Jump to content

Vlasnistvo nekretnine


veljac

Preporučene objave

Nakon dovoljno problema stvori se i novi...

Naime, pred 2 i pol godine su mi roditelji darovali poljoprivredno zemljiste nedaleko od kuce koju si je obradjivao neko sasvim treci jeer nama niije trebalo. Posto su se oni prije tog razveli, rijesavao sam kod javnog biljeznika i u katastru prijenos vlasnistva svaku polovinu zasebno posto je svaki imao po polovinu vlasnistva. I od tada ta zemlja stoji uredno na mene.

Sad se pojavila susjeda koja tvrdi da je ona tu zemlju kupila pred 18 godina od mog oca te navodno posjeduje rukom pisani ugovor o toj prodaji ali nikad ovjeren kod biljeznika.

Moze li ona s tim papirom nesto postiči?? Sto je najgore Otac ( inace alkoholicar ) stoji iza njezinih tvrdnji te podrzava svaku njenu tvrdnju. A dok mi je prepisivao tada mi nista nije rekao o tome.....

Najgore od svega je sto vlastiti otac sad stoji protiv mene sve zbog piča, a zivimo pod istim krovom te ja vodim brigu o rezijama, hrani i ostalom...on nigdje ne raadi vec 20 god.

Interesira me kakav bi mogao biti ishod...Ukoliko se pokrene sudski postupak te sud presudi u moju korist, mogu li je odmah pokrenuti kontra tuzbu zbog remecenja vlastitog posjeda ili nesto drugo...

Hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da sam upisani, pa namje došlo na kučnu adresu svima RJEŠENJE od Opčinskog suda u Čakovcu o promjeni vlasništva na kat. čestici.

 

G-man: Kad smo kad javnog biljažnika potpisivali, bilježnik ga je pitao ,, da li zna što i zašto potpisuje, te je Otac napomenuo da Zna...mogao je tada reči nešto kontra...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da sam upisani, pa namje došlo na kučnu adresu svima RJEŠENJE od Opčinskog suda u Čakovcu o promjeni vlasništva na kat. čestici.

 

Ako ste upisani u ZK, onda će susjeda vas trebati tužiti i dokazati ove tvrdnje da je kupila zemljište od vašeg oca. Ali ako su u ZK tada bili upisani i otac i majka, onda ćete joj moći kontrirati (ako otac već prizna) kako je otac mogao prodati samo svoj 1/2 dijela, ali ne i majčin 1/2 dijela (osim ako u kupoprodajnom ugovoru nije bila i majka navedena kao prodavatelj ili nije postojala punomoć majke ocu za prodaju i njenog 1/2 dijela).

 

Kad smo kad javnog biljažnika potpisivali, bilježnik ga je pitao ,, da li zna što i zašto potpisuje, te je Otac napomenuo da Zna...mogao je tada reči nešto kontra...

 

Točno, ali što ćete sad - tužiti oca? Porazgovarajte s njim oko ovog navodnog kupoprodajnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zk.jpgevo slike pa vidi...ovo je povjesno stanje, plavim označeno sam ja, novo stanje je upisano samo moje ime...

Oni su ,,navodno,, napravili neki ugovor na običnom papiru kojeg nikad nisu potvrdili kod bilježnika.taj ugovor mi nije pokazala...takav ugovor se mogao i danas napisati (falsificirati) ako nije ovjeren...navodno moja majka nije htjela potpisati (nisam o tome još razgovarao sa njom9...jer je ona več bila odselila a adresu nije mjenjala..nebi onda još jednom i meni potpisivala, pa ipak mi i je platila sve troškove prijenosa.

Sad nakon 18 godina se susjeda sjeti nešto takvo...a već je zamlja 2 i pol godine u mome vlasništvu...u rješenju piše da se može žaliti u roku 15 dana a ne 2 godine...

uređeno: od veljac
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, znači vi ste upisani u ZK kao vlasnik, tako da susjeda treba tužiti vas ako želi išta postići. Vlasnička tužba ne zastarijeva. Međutim, s obzirom je ZK stanje, u vrijeme navodne kupoprodaje, bilo kao pod brojevima 1, 2 i 3, onda je "japa" mogao prodati samo svoj udio, koji je pretpostavljam 23/48 (ovaj udio 2/48 je pretpostavljam djedov ili ?). Tako da ćete imati argument za susjedu barem za mjačin udio, ponavljam ako majka nije dala punomoć "japi" da proda i njezin udio (kad velite da majka definitivno nije ništa potpisivala).

 

A ovo sa tužbom o smetanju posjeda nisam shvatio - dal vas susjeda smeta u posjedu? I tko je trenutno u posjedu nekretnine - tko dela na njoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na njoj trenutno radi sasvim treča osoba koji nema nikakve veze sa tim sporom..njemu je susjeda odobrila obradu zemlje i rekla da je njezina...

što se tiče majke, ne sječam se baš dobro, ali mislim da je nešto susjeda pokušavala kod nje no ona nije htjela ni čuti več je napomenula da če zemlja ostati jedino meni...tako nekako , čini mi se..moram je pitati...na njezin dio nije bilo nikakve punomoči nikome..

znam da to i nije neka površina al meni sada bogatstvo vrijedi...

uređeno: od veljac
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda ste, po svemu sudeći, za majčin dio sigurni. A za očev, to ćete vidjeti. Što se tiče smetanja posjeda, ako vama ova treća osoba smeta kojoj je susjeda "odobrila" korištenje zemljištem odnosno vi ne želite da ta osoba obrađuje zemljište, onda možete podnijeti tužbu za smetanje posjeda protiv te osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Manjkavost aktivne legitimacije na podnosenje tuzbe zbog smetanja posjeda.

Stekli ste vlasnistvo nekretnine na kojoj niste u posjedu niti ste kad bili,pa se postavlja pitanje,kako da vam sud pruzi posjedovnu zastitu,kad u biti nemate posjed.

Član 439.ZPP

Tužba kojom se traži zaštita ili povrat posljednjeg stanja posjeda stvari ili prava (tužba zbog smetanja posjeda)

Član 441.ZPP

Raspravljanje o tužbi zbog smetanja posjeda ograničit će se samo na raspravljanje i dokazivanje činjenica posljednjeg stanja posjeda i nastalog smetanja.

Isključeno je raspravljanje o pravu na posjed, o pravnoj osnovi, savjesnosti ili nesavjesnosti posjeda ili o zahtjevima za naknadu štete..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao vlasnik uputite korisniku nekretnine ponudu za sklapanje ugovora o najmu.

uz ponudu dostavite i kopiju vlasničkog lista.

ako odbije sklopiti ugovor ili primiti ponudu nezakoniti je korisnik vašeimovine.

tužbom tražite najam za zadnjih 5 godina, uvečano za zakonske zatezne kamate, i predaju posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema smisla podnijeti tužbu zbog smetanja posjeda jer bi sud takvu tužbu odmah odbio, iz razloga koje je naveo matrix.

 

Treba podnijeti tužbu radi predaje posjeda (tzv. rei vindicatio) i to prema onome tko koristi tu zemlju. Naravno, bilo bi pametno da pokušate s ljudima koji koriste Vašu zemlju vansudskim putem riješiti problem, dakle, dogovorom.

 

Iako ta gospođa ima ispravu o ugovoru, ona nema nikakva prava na toj nekretnini sukladno odredbi čl. 125. st. 1. ZV-a. (višestruko ugovaranje otuđenja nekretnine), kao i sukladno odredbi čl. 130. st. 2. ZV-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e sad pa baš ništ ne kužim...prvo nemam nikakva prava, pa onda imam.....

idemo ispočetka:

 

-1983 g. moji kupuju kuču sa pripadajučom oranicom (ta koja je u sporu) i stječu vlasništvo pola/pola..

-mi je obrađujemo do 1994, te tada prestajemo sa obradom zbog njihove rastave..

-1995 god. otac daje susjedi (MARA) na daljnju obradu da zemlja ne propada bezveze...

-1996 god ''NAVODNO'' otkupljuju zemlju od oca a bez znanja majke te ''NAVODNO'' sklapaju ugovor na običnom listu papira a NE potvrđuju kod bilježnika NIKAD..te ''NAVODNO'' traže potpis od majke koja to ODBIJA..

-2008 god. i oni prestaju a obradom te daju na obradu trečoj osobi (ŠTEF) ,koji i dan danas obrađuje (tj...ima sjenokošu)

-2011 god. ja(VELJAC) nasljeđujem od roditelja zemlju po darovnim ugovorima bez znanja da je ''NAVODNO'' prodana od strane oca bez ikakvih prijenosa...

-2013 god.(05.10) u dogovoru sa ŠTEFOM, on prestaje sa obradom a JA nastavljam.

-07.10.2013 dolazi susjeda (nakon 18 godina) i počinje svađu da ja nemam nikakva prava na zemlju, da nesmijem obrađivati da je to ona kupila od oca pred 18 god. ali nikad nije započela prijenos vlasništva...bla,bla,bla... (več prije sve navedeno). Naravno, Otac u alkoholiziranom stanju potvrđuje njenu priču (jer nismo baš u nekim najboljim odnosima)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam vlasnik po papirima, a obrađuje je prijatelj (on nema nikakve veze sa sporom več susjeda)

 

u skladu sa clankom 161.Zakona o vlasnistvu i dr.stvarnim pravima,vi kao vlasnik imate pravo zahtijevati od osobe koja posjeduje vashu nekretninu da vam se ona preda u posjed..

Članak 162.

(1) Da bi u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom ostvario svoje pravo da od osobe koja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu ona preda svoj posjed te stvari, vlasnik mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo i da se nalazi u tuženikovu posjedu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija