Jump to content

Nepotizam


TrangOul

Preporučene objave

Pozdrav

 

Ne želim spominjati imena pa ću pokušati tako i formulirati pitanje.

 

Osoba A i osoba B zajedno studiraju elektrotehniku. Za vrijeme studiranja HEP raspiše natječaj za zaposlenje. Ključni dio natječaja je testiranje koje prolaze prijavljeni. Osoba A riješi test na granici genijalnosti, dok osoba B prođe test na granici retardacije. Osoba A i osoba B uspješno prođu natječaj.

Osoba A prva završi faks i zaposli se u HEPu i godinama je na položaju pripravnika (formalno je riješeno kao da je pripravnički staž prošao). Nakon nekoliko godina osoba B isto završi faks i zaposli se u HEPu. Osoba B kroz kratko vrijeme dobiva vrlo visok položaj u firmi i visoku plaću, bez obzira na pokazane rezultate na testiranju.

 

Otac osobe B je direktor u jednom od distribucijskih područja.

 

Da li je ovo nepotizam i kojoj službi se to može prijaviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac osobe B je direktor u jednom od distribucijskih područja.

 

Osnovana sumnja za postojanjem nepotizma definitivno postoji - samom činjenicom srodstva. Međutim, samo dokazivanje nepotizma vrlo je komplicirana stvar, jer siguran sam da je "papirologija" sređena na način da "drži vodu".

 

Također, morate se pripremiti na još jednu činjenicu - ako krenete u cijeli taj postupak, pripremite se na veliku mogućnost retalijacije onih koji će se ovakvim vašim postupkom osjetiti prozvanima. Ovo ne pišem da vas obeshrabrim, ali dovest će se itekako u pitanje vaš daljnji status u HEP-u. Pitanje je na koji je način reguliran vaš trenutni radni odnos - pripravnik ili što već je, na određeno ili neodređeno, to sve je bitno, jer ukoliko će imati mogućnost da vas se elegantno riješe - istekom ugovora na određeno ili istekom pripravničkog, budite sigurni da će to i iskoristiti.

 

Ipak, zanima me još ovo -

 

Osoba A prva završi faks i zaposli se u HEP-u i godinama je na položaju pripravnika (formalno je riješeno kao da je pripravnički staž prošao). Nakon nekoliko godina osoba B isto završi faks i zaposli se u HEP-u. Osoba B kroz kratko vrijeme dobiva vrlo visok položaj u firmi i visoku plaću, bez obzira na pokazane rezultate na testiranju.

 

Kako je ovo napredovanje osobe B bilo riješeno? Je li bilo natječaja, makar internog i jeste li i vi na njega aplicirali?

 

Ovo testiranje zaboravite, jer je isto bilo provedeno i stoga relevantno kod onog prvog natječaja na kojem ste oboje prošli.

 

...kojoj službi se to može prijaviti?

 

Državnom inspektoratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Zaposlen sam na neodređeno.

Napredovanje osobe B je sigurno riješeno da bude sve "po zakonu".

Što se tiče retalijacije, toga me nije strah. Ja sam svojim zaposlenjem najvjerojatnije oduzeo mjesto koje je bilo čuvano za nekog hadezeovca, tako da sam pod retalijacijom od početka radnog odnosa.

 

Još jednom zahvaljujem na odgovoru. Sad znam koje su mi mogućnosi i kako se postaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija