Jump to content

Pitanja i odgovori u vezi otvaranja D.O.O - FIRME - TVRTKE. općenito

DRAPER

Preporučene objave

Poštovanje

neko vrijeme čitam ovdje i okolo u vezi otvarana d.O.o.

- Te mene i druge muče .. lol neka pitanja i odgovori u vezi otvaranja doo, direktora, zaposlenih i plaće, povoljne financijske kombinacije i sl.

- Evo probao sam sumirati na nekoliko najčešćih upita.

PREPORUKA: zatražite Administratora da vam uključi STICKY opciju na glavnom forumu, te pod forumima s vezanim temama, tj najčešća pitanja i odg. da uvijek budu na vrhu očitogledni :)

Što se mene tiče mozete i ovu temu postavit kao glavnu, te budući korisnici ukoliko budu imali vezanih upita neka pišu rednim brojem, te odgovori nek se vežu na vezn i broj pitanja. Tako će nam svima biti jednostavnije. I za vas stručnjake koji nam pomažu, tako i za nas s upitima u šumi :)

- Nemojte dozvoliti offtopic.

- Dozvolite: Pitanje-Točan odgovor-kratki info i/li obrazloženje gdje kako zašto,link.

- Neka drže uredno i organizairano i pregledno pisanje pitanja i odgovora.

-Vidite ovu sumu iznad. ZID. Nered. čim vidiš umoriš se izgubiš volju za čitati.

dobronamjerni novi forumaš.

Pitanja i odgovori u vezi otvaranja D.O.o - FIRME - TVRTKE. općenito

1) Nezaposlen - Bez radnog odnosa kod drugog poslodavca

1.1. Vlasnik; Dali vlasnik tvrtke mora ulaziti u radni odnos s doo i isplaćivati si plaću, mirovinsko i zdravstveno?

1.2 Direktor; Dali direktor mora ulaziti u radni odnos i isplaćivati si plaću, mirovinsko i zdravstveno?

1.3. Član uprave; Dali član uprave mora ulaziti u radni odnos i isplaćivati si plaću, mirovinsko i zdravstveno?

1.4. Dali je moguće da "ja" budem istovremeno i vlasnik i direktor i član uprave, bez

radnog odnosa s vlastitom firmom?

1.5. Dali je moguće da "ja" budem istovremeno i vlasnik i direktor i član uprave, te da sebe NE vodim kao zaposlenog(tj. NE plaćam sebi plaću i doprinose), te da imam drugu osobu jednu zaposlenu?

1.6. Dali je moguće da "ja" budem istovremeno i vlasnik i direktor i član uprave i zaposleni u vlastitom doo?

1.7. Koja je opcija/kombinacija financijski najpovoljnija/najjeftinija-s najmanje davanja za vlastitu plaću i doprinose državi. Da se vodim kao direktor, član uprave, te jedini zaposleni, ili s jednim zaposlenikom?

1.8. Dali je moguće skratiti radno vrijeme recimo za pola standardnog radnog vremena propisanog zakonom, te koje su beneficije i posljedice?

1.9 Dali je moguće i na koji način/kombinacija, da ja kao Direktor/Vlasnik Firme/član uprave itd. Si isplaćujem SAMO obvezna davanja državi; Znači Samo mirovinsko i zdravstveno? Znači: tako da sebi ne isplaćujem plaću.

1.10 Kako treba izgledati i što treba sadržavati točan i korektan račun, te predračun? Link, primjer.

1.11. Dali mogu voditi firmu i raditi u vlastitom stanu/kući/prostoru, ili pak moram i za to plaćati nešto drzavi ili sebi?

1.12. Gdje mogu naći NKD (Nacionalna klasifikacija djelatnosti). Opisi djelatnosti:

http://www.dzs.hr/hrv/important/Nomen/nkd2007/nkd2007objasnjenja.pdf

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija