Jump to content

ugovor o zakupu iprijevozu


Bekantan

Preporučene objave

Imam ugovor sa jednom firmom o prijevozu s tim da ujedno mi oni daju i vozilo u podzakup s kojim obavljam prijevoz. oni kasne sa plaćanjem obaveza prema meni u prosjeku od 90-120 dana.Proljetos su nekako uspjeli smanjiti dug na 60 dana međutim trenutno nisu platili ništa od 06.08 s tim da je to račun za prijevoz iz petog mjeseca.U međuvremenu mi je porezna sjela na račun te sad što god uplate ide na ovrhu,tako da trenutno nisam u mogućnosti ispuniti obavezu prijevoza jer nemam sredstava.Inače oni određuju cijenu prijevoza te je ona ista već više od 8 godina te ja nemam nikakav utjecaj na obračun prijevoza nego se moram pomiriti sa onim što mi daju,a to trenutno nije dovoljno da bih mogao voziti duže od mjesec dana.

Obavijestio sam ih usmeno da nisam više u mogućnosti obavljati prijevoz dok ne podmire bar dva računa.

Zanima me koja su moja prava jer traže da vratim vozilo a ujedno mi prijete da neće nikad platiti.Dakle imam naplatiti račune za lipanj,srpanj a za kolovoz i rujan još nemam jer mi nisu poslali obračune za njih.Mogu li ja zadržati vozilo dok oni ne ispune sve obaveze prema meni jer nemam druge garancije da ću se naplatiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram kako bi vam korisne bile sljedeće odredbe -

 

Čl. 72. Zakona o obveznim odnosima -

 

"(1) Vjerovnik dospjele tražbine u čijim se rukama nalazi neka dužnikova stvar ima pravo zadržati je dok mu ne bude ispunjena tražbina.

 

(2) Ako je dužnik postao nesposoban za plaćanje, vjerovnik ima pravo zadržanja iako njegova tražbina nije dospjela."

 

Čl. 73. -

 

"(1) Vjerovnik nema pravo zadržanja kad dužnik zahtijeva da mu se vrati stvar koja je izašla iz njegova posjeda protiv njegove volje.

 

(2) On ne može zadržati ni punomoć dobivenu od dužnika, a ni druge dužnikove isprave, iskaznice, dopise i ostale slične stvari, kao ni druge stvari koje se ne mogu izložiti prodaji."

Čl. 74. -

 

"Vjerovnik je dužan vratiti stvar dužniku ako mu ovaj dade odgovarajuće osiguranje njegove tražbine."

 

Čl. 75. -

 

"Vjerovnik koji drži dužnikovu stvar na temelju prava zadržanja ima pravo naplatiti se iz njezine vrijednosti na isti način kao založni vjerovnik, ali je dužan prije nego što pristupi ostvarenju naplate o svojoj namjeri pravodobno obavijestiti dužnika."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija