plutač objavljeno: 26. listopad 2013. Dijeli objavljeno: 26. listopad 2013. [h=2]podjela bračne imovine[/h] Supruga i ja smo trenutno razdvojeni, ja sam kod roditelja, a ona u našoj kući. Za sada nije pokrenuta brakorazvodna parnica. U braku smo 16 i pol godina. Prvih 10 godina smo živjeli u kući mojih roditelja. Zadnjih 4 godine imali smo tamo na njihovoj (našoj) adresi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), te smo tamo sagradili gospodarske objekte iz poslovanja OPG-a. Istovremeno uz rad u OPG-u ja radim i u drugoj firmi, dok je supruga prijavljena preko OPG-a, u radovima nam pomažu i moji roditelji. Objekti se nalaze (naslanjaju) na parceli (dvorištu) kojeg je vlasnik moj otac. Objekti su sad u procesu legalizacije koju je pokrenuo otac prije našeg razilaženja. Nakon 10 godina zajedničkog života na toj adresi zatvaramo OPG i svu dobit ulažemo u kupnju kuće na drugoj adresi te za ostatak namirenja ja podižem stambeni kredit koji otplaćujem 6 godina, a ostalo je još 16 godina. Na kreditu nema jamaca. Molim Vas da mi objasnite u slućaju podjele imovine na što ima pravo supruga? U kojem postotku na našu kuću po otplati kredita i može li potraživati odštetu za gospodarske objekte pošto ja tamo nisam vlasnik već je to moj otac? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 26. listopad 2013. Dijeli odgovoreno: 26. listopad 2013. u sud i odnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. na čijem zemljištu su izgrađene zgrade za OPG. ko je bio vlasnik zgrada. imovina stečena u braku od novca koji potječe od osobne imovine ili dara je osobna imovine a ne bračna stečevina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
plutač odgovoreno: 27. listopad 2013. Autor Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2013. u sud i odnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. na čijem zemljištu su izgrađene zgrade za OPG. ko je bio vlasnik zgrada. imovina stečena u braku od novca koji potječe od osobne imovine ili dara je osobna imovine a ne bračna stečevina. Zgrade su izgrađene na očevom zemljištu, on je vlasnik objekata koje se naslanjaju na ove koje su izgrađene od tekučeg poslovanja OPG-a. Nije mi jasan ovaj drugi odgovor, odnosno koji je njezin postotak u našoj kući ima li pravo na šta kod roditelja (na izgrađene objekte)? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 27. listopad 2013. Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2013. ako sam dobro shvatio vlasnik nekretnine, koje je koristio OPG, je treča osoba. objekti su njegovi. i vi i vaša supruga od vlasnika nekretnina(oca)možete tražiti povrad uloženog za povečanje vrijednosti nekretnine, ali i vlasnik može tražiti najam koji predpostavljam niste plaćali. možete tražiti rušenje izgrađenog i uzeti građevinski materijal (dovođenje zemljišta u prvobitno stanje), osim ako ste se dogovorili da nema najma za korištenje zemljišta dok ga koristi OPG. kuća je zajednička, stečena novcem zarađenim u braku, dio kredita je bračna stečevina i djeli se kao i kuća, osim ako se dogovorite da za udio u kreditu, kojeg otplaćujete po prestanku zajedničkog života, dobijete veči udio u kući. podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine i sud odluči kome koliko pripada( temeljem dokaza). sve drugo je nagađanje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.