kiberofcan objavljeno: 25. rujan 2013. Dijeli objavljeno: 25. rujan 2013. Pitanje je - kako u potpunosti platiti porez Hrvatskoj državi na legalan način od nesamostalnog rada? Potpisao sam redovni "tipični" ugovor između budućeg zaposlenika i budućeg poslodavca. Firma u kojoj ću uskoro početi raditi nalazi se u Švicarskoj. Nemaju nikakvo predstavništvo ni podružnicu u Hrvatskoj. A ja ću raditi u Hrvatskoj, za njih, na lokaciji korisnika/mušterije te firme, kao podrška tom korisniku/mušteriji. Konkretno, ostat ću u Zagrebu gdje trenutno živim i radim. Ta firma u Švicarskoj uplaćivat će mi svaki mjesec bruto, a ja ću onda odrađivati porez prema našoj poreznoj u Hrvatskoj, uključujući i mjesečno-godišnje izvještaje i slično. 17. 07. se na stranicama porezne uprave, http://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/SocijalnoOsiguranjePromjeneEU.pdf pojavio dokument u kom naša porezna opisuje upravo moj slučaj, odnosno kako plaćati raznorazne doprinose. Ono što bi ja volio je da mi netko iz porezne točno u detalje potvrdi što sve trebam platiti. Koliko sam skužio iz razgovora sa ekipom koja se bavi računovodstvom, postoje 2 plaćanja prema državi: 1. od bruta, to je ono što svi vidimo na platnom listiću svaki mjesec 2. na bruto, to je ono što dodatno firma plaća a do sad nismo vidjeli na platnom listiću Otprilike kužim što trebam platiti pod 1. mada bi volio točnu potvrdu za to. No za 2. mi firma iz Švicarske tvrdi da oni to plaćaju i da ja nemam ništa s tim. Što mi je naravno ok, bitno je da je i to namireno. Ali, kako naša porezna može znati da li je taj porez na bruto plaćen? Da li treba potvrda ili nešto za to, i ako da u kom obliku? Jučer sam obilazio centralu u Zagrebu (gdje mi je gospođa u drugom uredu u koji su me poslali rekla da oni u biti nemaju obavezu pomaganja građanima i da u biti ne znaju kako to treba plaćati nego da pitam poslovnicu u svom kvartu), a danas sam bio u poslovnici gdje mi je nakon preusmjeravanja u nekoliko ureda gospođa rekla da je ona do sad radila samo sa ljudima koji povremeno dobijaju lovu izvana, i da zapravo ne zna što bi samnom, nego je predložila da bi kao povoljna opcija za mene bila da otvorim firmu ili obrt, jer ovako mi se neće računati staž a preko firme ili obrta bi plaćao manji porez (što bi mi naravno odgovaralo ). Obje su mi zapravo predložile da pitam u nekom računovodstvenom servisu što i kako. Posjetit ću frenda koji ima svoj uspješno zadnjih 10 godina, ali bi volio čuti da li još tko ima kakvih iskustava s ovim. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.