u krađi. Roba i trgovina nisu osigurane alarmima niti kamerama, a svu odgovornost poslodavac prebacuje na nas, te zahtjeva da platimo manjak u punom iznosu po maloprodajnim cjenama. Prilikom zapošljavaja potpisale smo ugovore o radu u kojima stoji da smo odgovorne za robno stanje u trgovini i eventualne manjkove. Da li na temelju tih potpisa ima pravo potraživati od nas da platimo inventurni manjak? Čak smo i protestirale da platiti nećemo jer zaista nismo odgovorne za manjkove niti smo ih mogle ikako spriječiti, ali rečeno nam je da će nam ih onda skinuti s plaće. Da li ima pravo na to? Negdje sam pročitala da čak iako smo i potpisale takav ugovor, ne smije nas teretiti za manjak jer data izjava kojom pristajemo biti odgovone za manjkove,dana je prije nastanka same štete, odnosno manjka. Molim vas što mi je činiti i da li postoje neke stavke u zakonu u našu obranu ,koje mogu predočiti poslodavcu. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 88. Zakona o radu -

 

"(1) Poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

 

(2) Radnik ne može suglasnost iz stavka 1. ovoga članka dati prije nastanka potraživanja."

 

Iako napominjem da, ukoliko vas dvije radite zajedno u istoj smjeni, tada teoretski jedna od vas može da pazi na taj problematičan kutak dućana. Ali ako radite same, onda imajući u vidu iznesene tehničke nedostatke dućana, po mom mišljenju ste u pravu, ali pripremite se na činjenicu da poslodavac ni tada neće to tako lako pustiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO

Obvezno sklapanje i obvezni sadržaj ugovora

Članak 248.

 

(2) Odredbe propisa kojima se, djelomično ili u cijelosti, određuje sadržaj ugovora sastavni su dijelovi tih ugovora te ih upotpunjuju ili stupaju na mjesto ugovornih odredbi koje nisu u skladu s njima.

 

 

odredba iz ugovora o radu koja nije u skladu sa Zakonom o radu ništetna je

na njeno mjesto stupa zakonska odredba.

bolje ostati bez radnog mjesta nego raditi đabe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...
prije 17 sati , Rad-slad je napisao:

Postoji li zakonom propisani postotci iznosa manjka koje bi poslodavac moral priznati? Na koju grupu artikala je priznato koliko postotka manjka? 

Hrvatska gospodarska komora i obrtnička komora svojim odlukama utvrđuju dopuštenu visinu manjka. Međutim, nisu sve djelatnosti pokrivene ovim odlukama, tako da je dopušteno da poduzetnici sami donesu odluke o manjkovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija