Jump to content

dugogodišnje potkradanje

vajgadoo

Preporučene objave

ekipa, zivim kad podstanar devet godina kod istog vlasnika, kako mi je receno da se trebam iseliti do kraja mjeseca otisao sam u hep i vodovod provjeriti racune, naime, znao sam kao i vecina stanara da nas vlasnik "potkrada" posto smo rezije placali na gazdin racun, a osoba koju je ovlastio da nam ispostavlja racune za rezije je uredno ostavljala ispod otiraca i to papirice sa ukupnim iznosom za prethodni mjesec, racun od hepa nisam vidio otkada zivim ovdje, moja greska jer smo isli na povjerenje kao i svi stanari. Tu se da vidjeti da su nas uredno potkradali svaki mjesec, s obzirom da imam sve svoje uplatnice i karticu analitickog poslovanja iz hepa. Znaci radi se o kradji koja traje godinama. Samo jedan mjesec nam je doslo 955kn, a toliko smo struje potrosili u 6mj. sto se vidi iz hep-ovih papira i obrazlozenje smo dobili u samom hep-u od strane rukovoditelja. Ugovor o najmu posjedujem,zato sam i dobio taj izlistaj, mada kazu ni to nisu smjeli dati nama podstanarima jer nismo vlasnici stana, to smo s njima trebali dogovoriti... Zanima me da li se moze podici privatna tuzba? selimo se zbog navodnog renoviranja ili zbog toga jer je moja supruga digla frku o kradji i to je rekla osobi za koju je znala da ce prenijet kucepaziteljici koja zajedno sa vlasnikom ljude krade u nedogled. svi se zale na racune, a svi sute sto iz straha sto zbog toga jer ne zele probleme..... ovaj lopovluk je prestrasan. molim za savjet!!! svima hvala

Dijeli na drugim stranicama

Ako promatramo slučaj kroz kazneni aspekt, radi se o produljenom kaznenom djelu tzv. sitne prijevare (jer ne vjerujem da je preplaćeni iznos po pojedinom oštećeniku premašio računajući mjesečnu uplatu iznos od 2.000,00 kuna), i to najvjerojatnije ne od vlasnika, već ove osobe koju je vlasnik ovlastio da vam ispostavlja račune (a koja je u cijeloj toj priči vidjela brz i jednostavan način da zaradi). Ako se to doista dešava 9 godina (znači od 2004.), većina radnji iz produljenog kaznenog djela vam je u zastari, odnosno konkretno, imajući u vidu promjenu KZ-a (i produljenje roka zastare kaznenog progona na 6 godina), mogli biste tužiti od računa za mjesec 12/2009 (budući isti dospijeva na naplatu u 01/2010 kada ste vi dotičnoj osobi preplatili stvarnu vrijednost računa) pa do danas. Problem je u tome što je riječ o kaznenom djelu za koje se progoni po privatnoj tužbi, dakle vi (odnosno svaki od oštećenika) ste ovlašteni tužitelj u kaznenom postupku.

Što se tiče parničnog aspekta, mišljenja sam da se u konkretnom slučaju primjenjuje opći zastarni rok od 5 godina, iz čega proizlazi kako biste mogli naplatiti (trenutno govoreći) preplaćeni dio počevši sa računom za 09/2008 pa do danas. Neka me drugi kolege isprave ukoliko griješim.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija