Jump to content

Dioba nasljedstva


darko-1969

Preporučene objave

Prijatelj mi je nasljedio šumu, putem ugovora o doživotnom uzdržavanju, i sad je vlasnik te šume zajedno sa još jednom osobom (unukom pokojne osobe). Zanima me kako sad napraviti diobu navedene imovine (šume), i koliki su troškovi navedenog? Cijela šuma je vrijednosti cca 100 000 kuna. Unuka baš i nije za neki dogovor, tj. nije previše zainteresirana za diobu šume, a moj prijatelj bi htio tu diobu napraviti, i prodati svoj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da onaj ugovor koji je prije zaključen sa unukom, (prije smrti vlasnika tj. darivatelja 1/2 šume) gdje unuka dobiva polovicu te šume a polovica je bila u vlasništvu sada pokojne osobe, po tome nebi bio valjan ? Nisam skužio sve gore napisano,,,, Ovo razvrgnuće vlasništva bi značilo da se unuka briše kao vlasnik 1/2 šume??? ili,,, ??? I kako se dijeli taj dio, ako se dijeli? ima li neko pravilo, ono, kao priča se sjeverni dio pripada ovome i ovome,,,,,bla bla,,,, ili se to radi prema vrijednosti,,, svakome jednak dio po vrijednosti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek, ako postoji, razvrgnuće ide po dogovoru. Ako ne, onda kod nekretnina u pravilu ide geometrijska dioba - šuma se "siječe" na dva jednaka dijela (u vašem slučaju), pazeći pritom da oba dijela budu jednake površine i pošumljenosti. Nakon toga od prijašnje jedne nastaju dvije zasebne čestice, na kojoj se knjiži kao samovlasnik svaki od prijašnjih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zanima me, ukoliko netko raspolaže informacijom, koliko otprilike dođu ukupni troškovi geometrijske diobe takove šume gdje su dva suvlasnika, a veličina šume je oko 4 000 čhv. Isto tako me zanima koji je postupak, tj. gdje da prijavim krađu drva iz te zajedničke šume? Naime, taj drugi suvlasnik je posjekao nekoliko stabala bez pitanja drugog suvlasnika šume, i u razgovoru isti je to i priznao, da si je nedavno, prije oko mjesec dana posjekao nekoliko stabala u toj zajedničkoj šumi. Inače su suvlasnici od siječnja ove godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Troškovi vam ovise o više stvari, a što se krađe tiče - treba napomenuti kako predmetom krađe mogu biti i stvari u suvlasništvu (prema sudskoj praksi), i navedeno možete prijaviti policiji, ali imajte na umu kako će državno odvjetništvo biti ovlašteni tužitelj isključivo ukoliko vrijednost 1/2 vašeg dijela srušenih stabala prelazi iznos od 2.000,00 kuna. Za iznos do 2.000,00 kuna, ovlašteni tužitelj ste vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija