Jump to content

Porez pri kupnji nekretnine


Dodomon

Preporučene objave

Imam pitanje u vezi poreza pri kupnji nekretnine. Prije pola godine sam darovnicom (od strane roditelja) došao u vlasništvo prve nekretnine (stana). Dogodilo se da moja sestra prodaje stan i planiram prodati svoj stan i kupiti njezin.

Zanima me kako će se tretirati porezno prodaja mog stana (dobivenog od roditelja) i kupnja sestrinog.

Više nemam pravo na oslobođenje od poreza pri kupnji prve nekretnine kod kupnje sestrinog stana? Da li se plaća neki dodatni porez pošto stan dobiven darovnicom prodajem pola godine nakon dobivanja?

 

Pozdrav i hvala na pomoći,

Davor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod kupnje sestrinog stana jer ste imali nekretninu značajnije vrijednosti u vlasništvu prije kupnje. ovo proizlazi iz odredbe članka 11.a stavak 1. točka 4.1. i stavak 2. Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Iznimno, ako je darovani stan površinom manji za više od 10m2 od sestrinog stana tada ostvarujete pravo na porezno oslobođenje.

 

Ne plaćate porez na dohodak od imovine i imovinskih prava (čl. 27. st 9. Zakona o porezu na dohodadak), ako je darovani stan bio u vlasništvu vaših roditelja dulje od 3 godine od dana kada ćete ga prodati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija