Jump to content

Otkup nekretnine koja se vodi na preminulu osobu


Trica63

Preporučene objave

Molim Vas za savjet: zanima me stan koji je jos uvijek uknjizen na osobu koja je preminula prije nekog vremena. Postoji rjesenje o nasljedjivanju i stan prodaje osoba koja je po tom rjesenju samovlasnik. Pokojni vlasnik stana je ostao duzan za struju, vodu, grijanje i ostale komunalne troskove, a nasljednici to nisu platitli (to nije toliki problem). Medjutim, nasljednici i ujedno prodavatelji stana imaju dugove u nekim bankarskim kucama, no stan nije pod teretom (jer se vodi na preminulu osobu). Da li postoji mogucnost, da banke, nakon sto je stan u mom vlasnistvu (a prijepis stana bi isao odmah na mene), nakon nekog vremena osporavaju ugovor o kupoprodaji i traze prodaju stana za podmirenje dugovanja.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da vam je takva cinjenica poznata,vrlo lako bi se moglo desiti da vjerovnik pobija duznikovu pravnu radnju,naravno ukoliko se nebi mogao naplatiti na drugi nacin..

( čl. 66. do 71. Zakona o obveznim odnosima)

<<Kad kupac nekretnine nije znao niti je mogao znati za dugove prodavatelja prema vjerovniku, vjerovnik ne može s uspjehom zahtijevati od kupca naplatu svoje tražbine iz vrijednosti nekretnine>>

Odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, br. Rev-783/98 od 15. 5. 2001.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I mi imamo sličan problem. Prije 3 dana preminuo je vlasnik nekretnine a za nekoliko dana biti će rasprava o podjeli imovine - nekretnine koju namjeravamo kupiti. Nju će naslijediti sinovi ili bivša žena, neće se znati dok se ne otvori oporuka pokojnika. Naime valsnik je za života činio razne stvari, bio u nekoliko navrata u zatvoru i sl. te mu je stoga oduzeta sva imovina koju je posjedovao u Francuskoj gdje je živio veći dio života.

U RH je posjedovao jedino ovu nekretninu.

 

Ono što nas zanima je ako kupimo dotičnu nekretninu od budućih vlasnika postoji li mogućnost da ćemo mi morati snositi evenualne dugove koje je pokojnik stvorio npr. poznato nam je da su mu prisilno isključene struja i voda, ako njije platio geodeta i ostale subjekte u procesu legalizacije i sl.? Hoće li na raspravi kod dodjele toga nasljeđa biti poznati svi dugovi?

 

Unaprijed zahaljujemo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija